Struviet en struvietstenen bij honden

Struvietstenen bij honden

Hoe ontstaan struvietstenen?

Struvietstenen in de urinewegen of blaasstenen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een infectie van de blaas.

Deze infectie wordt veroorzaakt door de stafylokokkenbacterie. Deze bacterie leeft van het ureum dat zich in de urine van je hond bevindt. Eens de bacterie zijn weg heeft gevonden in de urinewegen zal deze het ureum gaan verteren en afvalstoffen zoals ammoniak, magnesium en fosfaat produceren. Deze afvalstoffen kunnen in de eerste plaats omgevormd worden tot alkaline. Verder kunnen deze afvalstoffen de blaaswand irriteren waardoor er bepaalde eiwitten worden vrijgegeven. Door deze eiwitten kunnen er kristallen of struvietstenen ontstaan in de urinewegen.

Daarnaast veroorzaakt de stafylokokkenbacterie in veel gevallen een infectie van de urinewegen.

Waaraan kan je struvietstenen herkennen?

Om je hond te kunnen helpen moet je eerst de blaasstenen kunnen herkennen. Bloed in de urine, vaak kleine hoeveelheden plassen en pijn zijn de opmerkelijkste kenmerken van struvietstenen. Als de blaassteen vastloopt in de urinebuis kan het zelfs zijn dat je hond helemaal niet meer kan plassen.

Behandeling van struvietstenen

Zodra de bacterie is binnengedrongen in de urinewegen kan men geen preventieve maatregelen meer nemen om struvietstenen te voorkomen. Wel kan er een behandeling met antibiotica worden gestart om de bacterie te bestrijden. Hiervoor ga je best naar de dierenarts.

Kan je struvietstenen ook voorkomen?

Struvietstenen kan je deels voorkomen door alvast blaasinfecties te voorkomen. Deze kunnen door middel van kruiden zeer makkelijk voorkomen worden. Kruiden zoals Uva Ursi (berendruif) en Berberis blijken reeds eeuwen een enorm dankbaar middel om blaasproblemen te behandelen. Momenteel zijn er ook allerhande homeopathische middelen verkrijgbaar op de markt om problemen van de urinewegen op natuurlijke wijze te behandelen. Staphysagria en Cantharis zijn hier enkel voorbeelden van. Deze medicijnen zijn veilig, eenvoudig te gebruiken en kunnen dagelijks worden toegediend om preventief te handelen. Ook in combinatie met antibiotica kunnen deze homeopathische geneesmiddelen veilig worden toegediend.

Opgelet, niet alle homeopathische middelen zijn geschikt voor honden. Sommige mensen hebben de neiging om hun hond dezelfde medicatie te geven als ze zelf gebruiken. Dit mag je in geen geval doen. Dieren hebben andere behoeften dan mensen, ook wat de medicatie betreft. Als je op zoek gaat naar een homeopathisch geneesmiddel voor je hond moet je er op letten dat dit geneesmiddel exclusief voor huisdieren geschikt is. Je kan je hiervoor beroepen op een vertrouwd merk dat garant staat voor een goede kwaliteit of op je dierenarts.

Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge via: Vraag het aan Inge


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Anja ROL HAM

Goede avond kunt u mijn aub helpen heb een saluki reu 4 jaar met struyiett gruis en gehad bloed in zijn urine van 2750 kilo deze heeft 3 maal antibotika gehad een prostaat verkleining pillen en als advies TROFit wat is jullie advies nu heeft hij nog struis in zijn urine en een blaas infektie kunt u ons aub een advies geven waar kan je deze homo pathietse middelen kopen het voor eet deze saluki niet aub help deze saluki hij is onderbehandeling bij jan bouman in amsterdam maar ook dee arts weet er geen raad mee Heelaas is er een nieuwe arts jan bouman is gestopt in deze praktijk Amanda heeft deze saluki onder behandelijng met Troviet maar dit help niet super goed gr Anja en de saluki


Een reactie plaatsen