Rauwe voeding voor honden

Rauwe voeding voor honden
De meeste mensen geven hun hond commercieel voer, zoals brokken, blikvoeding, diners en tegenwoordig ook complete versvleesvoeding. Toch is het voeren van brokken recent, vroeger gaf men de honden overgebleven resten van hun eigen maaltijd en af en toe gooiden ze er nog een bot van de slager bij. Honden werden toen gezond oud, soms zelfs ouder dan tegenwoordig. Het ontwikkelen van hondenbrokken is wereldwijd een miljardenindustrie geworden en dat willen de fabrikanten graag zo houden.

Wanneer we naar wolven kijken dan zien we dat wolven leven van groot wild en zelfs de welpen eten hiervan mee, zodra ze meer kunnen verteren dan alleen moedermelk. Aangezien de hond verwant is aan de wolf, heeft de hond dezelfde voeding nodig.

Het ideale menu voor de hond

Er zijn verschillende visies op het ideale menu voor de hond. Zo is er het hele-prooimodel, wat gebaseerd is op het voedingspatroon van de wolf. Het prooimodel gaat er van uit dat honden carnivoren zijn, die weliswaar fruit en groente kunnen eten, maar dit niet nodig hebben.

Een andere methode is wat men wel de barfmethode noemt. Hierbij gaat men er van uit dat de hond geen carnivoor is, maar een omnivoor. Ook deze manier gaat uit van speciale, rauwe, vlezige botten (van jonge dieren, gevogelte, vis…), het menu wordt aangevuld met andere rauwe dingen, zoals gepureerde groenten en fruit, vaak nog aangevuld met diverse supplementen.

Granen (een hoofdbestanddeel in commercieel voer, niet omdat het zo gezond is voor carnivoren, maar puur omdat het een goedkoop en makkelijk vulmiddel is) hoeven bij geen van beide methodes te worden gebruikt. Men gaat ervan uit dat wolven ook geen granen binnen krijgen en dat dit dus een onnodige en zeer onnatuurlijke belasting vormt voor het spijsverteringsstelsel van een carnivoor. Niet alles zal te wijten zijn aan het eten van granen, maar het is wel zo dat veel honden onmiddellijk opknappen als granen volledig uit hun voeding worden weggelaten.

Rauwe voeding is niet gevaarlijk voor een hond, het grote gevaar schuilt in gekookte botten. Botten veranderen totaal als ze gekookt of gebakken worden en krijgen een harde, onverteerbare structuur. In dat geval kunnen ze absoluut obstructies of verwondingen in de darmen veroorzaken.

Voordelen van rauwe voeding

Honden hoeven meestal niet meer naar de tandarts om tandsteen te laten verwijderen, omdat dit niet tot nauwelijks meer voorkomt, tenzij men botten in gemalen vorm geeft.
Bij veel honden met jeukklachten of problemen met de vacht verminderen de klachten bij toepassing van dit dieet. De vacht wordt vaak aanzienlijk beter en glanst meer.
De ontlasting verandert drastisch:de keutels zijn kleiner, steviger en ruiken nauwelijks nog. Ook honden met een 'gevoelige spijsvertering' zijn vaak van deze problemen af, zodra ze goed op rauwe voeding zijn overgeschakeld..

Mensen met rauw gevoerde honden valt het op dat deze vaak energieker, levendiger en speelser worden. Ook enkele kennisen is dit bij huneigen honden opgevallen. Of dit komt doordat het voer gezonder is of omdat hun leven een stuk leuker is geworden met zulke lekkere hoogtepunten, weet ik niet.

Wat denk jij?


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


55 reacties

Ik voer altijd brokken en mijn honden doen het uitstekend hiermee. Maar in moeilijke tijden zoals dracht, zware trainingen, bij ziekte of bij zeer koud weer geef ik rauw vlees en dan zie je ze enorm voorruit gaan. Het enige nadeel is dat je een grote diepvriezer moet hebben wil je dagelijks rauw vlees voeren en zeker niet vergeten het tijdig te ontdooien

Onze boxer krijgt rauw voer, ze kreeg van de fokker uit brokken maar langzamerhand zijn we overgestapt op rauw voer en ze vind het heerlijk! Voor haar tanden een heerlijke mergpijp. Ook geven we haar een rauwe haring. Spruitjes, worteltjes, broccoli of bloemkool er naast vind ze ook niet te versmaden, ook een banaan lust ze graag en glimmen wat ze doet!

Jannette Niemeijer

Ik geef mijn hond gedeelte rauw voer het mag niet in combinatie met brokken waarom niet weet ik niet weet een van jullie het.

Ik ben gisteren naar de beurs Beestjes en Baasjes geweest en kennis gemaakt met verse voeding DOKI, moet toch zeggen dat ik het overweeg om onze hond hierop groot te brengen aangezien granen en zetmelen in droogvoer ingaat tegen het vleesetende element van een hond.

Ik ben gisteren naar de beurs Beestjes en Baasjes geweest en voor de 1e keer in contact gekomen met DOKI vleesvoer. Overweeg toch om niet op granen te voeden maar eerder op vleesvoer, tevens gemakkelijk te bewaren in diepvries. Ze vergeleken het ook met uw kind opvoeden met curryworst <-> biefstuk. Weliswaar zal hiervoor ook wel reclame zijn werk doen met Hilde Quisquater.

