Je hond graaft putten, wat nu?

Je hond graaft putten, wat nu?
Een put, nog een put en op het einde lijkt je tuin een slagveld. Herkenbaar? Je hond is van nature een graver, hij graaft dus instinctief. Het is daarom niet minder vervelend. Om het graven te stoppen, zoek je best eerst uit waarom hij putten graaft. Dit doe je door aandachtig het gedrag van je hond te observeren. Er zijn drie vaak voorkomende redenen: verveling, een te veel aan energie of om controle te hebben over de omgevingstemperatuur.

Afleiding

Als je hond zich verveelt gaat hij andere dingen zoeken om zich mee bezig te houden. Putten graven kan een van die ergerlijke bezigheden zijn. Nochtans is het soms eenvoudig te verhelpen. Enkele interessante speeltjes kunnen misschien al de perfecte afleiding bieden.


Beweging

Een hond wordt geboren met een ‘beroep’, een doel. Als hij dit niet kan beoefenen, kan hij zijn energie niet kwijt en gaat hij manieren zoeken om deze energie kwijt te kunnen, waaronder ook graven. Beweging is daarom een belangrijke uitlaatklep voor je hond. Het kalmeert hem en houdt hem gezond. Een stevige wandeling elke dag kan het graven misschien al doen stoppen. Ken je hond en weet hoeveel beweging hij nodig heeft. Sommige rassen hebben veel meer beweging nodig dan andere. Een dagelijkse wandeling zal dan niet voldoende zijn.


Te warm, te koud

Een hond gaat soms graven om de omgevingstemperatuur te controleren. Een put kan in de zomer verkoeling bieden en in de winter een warm holletje zijn. Een plonsbadje in de zomer of een koel schaduwplekje kan dit al verhelpen. Een goed geïsoleerd hok, met wat stro of een kussen, kan in de winter de perfecte oplossing zijn.

Met voldoende beweging, afleiding en een veilig plekje tegen warmte of koude is er veel kans dat je hond zal stoppen met graven. Dit zijn natuurlijk niet de enige redenen waarom een hond graaft. Als je hond nog steeds graaft zul je hem dit op een andere manier moeten afleren. Dit kun je doen door aan het gedrag een negatieve associatie te koppelen. Graaft hij telkens op dezelfde plaats? Dan kun je iets onder de grond begraven zodat hij een onaangenaam gevoel krijgt bij het graven. Dat gevoel zal hij dan gaan associëren met het putten graven.

Als je echt op zeker wilt spelen is het geen slecht idee om je tuin, of toch de verboden plekken, af te sluiten met gaas of steen. Met deze tips krijg je zeker dat prachtig gazon terug!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen