Nuttige hondentrucs of hondenkunstjes

Nuttige hondentrucs of hondenkunstjes
U doet veel voor uw hond, nietwaar? U doet nuttige dingen, liefdevolle dingen, vrolijke dingen, dingen die zijn leven kunnen redden. Kunt u een reden bedenken waarom hij niet hetzelfde voor u zou doen? Wij ook niet. Hij kan u tijd en energie besparen. Hij kan wat rust brengen in uw drukke bestaan. Hij kan u amuseren en in verrukking brengen - nog meer dan hij nu al doet. Lees verder en ontdek hoe.

Hondenkunstje 1: De etensbak brengen

Dit schattige kunstje is ook handig als u krap in de tijd zit. Al bespaart het u maar een halve minuut per dag, dat is toch weer drie uur per jaar! Bedenk eens wat u op dit moment met drie uren zou kunnen doen!

Is uw geliefde huisdier een Sint-Bernhard die uit een plantenbak van tien liter eet, koop voor dit kunstje dan een nieuwe etensbak voor hem. U kunt een plastic bakje van de afhaalchinees gebruiken, of een roestvrijstalen mengkom met aan beide kanten een ring. U kunt natuurlijk geen verzwaarde hondenbak gebruiken. Experimenteer. Controleer voor u begint of uw hond de bak kan oppakken die hij naar u toe moet brengen.

Neem de bak en gooi hem weg. Geef het commando PAK. Brengt uw bond u de bak, leg er dan een hondenkoekje in, beloon haar en zeg oke zodat ze weet dat ze haar beloning mag opeten. Probeer dit nog een Paar keer. Uw hond hoeft geen Einstein te heten om het door te krijgen. Begin nu te zeggen: PAK. BRENG JE BAK. Ze heeft toch talent? Waarom zou u haar woordenschat dan niet wat uitbreiden? Begin haar nu te vragen haar bak te brengen zonder deze eerst te gooien. Houd dit even vol.

Nu kan Lady zelf haar bak halen als het etenstijd is. Wij durven te wedden dat u niet vaak zult hoeven oefenen. Als ze het bekende geratel hoort, hoeft u waarschijnlijk geen woord meer te zeggen. Begin maar vast plannen te maken voor die extra drie uur. We hebben gehoord dat er een leuke film draait.


Hondentruc 2: Blaffen om te worden uitgelaten

Iedereen, maar dan ook iedereen wil zijn hond leren blaffen als hij naar buiten moet. Kan dat? Waarom niet? Maar voor we u vertellen hoe u te werk moet gaan, willen we u enkele punten ter overweging geven. Als Uw hond wordt uitgelaten wanneer hij er met geblaf om vraagt, waarom zou hij dan niet om drie uur 's morgens besluiten dat hij uit wil? Waarom Zou hij niet blaffen om te worden uitgelaten als u niet thuis bent? Wat gebeurt er als hij blaft om te worden uitgelaten en u zit in bad, bent aan het bellen, ligt te slapen - kortom, u bent gewoon niet beschibaar? Het is beter voor uw (geestelijke) gezondheid uw hond aan een uitlaatschema te houden, dat is prettig voor hem en handig voor u. Zit hij eenmaal op dit schema, dan heeft het zin om hem te laten blaffen om zijn schema in geval van nood wat aan te passen. Ook dan kunt u er nog een kunstje van maken door hem te vragen: MAX, WIL JE NAAR BUITEN? en hem zijn wens hoorbaar te laten aangeven.

