Waar kan je best een puppy of pup kopen?

Waar kan je best een puppy of pup kopen?

Ach we weten het allemaal: Als we een klein pupje uit een nestje ophalen is de ene pup nog leuker dan de andere, maar waar moet je nu allemaal op letten als je besluit een puppy te kopen?

Je kan puppy’s op veel verschillende plaatsen kopen. Soms zie je ze in dierenwinkels, je vindt advertenties in een krant of op internet, je krijgt een tip via een rasvereniging of je gaat naar een fokker.

Zorg dat je altijd naar een asiel gaat of een erkende fokker. Koop niet via handelaars die een nestje of enkele pups op internet aanbieden. Dit zijn vaak broodfokkers. Zij geven niet om fokken met zorg voor moeder en pups. Ze doen het alleen voor het geld.

Natuurlijk kan je het internet wel gebruiken om informatie op te zoeken. Maar als je een aanbieder ziet die een interessant nestje of pup aanbiedt, controleer dan eerst of ze erkend zijn en maak een afspraak om naar de puppy’s te komen kijken. Als je de moeder en het nestje ziet, kun je vaak wel een inschatting maken van hoe ze verzorgd worden.

Een aantal tips om te kijken waar u op kunt letten tijdens de aanschaf van een pup:
 

  • Wordt de pup in huis opgevoed of in een schuurtje?
  • Zijn er meerdere honden? (vader/moeder hond eventueel nog andere huisdieren katten) ?
  • Zijn er kinderen in uw gezin (let dan op of de pups ook gesocialiseerd zijn met kinderen) ?
  • Uiterlijk ; oogjes moeten helder zijn geen troebele afscheiding, oortjes moeten schoon, geen rare geur of afscheiding? , vacht/ huid moet er gezond en verzorgt uit zien, geen vieze geur,(geen parfum lucht om akelige geurtjes te vertroebelen), pup moet goed gevormd zijn (geen opgezwollen buikje) ?, rustige ademhalen , geen proest, hoest geluiden ?, vraag aan de eigenaar of het pupje ingeent, ontwormt en eventueel gechipt is?


Nog enkele gouden tips

 

 

  • Vraag altijd een vaccinatieboekje, zodat u weet welke inentingen uw puppy reeds gehad heeft. De belangrijkste vaccinaties zijn : hondenziekte, parvovirose, hepatitis en rattenziekte. Laat uw hond ook inenten tegen rabies indien u hem mee wil nemen naar de Ardennen of naar het buitenland (rabies -hondsdolheid- wordt door vossen overgedragen).
  • Koop een hond met een ingeplante chip of een tatouagenummer !
  • Zorg ervoor dat u een verkoopsovereenkomst opstelt, met garantie in geval van besmettelijke en ernstige ziekten.

 

 


Een goede fokker herken je als volgt:

Er wordt maar één ras gefokt (soms twee, maar niet meer!). Er zijn slechts af en toe nestjes. De pups worden samen met de moeder in een huiselijke omgeving grootgebracht. De teef en haar pups mag u in hun eigen omgeving bekijken. Het verblijf is schoon en de honden zien er gezond uit. De honden begroeten de fokker enthousiast en ze zijn ook in u geïnteresseerd. De pups kruipen niet weg voor u en onderzoeken hun omgeving. De fokker stelt allerlei vragen aan u over uw leefsituatie en geeft de pup niet zo maar aan u mee. Hij wil ten slotte het beste voor zijn pups! De pup is minstens 7 weken oud voordat hij met u mee mag. Hij is dan ontwormd en gechipt en minimaal 1 keer ingeënt.

Mocht je een pup of volwassen hond willen kopen en je stuit op slechte praktijken of dierenmishandeling? Richt je dan aub tot de dierenbescherming of tot de politie. Zo voorkom je veel dierenleed!
 

Hoe kies ik een pup ?

Stel jezelf enkele vragen ...