Siem Mokum

Mijn mix honje (vullisbak) kreeg in het begin altijd fabrieksvoer, Langzaam aan ben ik over gestapt op vers voer omdat ik het natuurlijker vind en er geen granen en rijst in zitten. Er is variatie genoeg en het is ook veel leuker om het voor je hond klaar te maken. Lamsbot of rib en kraakbeen en mergpijp. Kippenkarkas, vleugels en strottenhoofd. Lams- en runderhart, vuile pens, Kippenhartjes, maagjes, vis(soms gekookt zonder graat,soms rauw met graat.) Fruit en ei,rauw of gekookt. Een enkele keer maak ik lekker broodjes voor haar van rundergehakt met mageremelk en ei. Even droog in de koekenpan aanbakken. Voor de entertainment met verstoppen en zoeken krijgt ze wel kleine hondensnoepjes. Ik ga er altijd vanuit wat een wilde hond/wolf in de vrije natuur zou eten. Het werkt prima. Ze is nu 12 en zo fit en speels als maar kan.

Anneke de Goeij

Mijn maltezers krijgen sind ze 2 jaar zijn versvleesvoeding. Daar ben ik mee begonnen naar aanleiding van het bericht waarheid over hondenbrokken. Ze doen het er erg goed op en ze zitten nu op Carnibest diabetes, omdat 1 van mijn hondjes een insulinoom aan haar alvleesklier heeft. Dit kreeg ze toen ze 6 was en ze is nu 13 jaar. Ze krijgen alles van Carnibestsnacks en doen het er erg goed op. Heb veel gegoogled naar de ingredienten toen ik nog op brok zat en schrok wat ze er allemaal in doen, vindt je het gek dat er zoveel kanker onder de honden is gekomen. Met vers heb je het ook denk ik vooral de goedkope merken, maar alles voor mijn hondjes is beter dan brok.

Vanrenterghem Stephanie

Guustje krijgt droogvoer maar altijd aangevuld met vers voer, vlees ,pasta,groenten enz...
Ik heb het idee dat ook honden gezond zijn als ze van alle lagen van de voedselpyramide iets krijgen net zoals mensen, vezels om gemakkelijk hun behoefte te doen, vlees voor de eiwitten en ijzer en noem maar op en ik kan jullie verzekeren hij blinkt in zijn vacht EMO 1

Ik geef farmfood in combinatie met rauwvoer. Ik merk dat mijn hond inderdaad energieker is. Ik heb de indruk dat ze nu deftig eet. Bij commerciële voeding at ze amper.
Ik heb in ieder geval geen last van verveeldende geuren .

Hexspoor Bart

Mijn hond (een west siberische laika) voer ik proplan zalm een droogvoer maar krijgt daarbij regelmatig roodvlees en kennelworst van KIVO. Ook wanneer ik bijvoorbeeld wild slacht krijgt ze de "restanten", rauw wel te verstaan. Mijn hond doet het daar prima op en geniet ervan. In de tijd dat ik sledehonden had en trainde voerde ik meer roodvlees en ook wel volgens het "in kuil" idee van Eberhard Trumler: Ik maakte dan een mix van droogvoer en vlees en begroef dit in 6 door stro gescheiden lagen in de grond. Per dag kergen de honden een portie en er was 1 vastendag. De honden zagen er perfect uit en hadden een geweldige conditie!

miekemarie reudink-mendes

onze honden eten altijd rauw, ze doen het er geweldig op vooral het biologische Darf compleet is favoriet, verder zijn er veel andere merken te koop ik geef wel regelmatig wat ander vers erbij, zo nu en dan zalm of konijn of eend zodat ik zeker weet dat ze alles wat ze nodig hebben ook binnen krijgen.Bijtijds ontdooien simpeler en gezonder/natuurlijker kan het volgens mij niet.

lcdk lcdk

Ik heb geen ervaring met vers vlees, maar enkele weken geleden heb ik mijn hondje moeten laten inslapen ivm levertumor. Ik begin steeds meer te geloven dat al die fabrieksvoeding waarin amper vlees, amper groenten maar alleen vulmiddelen zitten de boosdoener is.
Hoewel mijn hondje dagelijks gekookt/gebakken vlees en groenten heeft gehad, heb ik haar ook brokken gegeven.
Steeds vaker lees ik dat dit niet gezond is. Mijn nieuwe pup zal meer vers vlees krijgen. Ik durf echter geen rauw vlees te geven, denk dat ik vooral vlees/kip/hart/vis zal koken.
Welk rauw vlees zou ik veilig kunnen voeren?.

Kristel De Reymaeker

Barf, KVV etc is natuurlijk stukken beter voor je hond dan al die commerciële brokken die je overal vind en ook door via slimme concerns via dierenartsen verdeeld worden. Veel mensen kopen ook klakkeloos een zak hondenvoer: is duur dus is goed, of aangeraden door de dierenarts. Er zijn ook betere vormen van hondenbrokken maar niet iedereen heeft zin om zich te verdiepen in de verschillende soorten eiwitten, granen, bereidingstemperatuur. Het is dus ook een vorm van gemakzucht om een zak uitgebalanceerde brokken te gaan halen.
Vind het fijn om te lezen dat er hier al zoveel mensen overgeschakeld zijn en beseffen dat vers vlees veel beter is voor hun dier. Wij geven hier nu ook grotendeels KVV maar het nadeel is wel dat onze diepvries 3/4 voor de honden hun voedsel gebruikt wordt... je hebt best veel plek (of een dierenhandel in de buurt) nodig als je je honden KVV wil te eten geven.

stans myers

onze vorige hond, een boxer, kreeg vuile pens, rijst en yoghurt. hij vond het heerlijk maar hij vond een oude krant ook lekker. onze huidige hond eet brokken en met de pot mee en ook deze is weer een grage eter. hij is gek op groenten dus ik denk dat ondanks dat hij 12 1/2 is ik over ga op rauw vlees met groenten. Ik vraag me alleen af of er nog wat extra's bij moet

stans myers

onze vorige hond, een boxer, kreeg vuile pens rijst en groenten en vond het heerlijk. onze huidige hond eet met de pot mee en krijgt aanvullend brokken en hij vindt het ook heerlijk. vraag me alleen af of er nog iets toegevoegd moet worden als ik over ga op vers vlees

anita Mvr Verhulst

ik vind rauw vlees maar niets maar gebakken dagelijks met zij korels of gekookte han dat vind die ook lekker
zijn jullie dan niet bang voor alle zieketen en wormen

kevin peersmans

mijn hond (malamute) heeft enkel gezond darmstelsel als ik hem dagelijks pens met rijstvlokken geef,
heb alle soorten brokken geprobeerd, allemaal met zelfde slechte resultaat.
Dus geef mij maar pens!!
makkelijk te bewaren in vriezer, altijd vers en lekker gezond voor het hondje...
Tussendoor een stuk kip voor de afwisseling ...
Jij zou ook niet alle dagen droge cornflakes willen 's morgens en 's avonds ...

anita Mvr Verhulst

geef je dan juist maar rauw vlees
boy eet ook kip en kalkoen en karbonaden maar al mooi gebakken zijn korels voor tussen door
natuurlijk ook water (vuile pens dat ken ik niet )

Brokken bevatten veel granen, ongeveer 50 %, en granen verteren niet of nauwelijks in het korte darmkanaal van een hond. Het wordt door willekeurig welke diervoederfabrikant alleen gebruikt als vulmiddel en dat is natuurlijk lekker goedkoop.
Voordat we onze honden rauw vlees gaven, vermend met mineralen en groente, hadden ze erg veel last van gal braken. De oorzaak daarvan zijn de granen, ze hebben er nu geen last meer van. Een gezonde hond doet het veel beter op rauw vlees als op brokken.
Vraag uzelf ook eens af waarom de honden en ook katten tegenwoordig zoveel last hebben van maag/darm problemen en waarom ze vroeger veel ouder werden zonder kanker te krijgen?. Voor de dierenarts is dat een uitgelezen kans om zijn inkomen met meer dan 50% te verhogen want meer dan 50% van de honden en katten hebben maag/darmproblemen.
Google eens op rauw vlees of barf of maag/darmproblemen en er zal een wereld voor u opengaan.
Brokken zijn alleen goed voor de dierenartsen en de fabriekanten, de meeste fokkers weten ervan en doen er graag aan mee omdat ze van de fabrikanten het voer bijna gratis krijgen, zolang ze maar reclame maken. Dierenartsen schrijven vaak bij problemen speciaal voer voor. Lees eens de verpakking en u zult versteld staan van de rotzooi die er in verwerkt is.
Wij hebben al 2 jaar problemen met een van onze honden louter en alleen omdat verschillende dierenartsen het hondje bijna door gespoten hebben met penicilline, prednison of noem maar op met wat voor troep. Zoek uw heil bij een orthomoleculaire dierenarts omdat die weet waarover hij het heeft.
een gewone dierenarts en ook vaak gespecialiseerde artsen hebben geen enkel benul van voeding omdat hun hele studie slechts 8 uur voedingsleer bevat.
Voor dierenliefhebbers die meer willen weten over de marerie Google op "Stichting Jas" en zoek onder dierenartsenparktijken, u zult niet weten wat u leest.

anita Mvr Verhulst

in al je uit leg vind ik een beetje ons probleem teug vandaar dat vlees braden voor de hond maar
ik denk ook te begrijpen dat je het vlees aankoop in vorm van pens is dat dan in een specieaal zaak daar voor welk merk geef dat dan hier zijn er niet vele winkels
dank voor je uitleg

brokken doet mijn hond het uitstekend op! Altijd complimenten over glanzende vacht gekregen. Weinig ontlasting en stinkt niet. Maar dit hangt wel van de soort brokken af. KVV gaat ook goed, ook de goedkoopste soort die je in de supermarkt kan krijgen. Hou combinatie van brokken met vers. Dit in verband met vakantie en opvang, want dan is er niet alijtd een vriezer bij de hand en zijn brokken weer handiger. Hond vind vers lekkerder, maar brok eet ze als ze trek heeft ook gewoon op.

