Urinewegeninfectie bij je hond

Urinewegeninfectie bij je hond

Wat veroorzaakt deze urinewegeninfecties?

Een infectie van de urinewegen wordt veroorzaakt door bacteriën uit het spijsverteringsstel die hun weg hebben gevonden naar de urinewegen en de blaas. Eens in de urinewegen gaan deze bacteriën infecties veroorzaken. Vooral teefjes hebben meer kans om een infectie te ontwikkelen doordat de urinebuizen iets korter en breder zijn dan bij mannetjeshonden.
Hierdoor wordt het makkelijker voor de bacteriën om bij de blaas te geraken.

Infectie van de urinewegen en struvietstenen

Een infectie van de urinewegen gaat vaak gepaard met struvietstenen. Deze stenen worden immers eveneens veroorzaakt door een bacterie. Door de afvalstoffen die deze bacterie afscheidt ontstaan er harde kristallen. Deze kunnen voor nog meer irritatie en infectie zorgen in de urinewegen.

Hoe kan deze infectie worden voorkomen?

Er bestaan verscheidene preventieve maatregelen die men kan nemen om een infectie voor te zijn.

  • Water

    Water is belangrijk voor mensen, dieren en planten, kortom alle levende wezens. Zorg ervoor dat je hond steeds genoeg zuiver water heeft. Zo wordt niet enkel de dorst gelest, maar worden ook de urinewegen gezuiverd. Een hond van 25 kg. kan zelfs tot 3 liter water drinken per dag.
     
  • Beweging

    Het is van belang dat je hond voldoende beweging krijgt. Dit is vooral goed voor de algemene gezondheid en geeft je hond de kans zich te ontdoen van het vele water dat hij dagelijks kan drinken. Laat je hond op geregelde tijdstippen uit om te voorkomen dat de urine te lang wordt opgehouden. Dit verhoogt tenslotte het risico op infectie.
     
  • Voeding

    Een infectie kan je eveneens voorkomen door de geschikte voeding eventueel aangevuld met voedingssupplementen. Een lage pH-waarde en het gebrek aan kleurstoffen en bewaarmiddelen zijn hierbij essentieel.
     
  • Hygiëne

    Ook de hygiëne is van belang. Geef je hond af en toe een bad om bacteriën weg te houden van de plasbuis. Dit je hou je best bij één keer per maand, anders zal de vacht zijn glans en gezondheid verliezen.

  • Homeopathische geneesmiddelen

    Er bestaan verscheidene homeopathische geneesmiddelen speciaal voor honden. Om infecties van de urinewegen tegen te gaan blijken vooral de geneesmiddelen met Uva Ursi, Cantharis en Staphysagria werkzaam. Deze geneesmiddelen kunnen zelfs in combinatie met een antibioticabehandeling veilig worden toegediend. Wel moet er worden opgelet dat de medicatie specifiek voor honden bestemd is.

Wat als de infectie terug komt?

Vaak gebeurt het dat de infectie terug komt. Als dit zich voordoet bespreek je dit best met je dierenarts die op zoek zal gaan naar de juiste behandeling. Onderbreek in elk geval een antibioticabehandeling nooit op eigen initiatief.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Ineke

Hallo Inge, Onze bijna 5 jaar oude dwergschnauzer wil sinds kort zijn brokken die hij altijd lekker vond (Renske brokken) niet meer eten. We hebben al verschillende merken brokken gekocht en ook blikken. Hij haalt overal zijn neus voor op. Hoj eet op dit moment gekookte kipfilet en sperziebonen. Heb je een tip voor ons? Groetjes Ineke

Joke Stockmans-Vogeleer

Wat zijn dan de duidelijke symptomen om te weten dat mijn hond een urineinfectie heeft? Jo

sophie dejans

beste
ook een levershunt kan stuvietstenen veroorzaken, mijn mannelijk maltezertje plaste bloed, bij de dierenarts gaven ze mij antibiotica , maar dit hielp niet.
uiteindelijk trok hij foto's maar doordat de steen zo groot was dacht hij dat dit de blaas was.
doordat hij steeds verzwakte heeft hij bloed afgenomen en vastgesteld dat het een levershunt was, waar hij ondertussen 4 jaar geleden succesvol is aan geopereerd.nu eet hij hepatic korreltjes ( bevat geen koper)


Een reactie plaatsen