Pups tussen 13 en 18 maanden: Wat te verwachten?

Pups tussen 13 en 18 maanden: Wat te verwachten?
Na het eerste levensjaar van je pup is het belangrijk om te weten dat het leren, zowel voor jou als voor de hond, nog niet gedaan is. Het moeilijkste gedrag van je hond merk je vooral in het eerste jaar, maar ook na de 12de maand durven er nieuwe dingen opduiken die je misschien niet zo leuk vindt. Voorbeelden hiervan zijn vaak verlatingsangst, het graven van kuilen en springen. Ook de oude gewoontes kunnen terug de kop opsteken wanneer je pup deze niet verder bevordert. Als je bent overgeschakeld naar volwassenvoeding is het ook belangrijk dat je de porties aanpast aan het gewicht en de grootte van je pup, niet alle voeding is goed voor elke hond! Hieronder vind je enkele zaken waar je zeker rekening mee moet houden in het 2de levensjaar van je hond!

Wat valt er te verwachten bij je puppy’s eerste jaarlijks onderzoek?

Je dierenarts zal je vast niet aanraden om je pup elk jaar tegen allerlei kwaaltjes te vaccineren, maar dat wil niet zeggen dat het niet belangrijk is dat je je pup wel elk jaar goed laat nakijken. Het jaarlijks onderzoek kan wel even duren, dus is ook meteen de perfecte moment om al je lijst vragen en zorgen te delen met de dierenarts, zo kan hij/zij hier meteen rekening mee houden. Bij het allereerste onderzoek, zal de dierenarts je hond eerst heel grondig onderzoeken voor hij de vaccinaties toedient. Tijdens het onderzoek is het als baasje belangrijk om zeer kalm te blijven want dan kan je puppy zo jou gedrag overnemen. Het jaarlijks onderzoek wordt ook wel neus-tot-staart onderzoek genoemd omdat de dierenarts zijn tijd neemt om je puppy van top tot teen te onderzoeken. De eerst vaccinaties die je hond toegediend worden zijn tegen DHLPP, Corona en Lyme.

Hoe kan je zien dat je puppy goed reageert op volwassenen voeding?

Het is vrij makkelijk om te zien of je puppy niet goed om kan met de nieuwe voeding. Als je hond last heeft van diarree, verstopping, Coprofagie, een opgeblazen buik, huiduitslag of allergie, hyperactiviteit, agressie of elke andere verandering in de persoonlijkheid, dan ligt dit hoogstwaarschijnlijk aan de voeding die hem toegediend wordt. Er is een overvloed van keuze in hondenvoer wat het moeilijk maakt om de juiste te kiezen, maar dan weet je ook zeker dat de juiste voeding voor jou hond ertussen staat!

Als je hond een te losse stoelgang heeft dan is het belangrijk om geen voedsel te geven waar olie in zit. Om constipatie tegen te gaan is het weer belangrijk van voeding te geven zonder olie en met meer koolhydraten. Het opgeblazen buikje van je puppy kan niet alleen door de foute voeding verschijnen, maar ook als je je puppy twee keer per dag eten geeft i.p.v. drie maal. Als je je puppy toch vaker eten geeft en het opgezwollen buikje gaat niet weg dan is het aangeraden om voeding te geven met meer koolhydraten.

Puppy’s die hyperactief worden van de nieuwe voeding hebben meer proteïne nodig. Wat belangrijk is om als baasje te weten tijdens het veranderen van voeding is dat dit heel rustig moet gaan. Vul de eerste week ongeveer een kwartje van de etensbak met het nieuwe voedsel. Na 3 weken zou je het resultaat normaal al moeten kunnen waarnemen.

Hoe voorkom je dat je hond gaat vechten met andere honden?

Als we denken aan de typische hondengevechten dan denken we meteen aan de populaire rassen die speciaal gefokt zijn om te vechten. Echter is dit niet het geval want elk ras is in staat om te vechten.