Er zijn diverse vragen die mensen zich moeten stellen vooraleer ze tot de aanschaf overgaan van een puppy. Er zijn namelijk overwegingen die men moet maken, per slot van rekening zal dit dier een belangrijke plaats gaan innemen voor de volgende 12 tot 15 jaar in je leven : dus denk even na voordat je in een onbezonnen bui een hondje gaat kopen. Laat je niet misleiden door de kinderen, die zo plechtig beloven dat ze voor het hondje zullen zorgen : na enkele weken zal die interesse al wat afnemen en zal  jijhet zijn die voor de moet hond zorgen!

Laten we een keer kijken naar enkele criteria die u kunnen helpen met het bepalen van uw keuze :
 

Een pup of een volwassen hond ?

Er is niets vertederender dan een puppy : het is zo innemelijk en zo lief. Een pup vraagt echter zeer veel toewijding en je zal meer dan eens vloeken als het kleine beestje voor de zoveelste keer aan je pantoffels aan het knabbelen is, of je nieuw tapijt aan het besproeien is. De pup moet als het ware alles geleerd worden. Aan de andere kant kan je de hond natuurlijk wel vormen naar uw wensen. Een volwassen hond is meestal zindelijk en kent reeds de basiscommando's, zodat je snel weet wat je er aan hebt; indien je dit gezegd wordt tenminste.
 

Grootte van de hond ?

Wil ik een kleine of een grote hond ? Dit is natuurlijk een subjectieve vraag. Het fabeltje van 'een grote hond past niet in een klein huis' gaat niet op ! Een directeur met een grote tuin en een prachtige kennel, die nooit tijd heeft om 'bij zijn hond te zijn' zal minder aan een bewegingsbehoeftige hond hebben dan een werkloze met een klein tuintje. Deze werkloze zal wel met zijn hond gaan wandelen en hem de noodzakelijke band geven tussen baasje en hond. Laat je eerder leiden door de vraag : 'hoeveel tijd heb ik beschikbaar om mijn hond de nodige beweging te geven ?'.
 

Ruimte

Samenhangend met de grootte van de hond. Het heeft geen zin om een grote hond in een klein appartement te houden : het dier zou er niet gelukkig zijn...
 

Reu of teef ?

Er is zeker een verschil in de twee geslachten. De reuen zullen veel vaker plassen dan de teven bijvoorbeeld. Een reu zijn leven staat bijna in het teken van het verspreiden van zijn reukvlaggen, terwijl een teef een tweetal keren plast per dag en dan klaar is. Verder zijn teven minder dominant dan reuen en een beetje meer toegeeflijk.
 

Beweeglijkheid

Geef je de voorkeur aan een kalm huishondje of wil je de levenslustige, energieke hond die ervan houdt minstens een uur per dag te gaan wandelen en ravotten ?
 

Training

Wil je een hond waarvan geweten is dat hij gemakkelijker te trainen is, dat hij gehoorzaam is of wenst u liever een wat eigenwijzere hond met een sterk karakter bijvoorbeeld ?
 

Aard en temperament van de pup

Wilt u het overvriendelijke hondje dat vriend is van iedereen, of wilt u de onafhankelijke loebas die alleen u als baas duldt ?
 

Vacht

Zit je er niets mee in elke dag de dubbelharige lange vacht te borstelen of geef je de voorkeur aan een kortharig ras ?
 

Kinderen en je puppy

Moet je puppy overweg kunnen met kinderen of moet hij liever bij volwassenen zijn ?
 

Waken

Wil je een hond die bij het minste onraad alles bij elkaar gaat blaffen of eentje die rustig doorslaapt, zelfs als er inbrekers aan het stelen zijn ?

Wanneer je alles op een rijtje gezet hebt, lees dan wat over het ras wat je hebt uitgekozen. Op die manier ben je goed voorbereid op de komst van je nieuwe huisgenoot. De opvoeding en training van de pup begint vanaf het moment dat je hem mee in de wagen neemt : een goed boek over hondenopvoeding zou ook goede lectuur zijn vooraleer het puppy-avontuur aan te vatten. Misschien kan onze puppytest je helpen.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


11 reacties

Walter De Gendt

De beste pups koop je bij een hobbykweker. Mensen die het doen uit liefde voor het ras en niet om winstbejag. Zij hebben jaarlijks meestal maar 1 of twee nestjes dus moet je op de wachtlijst maar het is wel de moeite om te wachten !

Christian Delaere

Hoe kunnen wij aan een adres geraken van een hobbykweker ? Zijn deze ergens vermeld?

Blereau

Misschien ook eens een bijdrage brengen over het in huis nemen van asielhonden. Onze familie doet dit al tientallen jaren en we hebben er steeds zeer goede compagnons aan gehad. Ook daar echter moet er op (andere) specifieke punten gelet worden maar je hebt wel de zekerheid dat de asielmedewerkers geen geldjagers zijn, maar erg begaan zijn met het lot van hun dieren. Tevens kost het je minder dan een "ras"-hond. Asieldieren zijn ook een ras: "shelter mix" (of wat je maar wenst). Persoonlijk ben ik waarschijnlijk ook geen "ras"-mens, want zou dat niet racistisch zijn?

ko velde

nog beter is het om eerst de asiels leeg te maken , er zitten zoveel honden die afgedankt zijn nadat ze als puppy gekocht zijn. ook honden zonder problemen.
en voor eventuele problemen is professionele hulp te krijgen.
ook een goede manier om de dier onvriendelijke handel uit te schakelen.
denk hier eens over na.

Kristien Ghys

Erkende fokkers in Vlaanderen.
https://dierenwelzijn.vlaanderen.be/sites/default/files/atoms/files/Erkende%20Honden%20Kwekerijen.pdf

Ik zou zeggen alleen fokkers met erkenningsnummers beginnend met HK10 en HK11. De hobbykwekers, de rest niet contacteren of je hebt groter risico om bij broodfokker terecht te komen.

Er zijn verschillende categorieën van kwekers:

de occasionele kwekers (maximaal 2 nesten honden en 2 nesten katten per jaar), die op dit ogenblik niet erkend moeten zijn

Hobbykweker

heeft maximum 5 nestjes honden / katten per jaar
kweekt met maximum 3 rassen
verkoopt uitsluitend honden / katten afkomstig uit de eigen kwekerij

Beroepskweker (vroeger professionele kweker)
mag meer dan 5 nestjes honden / katten per jaar hebben
kweekt met maximum 7 rassen
verkoopt uitsluitend honden / katten afkomstig uit de eigen kwekerij

Kweker-handelaar (meer dan 10 nesten per jaar)

heeft minstens 5 vrouwelijke fokdieren en minstens10 nestjes honden / katten per jaar uit eigen kweek
kweekt zelf met maximum 7 rassen
verkoopt honden / katten die afkomstig zijn uit de eigen kwekerijen of die zijn aangekocht

Peggy smets

Wij zoeken een pup geen groot ras. Liefst eentje da bijna niet ruift

Martin Muuren

Wij zijn op zoek naar een klein hondje, voorkeur gaat uit naar een chih zu. Maar een ras dat in de buurt komt is ook wenselijk. Een hondje dat huiselijk is en houdt van (kleine) kinderen. We hebben namelijk 4 kleinkinderen die geregeld langs komen. Kunt u ons aan een goed adres helpen die ons hierin kan informeren. Alvast bedankt
Gr Ana en Martin muuren

Marianne Peters

Ik zoek fokker van Parson Russel Terrier-pup

Olivier Cornelis

Wij zijn een gezin met 2 kinderen . Wij zoeken een kindvriendelijke binnenhuis hond. Soort cocker spaniel of een king Charles cavalier.
Mvg.
Olivier

Lieve De Clercq

Hallo ben op zoek naar een toy poedel
Liefst geen wit
Danks

Marina

Ben al een paar maanden op zoek naar bastaardpupy of hondje niet ouder dan 1jaar heb tuin en ben bijna alle dagen thuis moet wel met kindjes omgaan mag middelgroot zijn
Wie kan me helpen


Een reactie plaatsen