Viki De Ruysser

hier krijgen mijn honden bijna dagelijks kvv en ongeveer 3 x per week komt daar nog een afgekookte kip bij
Hebben dan ook een extra vriezer in huis, speciaal voor het hondeneten

We geven en gaven onze honden ook rauwe vis met graat en al, vinden ze heerlijk, zolang het maar niet gekookt is verteren de graten prima. Vuile pens is ook prima maar bevat te weinig voedingsbestanddelen en is daarom prima voor 1 of 2 keer in de week. Rauwe kip of ander gevogelte is ook prima, zolang het maar niet gekookt is ivm. het versplinteren van gekookte botten. Rauwe botten verteren ze prima en ze hebben het ook nodig. Voor ons zieke hondje stomen we vlees en groente net aan gaar en vullen het aan met Renske Gold Dust, Sanofor, Glutagenics en wat Gistocal. Om ontstekingen van de darmen tegen te gaan geven we hem ook 2 x daags Allimax. Hij komt nu gelukkig weer wat aan

Son de Jager

Rauw vlees is het meest natuurlijke; wel aangevuld met groenten. In de natuur eten wolven ook eerst de darmen van hun prooi op en daarmee de groenten.

henny wierst van

Jannette rauw en brokken mogen niet op een dag gevoerd worden omdat vers een heel ander verterings proces heeft als brokken.
Je mag wel een paar dagen brokken geven en een paar dagen vers, als het maar niet op 1 dag doet

groetjes van henny en een poot van spero

Doortje krijgt rauw vlees carnibest daar doe ik wat groenten door heen of wat rijst ze vind het heerlijk en een prachtige vacht. Ook nooit last van diarree.
En ongeveer 50 gt. Brokjes tussen door als wij gaan wandelen en met trainen als beloning.
De carnibest snacks vind ze ook heerlijk dus een eenden nekje is feest

tot voor 2 jaar gaven wij onze honden ook brokken, maar sinds Kiddo (samenstelling voor fokkers) ermee stopte konden wij geen vergelijkbare brok vinden......na jarenlange zoektocht, stapten we over op vlees....na 4 verschillende leveranciers geprobeert te hebben zijn we uitgekomen op Lotgering.....super! onze honden zijn weer blij, onze Wicca was om de 3 mnd loops en na elke loopsheid schijnzwanger en overal op haar buik vervelende uitslag met jeuk (de artsen konden geen andere verklaring geven als hormonaal en konden haar niet helpen), nu is ze om plm. 5 mnd loops en geen uitslag meer, haar dochter Zenah, onze Duitse Staande draadhaar Hexe en onze 2 Jack Russels Gypry en Digger, doen het er super op... ook geen ge-emmer meer dat de één het voer wel lust en de ander niet, heerlijk dat ze gewon allemaal op hetzelfde voer zitten en ze doen het er allemaal super op. onze Rottweilers werken prima en de rest zijn super in het veldwerk. er wordt altijd gezegd dat vers vlees stukken duurder is als brokken, maar onze ervaring zegt juist van niet..........ik speel het door naar mijn cursisten en puppie-eigenaren en hoor alleen maar lof...EMO 1

kevin peersmans

ter info i.v.m. de pens die ik geef,
dit is van "natuurvoeding duck" gemengd met rijstvlokken van het merk "malva",
Het enige dat hielp tegen zijn te vlotte stoelgang en darmproblemen...
wat betreft kans op wormen, deze zal hij eerder krijgen van wat hij al eens meepikt in de tuin of tijdens het wandelen dan van zijn voeding, indien deze correct bewaart wordt natuurlijk ....
en, iedereen kiest wat hem het beste uitkomt en zijn hond het beste/liefst eet ...
Vandaar ook de grote markt met veel variatie en verschillende prijsklasses, wat niet wil zeggen dat het duurste altijd het beste is voor UW hond en dat blijft altijd het belangrijkste als je één in huis hebt ! EMO 8

John Goossens

Ok... ik ben alvast overtuigd van rouwe voeding tov droge brokken, desondanks mijn labrador 16 jaar lang brokken (Hils) heeft gegeten (2 jaar geleden overleden). Maar wat ik me nu afvraag, wat met de blikvoeding voor honden (en katten) ? Zitten die dan ook vol met zetmeel of is daar dan niets mis mee. Binnenkort hebben we weer een pupje in huis. Hoe meer info dus, hoe beter...

kevin peersmans

Bij blikvoeding bestaan er veel verschillende soorten smaken, zoals kip, rund, konijn, lam, enz.
Een fabrikant mag spreken over voeding met vers vlees als er minstens 3% vlees in de samenstelling zit.
In de meeste verpakkingen zal men niet veel meer vinden qua vlees en al de rest zijn dan toevoegingen zoals bewaarmiddelen, kleur- en smaakstoffen.
Honden die uitsluitend blikvoer krijgen zullen vroeg of laat te maken krijgen met voedingsgerelateerde problemen, zoals lever-, maag- en nierziekten.
Andere problemen kunnen zijn: gewrichtsproblemen, groeistoornissen, gebitsafwijkingen en vacht- en huidproblemen.
Bovenstaande problemen kunnen omzeild worden door het geven van extra’s zoals stukjes fruit, koekjes, platte kaas, yoghurt of eventueel vitaminesupplementen en de meeste hondeneigenaars doen dit ook onbewust.
(copy van andere site! )

site Voerwijzer

Jannette, dat mag wel, maar sommige honden krijgen dan problemen met de vertering. Dat komt doordat in brokken veel koolhydraten zitten en de enzymen die de koolhydraten helpen verteren hebben een minder zure omgeving nodig dan de enzymen die de eiwitten uit vlees helpen verteren.

Wij zijn voor onze honden overgestapt op verse voeding nadat we opmerkten hoeveel water er in blikvoer zat, en hoeveel as er verwerkt werd in de hondenvoeding. sinds de overstap hebben onze honden minder ontlasting, geen diarree meer en zijn ze in topvorm. Eveneens komen ze minder hongerig over dan met de andere voeding

Guido De Clerck

Ik geef Rocky alleen nog maar rauwe voeding en ik zie hem een stuk gezonder dan toen hij nog brokken kreeg. Hij krijgt elke dag weer iets anders en hij lust ook alles (gemakkelijk) vlees, vis, groenten, fruit, alles EMO 1 Het is misschien iets meer werk maar dat heb ik voor hem over. Ik heb mijn kinderen ook niet opgevoed met alleen maar fastfood... EMO 15

Karin Van Peer

Mijn honden ( beagle en golden retriever) kregen lang droge brokken. Een tijd geleden had ik ook gelezen dat vers beter was, na een tijdje proberen bleek het inderdaad goed te gaan. Weinig ontlasting en mooie glanzende vacht. Mijn golden retriever is wel eens heel ziek geweest van rauwe kip de beagle heeft wat dat betreft een ijzeren gestel. Ik gaf ook regelmatig platte beenderen aan mijn honden, dat zou goed voor ze zijn. Niet dus! de golden retreiver zijn tanden zijn al bijna helemaal afgesleten en dat beest is slechts 10 jaar. Op advies van de dierenarts geef ik nu enkel nog maar droge brokken en zelfs geen beentjes in buffelhuid meer. Daar mijn honden nu regelmatig op logement moeten is droge voeding ook veel gemakkelijker, maar de doorslag is de mening van mijn dierenarts.

Danielle Busnac-Brouwer

Zoals alles heeft ook rauw vlees zijn voor en tegens. Waar ik bijvoorbeeld niemand over hoor is het gevaar van Salmonella besmetting en resistente E-coli's . Uit een onderzoek kwam naar voren dat 21% van de 166 commercieel verkijgbare rauwvlees diëten besmet waren met Salmonella, bij de producten die kip bevatte liep dit op tot 67%. Het advies van de Facultiteit van Diergeneeskunde is daarom geen rauw vlees te voeren aan honden die in de directe omgeving verkeren van kleine kinderen, ouderen, zwangeren en mensen met verzwakt immuunsysteem. Verder is de zuurgraad in de maag van puppy's is sowieso nog niet hoog genoeg om bacterien uit te schakelen. Ook is het ongelofelijk moeilijk om een dieet samen te stellen waarin alle voedingstoffen in de juiste verhoudingen aanwezig zijn. Vergeet niet dat honden die het in vroeger tijden met een minder goed dieet moesten doen en wel ziek werden, gewoon dood gingen. Echt niet alle honden werden ouder. De gemiddelde leeftijd van huisdieren is de laatste jaren juist omhoog gegaan. Het advies is dan ook om puppy's in elk geval nog niet te voeren met rauw vlees.
Wie graag zelf voeding wil bereiden voor zijn hond moet zich echt verdiepen in de juiste verhoudingen van de bestanddelen in voeding. Dit om problemen om de langere termijn te voorkomen. Volgens mijn informatie kan je bij de Universiteit van Utrecht nagaan of het door jou samengestelde dieet van goede kwaliteit is.
Rauwvlees voeding heeft voor veel honden echt wel goed resultaat gegeven, maar blijf alsjeblieft ook kritisch!

Wij hebben voor onze zieke hond inmiddels 5 dierenklinieken bezocht (met ongeveer 8 dierenartsen die hun mening gaven) en het is merkwaardig dat iedere kliniek en iedere arts een andere mening had over het dieet, dus de mening van een dierenarts zegt me net zoveel als de mening van een leek. Het gaat er bij de dierenarts over het algemeen om om zoveel mogelijk eigen producten te verkopen en daar horen ook de dieetvoeders bij. Voor de dierenliefhebbers die regelmatig bij een dierenarts komen vergelijk de prijzen van de voorgeschreven diergeneesmiddelen eens met de internetapotheken, scheelt soms de helft.Wij hebben inmiddels ervaren dat gepureerd vlees, licht gestoomd met toevoegingen. het best is voor onze hond, dat advies hebben we van geen enkele dierenarts gekregen. Hij komt nu gelukkig weer wat aan na 2 jaar experimenteren van de dierenartsen. De enige die het een jaar geleden toen bij het rechte eind had was een orthomoleculaire dierenarts, maar die is ook gespecialiseerd in (rauwe) voeding, de rest weet er weinig of niets van af. Helaas kreeg de Giardia nadien weer de overhand en geen arts die dat concludeerde.
Een goed advies voor dierenliefhebbers met honden/katten met darmproblemen: ga naar een orthomoleculaire dierenarts ...

Wilschut Marieke

Het was een enorme zoektocht om de juiste voeding voor onze ex-asielhond Lena te vinden. Ze raakte overal van aan de diarree en van het ene merk brokken haarde ze enorm uit, van de ander ging ze winden en van weer een ander werd haar vacht dof... Uiteindelijk zijn we op Lotgering vers vlees gekomen. De diarree is over, ze glimt als een pareltje en is zo gezond als een vis. Bovendien is het elke keer weer feest als ze eten krijgt, terwijl ze de brokken telkens al snel niets meer aan vond. Wel krijgt ze na het vlees een dentastickje voor de tanden, natuurlijk. O ja, ook fijn, ze poept nog maar 1x per dag.

Overigens hebben we een nòg gevoeligere kat, waar we nòg meer brokken voor hebben geprobeerd en die is sinds we hem ook vers vlees geven eindelijk (na een jaar!) van de diarree af. We mengen het voor hem met rijst, omdat hij wat hongerig blijft op alleen vlees.

Maar goed, je moet vooral kijken hoe je dier het doet op de voeding die je hem geeft, want iedereen is anders!

Kanttekening: niet elk merk dat vers vlees verkoopt is even goed. Vaak wordt er water toegevoegd, dus kijk goed wat je krijgt voor je geld.

Wilschut Marieke

O ja, en ik kan mij vinden in het verhaal vóór mij: ook dierenartsen zijn managers en willen een winstgevend bedrijf, dus natuurlijk moet je hun brok proberen. Heel ellendig, want zij zijn degene met professie, maar dan zijn dit soort fora weer handig voor wat ervaringsdeskundigen EMO 8

Staffordshire Bull Terrier Kennel Ozzles Family |

Wij geven onze 6 honden nu al jaren vers vlees en geperste brokken!, niet de krokante variant waar alle voedingsstoffen van kapot gebakken zijn. Wij geven uitsluitend rundvlees producten en groene (vuile) pens voor een optimaal darmflora. Onze honden zitten strak in het vel, groeien gelijkmatig en zijn mooi gelijnd en gespierd. Zelfs de pups beginnen we op 3 weken al met vers vlees. Wij zouden niet anders meer willen. Heel weinig ontlasting, bovendien altijd compact, stevig en donker (bijna zwart) van kleur. De geperste brokken van Farm Food bestaat maar in 1 variant, want in de natuur heb je ook geen voer apart voor puppies, senioren etc. Hulde aan de kwaliteit van Farm Food. Wij zouden niet anders meer willen! Leesdit artikel maar eens over voeding op onze website.

"De geperste brokken van Farm Food bestaat maar in 1 variant, want in de natuur heb je ook geen voer apart voor puppies, senioren etc." schrijft Ozzies. Dat klopt, alleen is het wel zo dat de wolvenpups in het wild voorverteerd voedsel krijgen, de teef braakt het halfverteerde voedsel uit wat de pups dan weer opeten. Over het geven van voedsel zijn de meningen verdeeld maar wij zijn van mening en gelukkig wordt die mening door velen gedeeld, dat het geven van vers vlees/vis, aangevuld met groentes en mineralen de beste weg is. Zoals ik al eerder schreef heeft meer dan 50% van de patienten bij een dierenarts maag/darm problemen. De meeste dierenartsen spelen daar graag op in want het is een groot deel van hun inkomen en dat willen ze graag zo houden. Gelukkig zijn er ook veel integere dierenartsen die het beste met uw huisdier voor hebben en daar geen misbruik van maken..

Kristel De Reymaeker

Hey Ozzles,
Ik denk dat wij net hetzelfde doen met onze honden als jij: combinatie KVV en farmfood geperste brok en ze doen het hier ook prima. Ze zijn nooit ziek, prima ontlasting en zien er prima uit.

Marieke: daarom dat ik dit forum goed vind. De mening en ervaringen van gewone mensen die geen financiële voordelen hebben bij hetgeen waar ze over praten is veel interessanter dan een uitleg in 1 of andere dierenwinkel waar ze hetgeen promoten waar ze zelf de beste winstmarges of voordelen bij krijgen.

Kristel De Reymaeker

Kanaloa: dierenartsenraad is dan nog een ander pijnpunt.
Ik begrijp dat het interessant is voor hen om brokken van bepaalde grote multinationals te verdelen en erg giftige ongediertebestrijdingsmiddelen te verdelen. Maar is dit verantwoord?
Is natuurlijk wel super commercieel gezien: eerst de dieren vergiftigen en dan een jaar of 6 later krijgt dat dier in kwestie gezwellen: 2x kassa voor de dierenarts in kwestie, kunnen ze 'speciale' voeding voorschrijven en opereren kassa kassa EMO 1
En dit terwijl dit soort zaken zo gemakkelijk te voorkomen is door de dieren deftig eten te geven...

Danielle Busnac-Brouwer

Ik word een beetje moe van het afgeven op dierenartsen. Deze zijn niet met hun vak begonnen om dieren ziek te krijgen zodat zij geld kunnen verdienen. De reden dat ze de dieetvoeders voorschrijven is omdat deze wetenschappelijk onderzocht zijn en de werking bewezen is en voor de meeste dieren werken ze prima, laten we dat niet vergeten.