Honden vechten vaak om te laten zien van wie het territorium is waar ze zich op bevinden, maar ook als de ene hond dominant probeert te zijn tegenover de andere. Agressie tussen honden kan overal opduiken en het is dus zeer belangrijk om dit zo snel mogelijk af te leren. Er zijn veel aanwijzingen dat een pup gaat om te vechten voordat het daadwerkelijk gebeurt zoals rechtstaand haar, grommen en niet meer reageren op commando’s. om dit te voorkomen is het cruciaal dat je hond weet dat jij de baas bent, dit doe je door hem de basis commando’s “zit”, “lig” en “kom hier” te leren zodat hij zeker naar je luistert. Als je puppy een goede interactie heeft met een andere hond is het belangrijk dat je hem hiervoor beloont.

Puppy’s die in een gevecht terecht komen, kunnen twee kanten uit. Enerzijds zal je hond nooit meer een gevecht aangaan, anderzijds zal hij dit blijven doen. Als dit probleem zich meerdere malen voordoet is het aangeraden om een hondentrainer er bij te halen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

Bea De Maere

Onze Max is 11 maanden, komt van SOS Straathonden Turkije. PROBLEEM: ineens krijgt hij een kuur: happen naar broekspijpen en mouwen, met veel geblaf en gegrom. WAT WIL HIJ ZEGGEN? Als dat spelen wilt zeggen: ik ben daar niet van gediend, ik sta gewoon vol blauwe plekken op armen en benen! Als je dan bij hem knielt en knuffelt= even ok maar als je terug recht staat= weer happen. Iemand een tip aub? We hebben al echt alles geprobeerd, time-out: hij laat zich niet meer pakken, "nee" "af" "los" plantenspuitje helpen geen sikkepit, INTEGENDEEL.Een mep ook niet, maar dat wil ik juist vermijden. Is er ergens een hondentherapeut onder jullie want ik zie het niet meer zitten.

Ria de Kuijper

Hoi Bea, Ik heb hetzelfde met mijn Hollandse Herder. Deze is nu 16 mnd.Als ik buiten een opdrachtje geef zoals het springen over een hekje dan wordt hij een soort van overenthousiast. Hij springt dan tegen mij op en pakt de mouw van mijn jas. Dan bijt hij door mijn jas heen. Dat kost mij ook blauwe armen. Niet zo leuk. Soms helpt het om te rammelen of te gooien met een slipkettinkje, soms helpt het als ik echt heel boos doe of heel hard au roep. Maar heel erg lastig is het wel. Ik voel met je mee.

Dit kan je gewoon niet via tekst oplossen.
Hoe zou een andere hond op jouw hond met dit gedrag reageren?
Het draait allemaal om respect. Je hond respecteert je in deze situatie niet genoeg en behandelt je onrespectvol en dus ontoelaatbaar. Kettinkjes en plantenspuiten zijn hulpmiddelen en werken enkel als ze zo gebruikt worden. Je moet leren hoe te reageren zonder de hond pijn te doen. Ook een oefening aanleren waarbij een woord betekent laat me met rust helpt.
Ga op zoek naar een ervaren hondvriendelijke trainer of therapeut die zal je zeker kunnen helpen.
Normaal antwoord ik niet in blogs ik werk liever via rechtstreeks contact. Ik ben nl gedragstherapeut.
Veel succes nog

Beste riadk en beademeare mijn advies voor Julie is om er hulp bij te halen van een gedrwags therapeut. Het is ook errg belangrijk om aan te geven aan Julie honden ik ben de leider en niet andersom. Voorbeelden zijn hiervan dat ji beslist waarneer je gaat wandelen, je hond eten geeft en jij moet het eerste de deur uit etc jij gaat als roedel leider voor op alles en beslist alles niet de hond die volgt jouw. Met wandelen net zo jij gaat voorop hond aan de riem loopt naast of achter jouw. Springt de hond op loop vorwaarts negeer het slechte gedrag duw de hond mentaal aan de kant. Etc de rest kan de gedragstherapeut je mee helpen. Maar jij moet er mentaal ook klaar voor zijn.

