Met je hond naar de hondenshow

Met je hond naar de hondenshow
Vele hondeneigenaars dromen ervan om met hun hond te pronken op een hondenshow. Het is een kans om de schoonheid van je hond met veel trots tentoon te stellen en om met andere hondeneigenaren in contact te komen. Maar hoe begin je er nu eigenlijk aan? Hoe kan je je hond klaar maken voor een hondenshow?

Hieronder enkele tips:

• Blijf redelijk

Een hondenshow is niet simpel. Verwacht niet dat je de eerste keer onmiddellijk bij de winnaars zal horen. Het is een lang en moeilijk leerproces dat veel tijd vraagt. Stel hierbij geen onredelijk hoge eisen voor jezelf en zeker niet voor je hond. Als het echt niet lukt, moet je je erbij neerleggen.

• Ga uit op onderzoek

Alvorens je de eerste stapjes zet in de harde wereld van de hondenshows ga je eerst best op onderzoek uit. Ga eens een kijkje nemen op een hondenshow en sla er een babbeltje met andere hondeneigenaars die meedoen aan de hondenshow. Zorg dat je weet wat het vakjargon en de eigenlijke hondenshow inhoudt. Hierover kun je steeds informatie opzoeken op het internet of in boeken. Kortom: zorg dat je weet waar je je aan kan verwachten. Dit maakt een hondenshow simpeler voor jezelf, maar ook voor je hond.

• Ken je hond

Het is niet voldoende dat je de wereld van de hondenshows kent. Het is eerst en vooral belangrijk dat je je eigen hond kent. Onderzoek zijn persoonlijke karakter, maar ook zijn voorgeschiedenis, algemene karakter en andere informatie over je hondenras. Breng extra veel tijd met je hond door om ervoor te zorgen dat je een hechtere band krijgt en dat je vertrouwd raakt met zijn gewoonten en manieren.

• Bereid je hond fysiek voor

Een training is zeer inspannend en kan fysiek en mentaal doorwegen. Alvorens je je hond gaat trainen is het aldus belangrijk dat je hond in perfecte vorm is en dat je hond goed voorbereid is. Regel daarom geregeld een bezoekje aan de dierenarts om de gezondheid van je hond te garanderen, maar ook die van de andere deelnemers. Ga bij voorkeur langs bij je dierenarts vlak voor de show.

• Geef je hond een intensieve training

Als je de wereld van de hondenshows en je hond zelf voldoende kent kan je de training starten. Hiervoor neem je best een professional onder de arm die weet wat men verwacht op een hondenshow en de kennis heeft om een hond op de juiste wijze op te leiden.

Veel succes!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

John Reijnen

Je vergeet helaas één heel belangrijk item van de hondenshow, en wel de VOORKEUR van de keurmeester.
Ik heb met mijn eigen ogen ervaren, dat Golden Retrievers die bij wijze van spreke net uit een javel bad kwamen (zo geel was hun vacht) en zij mochten de volledige keuring afmaken, terwijl ik met de originele "golden" kleur (zie profielfoto's) na een rondje verzocht werd de ring te verlaten.
Gelukkig had ik alleen de keuring nodig voor mijn fok brevet, anders was nooit in het door en door verrotte wereldje van honden keuringen gestapt.

Het zijn o.a; die keurmeesters die verantwoordelijk zijn voor het miskweken van rashonden : steeds kortere neuzen bij de mopshondjes, te klein hoofd voor de hersens bij de King Charles, aflopende rug bij schepers, en ga zo maar door ! Wegblijven zou ik zeggen, doe er niet aan mee !

John Reijnen

@Lus..... dat is wat ik ook bedoel..... het zijn de keurmeesters, aangesteld door in Nederland door de Raad van Beheer en in België door de KMSH die de regeltjes bepalen, maar ook hun ogen dicht doen zolang ze er maar geld mee kunnen verdienen.


Een reactie plaatsen