Heeft u Max al geleerd om op commando te blaffen? Mooi zo. Blijf hiermee oefenen tot hij blaft voor een koekje of op commando. Vraag hem dan MAX, WIL JE NAAR BUITEN? BLAF ALS JE UIT WILT. Doe hem zodra hij blaft aan de lijn en laat hem uit. Aarzelt hij, houd hem dan de lijn voor en zeg BLAF ALS JE UIT WILT. Blaft hij niet, ga dan niet. Doet hij dat wel, ga dan meteen naar buiten. Vraag hem elke keer als u hem wilt uitlaten, op schema of niet, om te blaffen. Zijn stem zal op magische wijze de deur openen en u in beweging krijgen. Hij zal het vrij snel doorhebben. Doe rustig aan met dit kunstje en werk eraan als er een wandeling op het programma staat. Het zal hem wellicht enkele weken kosten om het door te krijgen, maar daarna vergeet hij het nooit meer. Als hij elke tien minuten blaft om te worden uitgelaten, geef ons dan niet de schuld. We hebben u gewaarschuwd. :-)


Hondenkunstje 3: Aanbellen om te worden binnen gelaten

Eerst een wijze raad van: tenzij uw hond uitzonderlijk gehoorzaam is, mag hij nooit alleen buiten zijn. Zelfs als u hem traint om op uw terrein te blijven, kan hij nog besluiten dat niet te doen. Misschien weet hij dat er een loops teefje in de buurt is. Tegen deze verleiding is uw training mogelijk niet bestand. Of hij ziet gewoon een andere hond en krijgt zin in een stoeipartij. Honden willen graag rondzwerven, op onderzoek uitgaan, wat van de wereld zien. Maak u geen zorgen, hij stuurt u wel een kaartje.

Maar we weten dat zijn veiligheid u aan het hart gaat. U wilt geen kaartje - u wilt uw hond. Gebruik dit kunstje daarom alleen als een leuk kunstje als u met Vlekkie terugkomt van een wandeling - of omhein uw tuin en maak van Wonderbaarlijke kunstje iets nuttigs. Als uw tuin omheind is, kan deze truc u ellendige uitjes in de regen besparen. Op zondagochtend kunt u half slapend naar de deur slenteren en Vlekkie naar buiten laten. In plaats van de verf van uw deur te krabben of te blaffen en uw buren te irriteren, zal ze gehoorzaam aanbellen als ze klaar is om samen met u te genieten van warme broodjes en de zondagskrant. Nu we ons verzekerd hebben van de veiligheid van uw hond, zullen we u met plezier dit verbazingwekkende kunstje leren.

Laat Vlekkie eerst uit, zodat ze niet te snel afgeleid is wanneer u haar iets nieuws probeert te leren. Zorg dat er bij uw thuiskomst een helper (uw kinderen, vrouw, man, vriend) klaarstaat om de deur meteen open te doen en Vlekkie wat lekkers te geven zodra de bel gaat. Loop naar uw deur, tik tegen de deurbel en zeg POOTJES OP. Een levendige toon helpt beslist. Spoor uw hond aan om haar poten op de bel te zetten, maar beloon haar in het begin ook als ze ze op de aangewezen plek tegen de muur zet. Zeg nu POOTJES OP, BEL AAN. Laat uw medeplichtige meekijken, zodat hij niet opendoet als u aanbelt, maar alleen als Vlekkie dat doet. Zeg POOTJES OP, GOED ZO en druk op de bel. Als Vlekkie de bel raakt, opzettelijk of per ongeluk, moet de deur meteen openzwaaien en moet ze uitbundig beloond en getrakteerd worden. Herhaal het kunstje nu niet.

Herhaal het kunstje elke keer wanneer u het niet erg vindt een paar minuten langer buiten te blijven. Raakt Vlekkie de bel, dan wordt ze met veel poeha binnengehaald. Als u haar net hebt geleerd te blaffen als ze naar buiten wil, zal ze deze variatie extra snel doorhebben. Zeg als ze nauwkeuriger wordt alleen nog BEL AAN. Bent u alleen, houd dan uw sleutel klaar en doe snel de deur open. Beloon Vlekkie onmiddellijk. Als ze hier eenmaal goed in is, kunt u een baantje als huis-aan-huis verkoopster voor haar zoeken. Nu kunt u haar, als uw tuin omheind is, naar buiten laten en wachten tot de bel gaat.

Maar als uw Vlekkie nou te klein is om bij de bel te kunnen? Je kunt niet alles hebben. Als u geen grotere hond wilt aanschaffen voor dit kunstje, zet dan een kistje onder de bel. Klop op het kistje en zeg OP. Ga dan verder als hierboven. Zorg dat het kistje goed stevig is, anders wil ze er niet op springen.