Dee Bee 71, waar is uw mening op gebaseerd?
Als u zich iets meer in de materie zou verdiepen dan zou u zo onderhand weten dat er dierenartsen zijn die misbruik van de situatie maken, internet staat er vol mee. Er zijn gelukkig ook goede dierenartsen, maar is het volgens u normaal dat er zich meer dan 50% maag/darm problemen voordoen zonder dat er adequaat tegen wordt opgetreden?
Wat betreft het wetenschappelijk onderzoek van dieetvoer waar u zich op beroept, door wie en wanneer is dat wetenschappelikjk onderzocht?
Verdiept u zich eens in de ingredienten die de brokken bevatten en kom dan nog eens met een commentaar. Misschien heeft u commerciele banden met die bedrijfsak?

Guido De Clerck

How how how rustig mensen iedereen mag hier wel zijn eigen mening hebben, kanaloa01, kristel we hebben DA wel nodig zo niet waar zouden we naar toe gaan als we morgen een ongelukje hebben met onze dieren. DeeBee71 misschien moeten DA ook een beetje meer open staan voor natuurvoeding en zich een beetje meer gaan verdiepen in voedingsleer en orthomoleculaire geneeskunde en niet alleen voortgaan op wat de vertegenwoordigers van de verschillende merken hun vertellen (of diegene die hun de beste voorwaarden geven). Op de hondenschool (waar de meeste wel natuurvoeding geven) is dit ook wel een veel besproken thema en het rare is dat we van onze verschillende dierenartsen ook verschillende merken brokken aanbevolen krijgen als het beste voor onze honden. EMO 12 Ik heb een mechelse herder gehad die 18 jaar geworden is op natuurvoeding (natuurlijke dood). Een labrador 11 jaar op brokken (gestorven aan kanker), een akita 12 jaar op brokken (gestorven aan kanker), zo je begrijpt wel dat ik liever geen risico loop dus mijn huidige hond staat weer op natuurvoeding en hopelijk wordt hij ook 18 EMO 1EMO 1EMO 1

Kristel De Reymaeker

Hey Deebee en Rocky,
Het is niet dat ik anti-dierenarts ben ofzo, we hebben ze zeker nodig en ze zijn zeker niet allemaal gebrainwashed door de grote concerns (ik herlees nu wat ik schreef en komt idd nogal negatief tov dierenartsen over). Ik vind het gewoon spijtig dat het in België zo is dat de grote concerns minstens via de helft van de dierenartsen hun producten aan de man brengen... ze geven zelfs lezingen... cursussen... doen onderzoeken.... Ik weet niet hoe jullie over denken maar mocht ik een onderzoek doen over de werking van 1 of ander dieetvoer en ik ben zelf dieetvoerproducent.... tja.... ik zou het misschien ook zo draaien dat het verantwoord lijkt om mijn korrels te kopen he zelfs al weet ik dat er betere alternatieven beschikbaar zijn.
Iedereen heeft recht op zijn eigen mening en daarom net dat ik het interessant vind om hierover te praten, ervaringen uit te wisselen en ook feedback te geven aan anderen. Uiteindelijk doet iedereen achteraf toch wat hij/zij zelf wilt. Mijn eigen schoonvader is al 3 honden op 2x 7 en 9 jarige leeftijd aan kankers en tumoren verloren... bizar... alle 3!... en hij gaf nog wel de superbrok door de dierenarts gepromoot.... tja dat is de natuur zeker? Het is niet mijn doel om mensen die zich niet in de materie willen verdiepen te bekeren. Maar ik vind het wel goed dat er over gesproken wordt.

Kristel, ik ben het helemaal met je eens. Het is jammer dat veel mensen een mening hebben(en dat mag) zonder zich in de materie verdiept te hebben.
We lezen dagelijks over fraude en gigantische zelfverrijking in zo'n beetje iedere instelling of bedrijfstak.
In de gezondheidszorg kennen we de inspectie van volksgezondheid, hoe die instelling functioneert hebben we onlangs weer kunnen lezen , maar er is in ieder geval een vorm van toezicht, dat is in de meeste bedrijfstakken het geval. Echter, in 1998 zijn in Nederland de prijzen van de dierenartsen vrij gegeven, dus iedere dierenarts kan rekenen wat hij wil, toezicht is er niet op de prijsstelling, maar helaas, en dat is veel belangrijker, ook niet op de behandelingen, dus iedere dierenarts kan zijn gang gaan. Uurtarieven van omgerekend € 350,00 komen voor, consulten van € 125,00 komen ook voor. Daar kom je pas achter als je kameraad ziek is en je overgeleverd bent aan de dierenarts. Nogmaals, er zien heel veel integere dierenartsen, maar er zijn ook heel veel, zoals ik het noem, economische dierenartsen. Voor dierenliefhebbers die twijfelen aan mijn oprechtheid, Google eens op "Stichting Jas" en zoek onder dierenartspraktijken. Ik heb het al eerder gemeld maar doe het nog maar een keer zodat iedereen zich op de hoogte kan stellen van de praktijken van dubieuze dierenartsen, alles is onderbouwd met de medische dossiers erbij.

