Wat zijn broodfokkers?

Helaas zijn er nog heel wat broodfokkers actief op de markt. Ze geven vaak aan dat ze erkend zijn, waardoor veel mensen denken dat de pups die je bij hen koopt goed verzorgd worden. Broodfokkers worden vaak niet gecontroleerd en er wordt puur voor het geld gefokt. Je ziet er vaak nesten waar geen ouders van de pups aanwezig zijn en ze groeien meestal niet op in huis maar in lamentabele schuren. De pups worden goedkoop aangeboden waardoor het aanlokkelijk is om een pup bij een broodfokker te halen, maar trap alsjeblieft niet in die val.

Wat is een broodfokker nu juist?

De naam zegt het bijna zelf: een broodfokker fokt honden (soms ook andere dieren) puur om den brode, voor het geld dus. In feite fokken ze vaak niet eens, zelfs al noemen ze zichzelf een fokker. De puppy's worden in grote hoeveelheden aangekocht en komen uit grote ‘bedrijven’ waar ze meerdere nesten kunnen onderbrengen. Er zijn vaak veel verschillende rassen te koop en de hondjes zitten soms met 10 of meer pups van verschillende moeders samen. Hoewel het puur om het geldgewin gaat, worden de pups veel goedkoper aangeboden dan wanneer ze van een goede (erkende) fokker komen. Omdat de prijs bij de broodfokkers zoveel lager ligt, en veel mensen zich hierdoor laten verleiden (of beter misleiden), hopen ze veel puppy's te verkopen en dan rinkelt de kassa.

Hoe komen de pups daar?

Soms fokken de broodfokkers zelf en laten ze de teef zo vaak mogelijk bevallen terwijl normaal 1 tot 2 nestjes per jaar ongeveer het maximum is als je de hond gezond en ‘hondwaardig’ wil houden. Het komt ook vaak voor dat de pups in het buitenland worden gekocht. Ze worden in grote aantallen opgekocht, waardoor de aankoopprijs erg laag ligt. De pups worden per busjes ingevoerd en soms zelfs verkocht met vervalste paspoorten. Dit betekent dat de fokker geen moederhonden hoeft te onderhouden en niet hoeft te wachten tijdens de draagtijd.

Gediplomeerd fokker

Echte, erkende fokkers van een bepaald ras worden meestal geregistreerd bij een rasvereniging. Dus, als je een bepaald hondenras in gedachten hebt, is het het beste om informatie in te winnen bij zo een vereniging. Veel broodfokkers hebben een vergunning, maar worden niet gecontroleerd op hoe de dieren worden gefokt en verkocht. Als men meer dan 3 nesten per jaar fokt, moet dat worden aangegeven. Erkende fokkers fokken met rashonden, als je een kruising zoals een Boomer wil, kan je het beste contact nemen met een privépersoon die de puppy's in een huiselijke sfeer opvoedt. Ook de moeder van de pups zal daar aanwezig zijn. Goede fokkers doen er alles aan om de pups al te socialiseren en beginnen met zindelijkheids-training.

De omstandigheden

De levensomstandigheden en verzorging van de puppy's zijn vaak erbarmelijk, vooral als er niemand meekijkt. De pups worden al na 4 weken bij de moeder weggehaald, gevoed met suikerwater om ze in leven te houden en worden niet onderzocht door een dierenarts. Ook de ouders worden niet onderzocht op hun gezondheidstoestand. Vaak worden de honden in schuren ondergebracht en krijg je de ouders niet te zien. Soms brengen ze het ras dat je wil binnen een week bij je thuis, zodat je de levensomstandigheden niet te zien krijgt. De pups zijn helemaal niet gesocialiseerd en vaak weten de broodfokkers niet eens wat ze moeten vertellen over het gedrag van de ouders. Als je een broodkweker wil herkennen, let dan op:

  • Hoeveel puppy’s er rondlopen
  • Of de ouders aanwezig zijn
  • Hoe en waar de pups worden ondergebracht
  • Hoe de pups eruit zien (oren schoon, ogen schoon en helder, overbeet/onderbeet, proper poepje)
  • Of de fokker vragen kan beantwoorden over specifieke raskenmerken en vachtverzorging
  • De prijzen. De pups zijn vaak opvallend goedkoop. Laat je niet verleiden want dat komt omdat ze in grote getalen worden aangekocht.
  • Vaak proberen ze pups te verkopen door de honden zo schattig mogelijk te fokken. Wees dus voorzichtig want mini Maltezers zijn bijvoorbeeld geen rashonden en er duiken dan ook vaak gezondheids-problemen op.
  • Normaal gesproken mogen puppy's het nest niet verlaten totdat ze 8 weken oud zijn