Met een omheinde tuin en een gedresseerde hond gaat u het helemaal maken. Let op de gezichten van uw vrienden als ze blaft om naar buiten te gaan en dan aanbelt om weer binnen te komen. Dat is alle tijd en moeite meer dan waard.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Bieke Van Gijsegem

Grappig, maar niet altijd even praktisch, vrees ik. Toch mooie voorbeelden hoe je een hond iets kan leren!

Walter De Gendt

Ik vind dat ook nogal gevaarlijk om een hond te leren blaffen . Als het mis loopt , dan blaft hij te pas en te onpas. Als de hond het buiten leuker vind dan binnen , kan hij iedere keer beginnen blaffen als hij buiten wil ! Er zijn heel wat andere trucjes die je een hond kunt leren : handstand , beertje , twisten , cirkel , weave , pootjes geven , buigen , high five ........ Dogdancing is hiervoor de ideale sport .
Dit is een fantastiche manier om de band tussen u en de hond op te bouwen . Je kunt de hond alles aanleren .
Kijk maar eens op http://www.dgent.be/pages/dogdancing/film-training.php


De Gendt Walter.

John Reijnen

Beste mensen,

Ik heb al enkele jaren ervaring als fokker, maar nu zit ook ik met een probleem waar ik niet direct een oplossing voor weet, misschien kan een van jullie mij een antwoord bezorgen.
De stammoeder van mijn kennel Cisska, is te oud geworden om nog te laten dekken, dus heb ik een puppy van haar laatste nest zelf behouden. Nu is mijn probleem, ik krijg haar met geen enkele mogelijkheid aan de riem, zij bepist en bekakt zichzelf als ze alleen al de "ketting" ziet.
Ik ben iemand die de honden, gezien hun eigen karakter, met zachte hand wil opvoeden, maar hier heb ik vooralsnog geen oplossing voor gevonden.
Zij kan voorlopig nog wel gewoon buiten om haar behoeftes te doen, daar mijn tuin goed omheind is, maar ik wil haar op een bepaald moment toch mee wandelen nemen zoals ik ook met de andere 2 honden doe.

Wie weet raad?

Alvast vriendelijk dank voor jullie advies

Ik ben te bereiken op:
goldenretrieverkennel-aroha-wai@telenet.be

Hallo, mijn hondje Wendy blaft al een tijd wanneer ik zeg; wil je naar buiten? Dan blaft ze heel luid een keer en laat ik haar buiten in de omheinde tuin. Het duurt nooit erg lang want daarna staat ze voor de achterdeur en blaft dan weer een keer en laat ik haar weer binnen nadat ze dus haar behoefte ff gedaan heeft of gewoon ff de tuin in wou om van het zonnetje te genieten.
Dit ontstond gewoon spontaan. want ik praat geregeld met haar waar ze prima op reageerd; Heerlijk hondje he? EMO 1

jeanet boeijsma

hoi
voor het leren aan de lijn heb ik je een mailtje gestuurd.
hier kun je best vanaf komen en uitlaten en aan de riem lopen kan dan echt een plezier worden.
jeanet

Veerle Robijn

De High Five is een zeer gemakkellijk aan te leren trucje, vooral als je hond op commando pootjes kan geven. Verder zijn zoekspelletjes met het commando "Zoeken" ook wel handig, vooral als je hond weer maar eens een speeltje verstopt heeft (wat dus bij ons vaak het geval is). Verder hebben we hem ook soorten speeltjes aangeleerd: bal, stok, pieper, koord, beer. Momenteel oefenen we ons in het speuren en snuffelen en gericht aantonen van de plaats waar snoepjes zich bevinden zonder zich op de snoepjes te storten... Ook een ganse uitdaging.
Blaffen op commando is leuk om te horen en te zien maar wij doen dit niet bij onze hond omdat hij te snel gaat blaffen bij het minste wat hij ziet... Rollen zouden we hem nog graag aanleren maar geen idee hoe we dit onze hond kunnen aanleren. EMO 3


Een reactie plaatsen