Wimbo Wimbo

We kregen de hond toen hij 7 maanden jong was. Hij was behoorlijk hyper, dat wil zegggen, wist totaal niet hoe en wat te doen bij bepaalde commando's of situaties. We hebben het hem allemaal aangeleerd en plukken er nu de vruchten van. Wat ik heel erg goed geleerd heb in die tijd,is, dat een pup ontzettend ontvankelijk is voor signalen van buitenaf. Of dat nu een commando is of een bepaalde situatie,hij herrinnert het zich later en weet vaak nog precies wat de baas van hem verwacht(te) En dat bewijst onomstotelijk dat een hond wel degelijk een geheugen heeft. We hebben hem geleerd dat hij met blaffen niets bereikt, maar andere signalen moet geven om iets gedaan te krijgen. Dit, in combinatie met het luisteren - en uitvoeren - van commando's maken dat een hond domesticeert.
Waarmee ik wil zeggen dat de indrukken die een hond op jonge leeftijd krijgt, hem vormen voor de rest van zijn leven.

Esther

Sorry maar ik zou hem precies op t moment van bijten ineens razendsnel in zn nek pakken en andersom op zn rug leggen.
Wachten tot hij zich overgeeft en dan weglopen. Overgeven is slap worden. Let wel: doe dit rustig en beheerst en loop meteen weg als de hond tekenen van overgave vertoond.

Dit gedrag kan jou en anderen nog eens flink wat problemen opleveren.
Je hond heeft totaal geen respect voor je, en zoekt duidelijk leiderschap bij jou. Toon hem waar hij staat in de rang, en je krijgt een betrouwbare topgond.

Al de positieve middelen ten spijt...Dit is niet met een snoepje of een nee op te lossen.

Heb mn hele leven al ervaring met duitse herders en heb nog nooit problemen gehad. Ik ben de baas, ik ben duidelijk en betrouwbaar ten allen tijde en mijn honden ook.

Succes.

Ruby

Dat opspringen en in de mouwen bijten doet mijn Duitse herder van 11 maanden ook vaak. Ik pak hem dan kort (naast de halsband) aan de lijn en loop 2 - 3 stappen, want hij wil dan ook de lijn nog wel eens pakken. Dit werkt en hij stopt nu binnen 10 seconden, terwijl ik er voorheen wel heel lang mee stond te worstelen. Vooral die paar stappen doen het, als ik stil blijf staan blijft hij springen.
Misschien dat dit wat helpt.

Henriette

Beste,

Wij hebben een Duitse herder van nu 1 jaar en een Schotse Collie van 4 jaar. Toen wij de Duitse herder hebben op gehaald en kennis hebben laten maken met onze Schotse Collie, is alles goed gedaan, maar sinds een paar maanden is onze Duitse herder bezig om onze Schotse Collie aan te vallen. Wij merken aan haar wanneer zij dit wilt gaan doen en dan zeggen wij ook tegen haar dat ze dit moet laten. 9 van de 10 keer gaat dit goed, maar toch gaat het ook wel fout en grijp zij echt onze Schotse Collie vast en krijgen wij haar met moeite los. De Duitse herder genaamd Bianca hebben wij al veel geprobeerd van zelf oplossen tot gedragstherapie helaas heeft dit niet geholpen en willen wij graag verder kijken wat wij hier aan kunnen doen. Ook heb ik ook al een soort muilkorf gekocht zodat wij niet naar de dierenarts hoeven met onze Schotse Collie genaamd Hayley. Wij zijn teneinde raad en hopen hier iemand te vinden die ons kan helpen met dit gedrag. Ook heb contact gezocht met de fokker en bij de andere puppy's gaat alles goed en ook hij herken het gedrag niet. Ook de papa van de pupp's is geen politiehond en herken dit probleem ook niet. Verder is Bianca een hele drukke hond en is ze altijd wel druk bezig met balletjes en touwtjes.

Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen en zie ik graag een reactie te genoemd.

Met vriendelijke groet

Henriette de leux


Een reactie plaatsen