Stop met de broodfok

De enige manier om te stoppen met de broodfok is eenvoudig: koop geen puppy's bij een broodfokker. Dit is erg moeilijk omdat de honden er soms zo zielig bij zitten en slecht verzorgd worden. Je kan extra in de verleiding komen om dan een puppy mee te nemen. Maar weet dat als je er geen puppy koopt, de broodfokkers geld zullen verliezen. En als uiteindelijk niemand een hond koopt bij een broodfokker, zal hij zijn zaak automatisch moeten sluiten.

Vermoed je dat je te maken hebt met een broodfokker? Doe dan aangifte bij de dierenpolitie.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

Titia

Dank je wel voor deze uitleg. Ik heb ooit een fokteefje.uit het asiel gehaald. Een cavelier king charles spaniel. Ze was doodsbang, stonk, veel te dik en weinig haar. Binnen 3 maanden was ze weer een prachtige hond. Ze was zo aandoenlijk blij die 3 jaar dat ze bij ons was. Het is vreselijk was ze.de honden aandoen. Ik.probeer dit te delen op facebook

John

"...terwijl normaal 2 tot 3 nestjes per jaar ongeveer het maximum is als je de hond gezond en ‘hondwaardig’ wil houden." Dit is niet helemaal correct. Indien ik het mij nog goed herinner mocht je (vroeger) 2 nestjes per 2 jaar per teefje hebben met een maximum aantal nestjes per teefje tijdens haar leven tot aan een bepaalde ouderdom. Ik herinner het mij niet meer omdat ik 25 jaar geleden gestopt ben met de fokkerij wegens de hoge prijzen die toen al gevraagd werden voor een pup. Er werd toen al het equivalent van 850€ gevraagd voor een Duitse Herder. Een dekking kostte toen ook tussen de 750 en 850€. De prijzen werden en zijn nog steeds hoog omdat er aan de fokkers aan aantal testen worden gevraagd alvorens te mogen fokken: heupdysplasie, ellebogen, ogen, minstens zeer goed op schoonheidswedstrijden, voor sommige rassen een werkbrevet, enz, Ik begrijp zeer goed dat een Duitse Herder moet beantwoorden aan het beeld van een Duitse Herder, een Bouvier is een Bouvier enz maar waarom het noodzakelijk is dat een ras als Duitse Herder, Bouvier, Mechelse Herder een IPO brevet dienden te hebben is mij nog altijd een raadsel: we willen honden die goed functioneren in de menselijke samenleving, persoonlijk vind ik een gehoorzaamheidscursus efficiënter dan IPO. Iemand die IPO wilt doen is natuurlijk vrij maar het hoeft m.i, geen noodzaak te zijn om hogere prijzen te vragen. Door dure certificaten en röntgenfoto´s te eisen waardoor de prijzen van pups en dekkingen de pan uit rijzen, hebben de rasverenigingen en de KMSH eigenlijk in de kaart gespeeld van de broodfokkers. Stel je nu eens voor dat men aan jonge mensen de zelfde eisen zou stellen om kinderen te mogen hebben...

Binard

broodfok STOP
Alsook honden gevechten
Hoe wreed kan de Mens toch zijn

Conny

Heb 3maanden geleden ook en hond aan gekocht bij een kennel ,maar helaas kort nadien ben ik te weten gekomen dat het een broodfokker is.Het dier was al acht maanden oud en zijn huid was vol met pukkels en had bijna geen haar was zeer bang voor geluiden en bij de dierenarts gekomen zou de hond bijna een jaar zijn.
Maar hij is op goede weg .

Martine

Zou er een lijst of internet site zijn waar je deze brood fokkers vind zodat men nooit zo een hond koopt .. Gaia misschien ?

henri

het is beter dat je gewoon ergens bij een veeteler of boer genoemd een puppy koopt , die hebben meestal ook honden van verschillende rassen en hebben een grote levensvreugde op het erf , die kosten meestal rond 200-350 euro of die worden verkocht aan de broodfokker ( je weet wel van mooi BLABLABLA ) en ga zo maar door die broodfokker !

Chelsea

Ik hoop dat veel mensen dit lezen, en er naar handelen.
Helaas kopen nog te veel mensen vanwege de prijs daar een pup.
Als mensen daar geen pups meer kopen, houdt de broodfok op!


Een reactie plaatsen