Natuurlijke hondenvoeding

Natuurlijke hondenvoeding
De meeste baasjes beseffen niet welke voeding het belangrijkste is voor hun hond. Commerciële hondenvoeding met of zonder het woord ‘natuurlijk’ op de verpakking, zelfbereide hondenvoeding en tafelrestjes zijn niet altijd bevorderend voor de gezondheid van jouw hond.

Commerciële hondenvoeding

In commerciële hondenvoeding bevindt zich vlees van zeer lage kwaliteit. Om het vlees dikker te maken wordt er vaak suiker aan toegevoegd. In China wordt er zelfs melamine toegevoegd, een stof die schadelijk is voor de gezondheid. Ook wordt er een conserveringsmiddel toegevoegd om het product gedurende een bepaalde tijd te kunnen bewaren bij kamertemperatuur.

Deze conserveringsmiddelen zijn erg sterk en kunnen enorme gezondheidsproblemen veroorzaken. Sommigen zijn zelfs niet toegestaan in menselijke voeding.

Zelfbereide hondenvoeding

Veel deskundigen geven de raad om zelf hondenvoer te maken voor hun viervoeter. Dit is natuurlijk veel beter dan commerciële voeding, maar er gaan nog steeds belangrijke voedingsstoffen verloren tijdens het koken. Voedingsstoffen zoals vitamines en enzymen die essentieel zijn voor de gezondheid van de hond.

Tafelrestjes

Als je zelf aan tafel zorgt voor een goede, natuurlijke voeding met veel rauwe groenten en fruit en licht gekookt vlees, is dit nog de beste keuze van de drie. Zorg er wel steeds voor dat er voldoende overblijft om aan de behoeften van de hond te voldoen. Als je echter veel fastfood eet met veel verwerkte levensmiddelen, zijn deze restjes niet veel beter als de commerciële hondenvoeding.

Natuurlijke hondenvoeding

Honden zijn gebouwd om rauw voedsel te eten. De juiste voeding bestaat uit rauw vlees met botten en een vers gepureerde groentemassa. Deze gepureerde groenten komen zo veel mogelijk overeen met de darminhoud van prooidieren. Honden zijn dan ook van nature prooi-eters. Rauw vers vlees bevat enzymen en bacteriën die honden nodig hebben voor een goede darmflora. Ook bevordert het de spijsvertering.

Een slechte voeding veroorzaakt vele ziekten variërend van huidproblemen tot leverklachten. Als jouw hond goed gevoed wordt, is hij bestand tegen virussen en bacteriën.

Tip: Bekijk ook eens het BARF artikel!



Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Christina Ryckelynck

Ik voed mijn honden met harde brokken van H...'s, en een klein beetje natuurlijke voeding van R..sk. er bovenop, voor de smaak en om hun appetijt wat op te krikken! Want zeg nu zelf: iedere dag weer dezelfde brokken +/- 14 jaar lang, niet te doen hé!!EMO 7

Dilleke Dilleke

Onze honden krijgen (kregen, eentje is onlangs overleden) vooral zelfbereide maaltijden van lichtgekookt vlees met groenten. Daarbovenop "snoepen" ze wel een stukje fruit en groente mee.Vooral de oudste wil mee delen van mijn appel of wortel. Wat ook belangrijk is (en daar vragen ze zelf naar door ze uit de tuin mee binnen te brengen!) zijn noten. Niet teveel, maar in het seizoen krijgen ze elk 1 à 2 noten per dag. Daarin zitten belangrijke vetoplosbare vitamines die hun huid, nagels en pels in conditie houden. Resultaat: je kan je bijna spiegelen in hun zijdezachte pels. Door het jaar probeer ik aan niet te veel behandelde noten te raken (ik haal ze daarom in de natuurwinkel). Ook af en toe een paar krenten of rozijnen (vb tijdens lange wandelingen nemen we ook studentenhaver voor onszelf mee) hebben ze graag. Uiteraard: altijd met mate!

Annelies Rijnders

Als pup heeft onze hond BARF gehad, we vonden het echter niet handig met vakantie, kon niet voldoende meenemen en bevroren houden.
ik combineerde het het met 1x barf en 1x brokken . later hoorde ik dat het niet goed zou zijn om brokken en rauw vlees te combineren. Het is onze eerste hond. Ook had de dierenarts slecht ervaring met rauw vlees bij een hond. Dat maakt dat we geswitcht zijn.
nu krijgt ze brokken van Orijen en s avonds een maaltijdje van Renske.
1 keer per week de zalm variant met een verse haring erdoor , die vind ze het lekkerste. Soms verwen ik haar als ik bv bouillon maak van schenkel dan mag ze de kluif hebben en ik laat er ook wat vlees aan zitten. Voeg geen zout toe alleen verse kruiden, beetje bouillon vind ze ook heerlijk. Ik geloof dat onze witte herder het best goed heeft ....


Een reactie plaatsen