Danielle Busnac-Brouwer

Ik kwam misschien feller over als hoe ik het bedoelde hoorEMO 4. Het is namelijk zo, ik ben dierenartsassistente en ik weet wel degelijk wat er in de brokken zit. In onze praktijk is een arts die haar honden vers vlees voert en een assistente die fokt met Border collies en ze ook vers voert. Alle artsen en assistenten hebben laatst een lezing gehad van de arts die vers vlees voert en daar zijn alle voors en ja, ook de tegens, uitvoerig besproken. Wij als praktijk staan er in elk geval absoluut voor open en ik vindt dat we daar geen uitzondering in horen te zijn. De meeste eigenaars die vers vlees (willen) voeren hebben zich hier goed in verdiept en horen serieus genomen te worden. Maar ik wil ook duidelijk maken dat standaard brokken absoluut niet slecht zijn, je kan niet alle veel voorkomende problemen niet zomaar afschuiven op de "normale" brokken. En geloof me, de winst op voer is minimaal hoor. Door het fokbeleid hebben veel rassen een predispositie gekregen voor bepaalde problemen, ga bv maar eens een Berner Sennen kopen, grote kans dat deze kanker krijgt en dan maakt vers vlees voeren echt geen verschil hoor!

Noëmi Noëmi Weiss

Een van mijn honden kreeg eerst brokken, veel plassen en drinken was het gevolg.
Mijn andere hond kan in ieder geval niet tegen brokken dus vanaf het begin rauw vlees gevoerd.
De ene hond krijgt nu ook rauw vlees en lijkt nu een stuk gezonder.
Vlees is de natuurlijke voeding voor een hond en brokken mogen wat mij betreft verboden worden.
Alleen graan en zout vooral, dat is het slechtse dat je een hond kan geven en het zit in alle brokken als hoofdingredient en wordt er alleen maar in gestopt omdat het zo goedkoop is en de brokken dan voor vette winst verkocht kunnen worden.

Nanni Foppe

heb een airedale met gevoelige darmen. eerste deel poepje is keurig laatste deel te smeeig. ik overweeg om op lotgering over te stappen. hij krijgt nu eukenuba voor gevoelige darmen brokken en om de dag pens dioepvries van Rodi.
doe ik iets verkeerd?
Moet je veel afnemen bij lotgering en zo ja wat? ( wat geschikt is voor hem?) ik heb een klein vrieskastje!

jeanet boeijsma

1x in de week vuile pens van rodi
te vaak geeft diaree
en alle dagen 1 plakje banaan

Zoals ik al eerder heb gememoreerd zijn er erg veel zgn, economische dierenartsen. Voor dierenliefhebbers die nog altijd niet overtuigd zijn van de voordelen van rauw vlees zoek eens op internet en/of vraag aan mensen die hun honden of katten rauw vlees geven.
Wat betreft dierenartsen, fokkers, farmaceutische industrie, Google eens op "vaccinatie bij honden".
Voor mensen met gezondheidsproblemen bij hun hond zal een wereld van herkenning open gaan.
Vaccineren blijkt vaak meer kwaad dan goed te doen
Zoek voor uw hond als het kan een orthomoleculaire dierenarts. In Heilo zit een prima en zeer betrouwbare arts, Dhr. Erwin van Gijtenbeek.
Wij hebben er goede ervaringen mee en achteraf blijkt veel van wat hij ons heeft verteld ook waar te zijn. Even voor de goede orde; we hebben er geen enkel(financieel) belang bij zijn naam te noemen, we willen de echte dierenliefhebber slechts helpen.

Peggy Janssens

Weet iemand iets over allergische reactie op voer? Ik heb al meerdere merken geprobeerd , maar ze blijft krabben. Door de ene brok meer dan bij de andere. Bij de dierenarts pillen, shampoo 's en een hoop geld. Maar geen steek verder. Ben nu bezig met zelf eten te maken en het gaat nu een stuk beter. Heeft iemand hier ervaring mee en handige tips. Gr. Boeda.EMO 3

Peggy Janssens

Weet iemand iets over allergische reactie op voer? Ik heb al meerdere merken geprobeerd , maar ze blijft krabben. Door de ene brok meer dan bij de andere. Bij de dierenarts pillen, shampoo 's en een hoop geld. Maar geen steek verder. Ben nu bezig met zelf eten te maken en het gaat nu een stuk beter. Heeft iemand hier ervaring mee en handige tips. Gr. Boeda.EMO 3

Is het ook niet zo dat je rauw vlees (in welke vorm dan ook) enkel mag combineren met koudgeperste brokken? Wat te maken heeft met het soort vertering. Wanneer je gewone brokken gaat geven in combinatie met rauw vlees, dan spreek je bij je hond een ander soort verteringsmechanisme aan en dat kan een hond niet op één dag. EMO 4
Verder zou ik nooit het vlees voor mijn hond bakken. Ik heb niet zo'n schrik voor salmonella, omdat zij daar evenveel kans op hebben dan wij. Zolang wij hygiënisch zijn (ontdooien in de koelkast, proper in de keuken,...) is het oké. In de natuur hebben ze dit zelfs niet en bakken ze hun vlees ook helemaal niet en leven ze ook... EMO 4EMO 4EMO 4EMO 4EMO 4 (Wij ook trouwens: denk maar aan de populaire rundstartaar of carpaccio) Door vlees te bakken worden er trouwens enkele belangrijke voedingsstoffen voor je hond dood gedaan door de hitte. Dat is dus niet zo slim, want daar kunnen ze op termijn denk ik (denk ik he!) zieker van worden dan van het rauw te geven... EMO 15


Een reactie plaatsen