Het B.A.R.F. dieet: Biologisch, rauw eten voor honden

Het B.A.R.F. dieet: Biologisch, rauw eten voor honden
B.A.R.F. of BARF staat voor Biologically Appropriate Raw Food, oftewel biologisch, rauw eten. In feite wil deze term niets meer of minder zeggen dan het zelf samenstellen van hondenvoeding. Het dieet is gebaseerd op een samenstelling van voornamelijk rauwe vleesbotten. De samenstelling alsook de voor –en nadelen van dit makkelijk verteerbare hondendieet nemen we graag even onder de loep!

De samenstelling

Het dieet zou uit zo een 50% rauwe vleesbotten moeten bestaan, waarvan tenminste 50% van de botten ook effectief vlees bevat. Kale botten, net als poten zijn dus geen optie. Ribbetjes daarentegen zijn wel geschikt. Zo een 20% van het dieet mag bestaan uit orgaanvlees zoals nieren, hersenen, pens of lever. Verder kan het dieet aangevuld worden met fijn versneden groentjes, tafelrestjes of zuivelproducten zoals rauwe eieren. Voor de juiste portie dient een hoeveelheid bereid te worden die ongeveer 2 tot 3% van de hond zijn gewicht bedraagt.

De voordelen

Veel dierenartsen staan achter dit bekende dieet. De redenen hiervoor liggen haast voor de hand. Zo bevat de meeste “commerciële” hondenvoeding een overdosis aan graanproducten die er voor zorgt dat de vertering een moeilijke opdracht wordt voor hond. Daarnaast schiet deze voeding vaak ook tekort aan essentiële vitaminen en mineralen en bevat ze al te veel kleurstoffen, bewaarmiddelen of kunstmatige smaken.

Het B.A.R.F. dieet daarentegen is gemakkelijk verteerbaar en zorgt voor de aanmaak van vitaminen en mineralen. Huidirritaties en andere kwaaltjes zouden zichtbaar afnemen en het kauwen op de botten zou eveneens voor een proper en gezond gebit zorgen. In het algemeen kan dus gesteld worden dat zowel de gezondheid als de vitaliteit een optimaal bereik kennen.

De nadelen

Als eerste –praktisch- nadeel kan de wat langere bereidingstijd genoemd worden. Het blijft immers een nauwkeurig wikken en wegen om de juiste ingrediënten in de juiste proportie verwerkt te krijgen. Daarnaast is aan het B.A.R.F. dieet ook een hoger prijskaartje verbonden dan aan de meer “commerciële” voeding. Toch valt dit een beetje te omzeilen wanneer bijvoorbeeld vlees in promo kan gekocht worden om vervolgens te worden ingevroren. Een wat meer ernstige aanklacht van tegenstanders is dat het dieet opstopping, diarree en andere problemen kan veroorzaken.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

AnneMarie van Krimpen

ik geef al jaren vers vlees aan mijnhonden en kat, gewoon omdat er niks gezonder is dan rauw vlees.
ik noem het geef barf maar NRV(natuurlijk rauw voeding)

de nadelen die beschreven worden zijn minder nadelig denk ik.
het is namelijk niet zo duur als gezegt wordt.
maar je moet de adresjes wel weten.
ik koop bv kipkarkas voor 0,20 per kilo
spiervlees koop ik voor 0,75 per kilo
daar kan volgens mij geen commercieel brok tegen opEMO 4 het is dus eigelijk veel goedkoper, ook omdat een dier er gezonder van is, dus je gaat minder snel naar de dierenartsEMO 1
verder is het minder gewerkelijk, als je zou denken,
je moet je formule weten, hoe en wat je moet geven, dan is het heel simpel
ik hou 70% spiervlees, 15% orgaan vlees en 15% bot vlees van het lichaamsgewicht aan.

wat ik wel vindt is mensen die geinteresseerd zijn in het voeren van rauw vlees, moeten zich eerst goed inlezen.
wil je dat niet, kun je altijd nog kiezen voor KVV(KompleetVersVlees) dus het voorverpakte in de diepvries van een dierenwinkel
dat is dan nog gezonder dan brokken, en prettig om te geven, omdat honden het lekker viinden

AnneMarie is me voor. Ik wilde precies hetzelfde zeggen. Hoewel ik we jaloers ben op haar prijzen EMO 1
Ik betaal iets meer, ben voor mijn Rhodesian Ridgeback van bijna een jaar zo'n 2 euro per dag kwijt. Dat is dus 60 euro per maand. Maar dan is het wel heel gevarieerd, vers en vreselijk leuk om te geven.
Overigens voer ik niet volgens BARF, maar volgens NRV = Natuurlijk Rauwe Voeding. Is net even anders, maar het komt ongeveer op hetzelfde neer.

jeanet boeijsma

nee ik geef geen barf, alleen vuile pens 1x per week, verder brokken en blikvoer dar doen ze het erg goed op, dusverandeen heft geen zin voor me.
maar bedankt voor je tip
mocht ik nog eens veranderen willen weet ik het.
jeanet

Charissa Buekenberghs

interessant artikel en AnneMarie haar uitleg ook!

Ghislain

Beste AnneMarie,
Waar kan ik dergelijk voedsel kopen?
En zijn die botten (bvb in kipkarkas) niet gevaarlijk voor de hond? Kunnen splinters van die botten hun ingewanden niet beschadigen?

Dank voor het interessante artikel!
Ghislain


Een reactie plaatsen