Een hondenshow - Show je hond

Een hondenshow - Show je hond

Je hond mag gezien worden en je overweegt eens deel te nemen aan een hondenshow. Het klinkt misschien simpel, maar hoe begin je eraan?

Betrouwbare informatie is een eerste stap in de goede richting. Twijfel dan ook niet om eens naar een hondenshow te gaan en een babbeltje te slaan met de deelnemers. De vaardigheden die van je hond verwacht worden, zijn vaak afhankelijk van het ras (grootte, kracht, …) alsook van de show zelf. Voor die informatie kan je dus best terecht bij de organisatie zelf.
 

De training

In feite is een training niet echt nodig, een hond die goed luistert zal het parcours zonder veel moeite kunnen afleggen. Ze moeten vlot langs je kunnen lopen en blijven staan, zitten of liggen wanneer dat gevraagd wordt. Verder kan het handig zijn als je hond het wat gewoon is dat je zijn tanden laat zien, want ook dat is een onderdeel van de show. Zie je er tegenop, dan kan je natuurlijk nog steeds professionele hulp van de hondenschool inroepen. Hier leert je hond zich eveneens concentreren met andere honden rondom hem.
 

De voorbereiding

Eens je hond alles onder de knie heeft, kan je aan zijn uiterlijke vertoning beginnen. Geef hem een grondige wasbeurt indien nodig –vergeet de tanden niet- en kam alle knopen uit de pels. Voor de meeste hondenshows moet je je op voorhand inschrijven. Het kan zijn dat enkel honden met een stamboom toegelaten worden, dit controleer je dus best even indien jouw hond geen stamboom heeft. Een bench of mand voor je hond en een stoeltje voor jezelf zijn geen overbodige luxe, op hondenshows is het immers altijd wachten geblazen.
 

De show

Nadat je hond het parcours heeft afgelegd volgt de keuring. De keurders zullen onder meer kijken naar het gebit, de kleur en stand van de ogen, de stand van de oren en de lengte van de staart. Ook de bouw van je hond zal beoordeeld worden volgens de rasstandaard. Als alle honden van de categorie waar jouw hond tot behoort gekeurd zijn, krijg je een beoordeling. Deze kunnen variëren van “uitmuntend” (U) tot “goed” (G). Veelal is “goed” het laagste wat als beoordeling uitgereikt wordt, lagere beoordelingen zijn eerder een uitzondering.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

F Irdally

Voor een show dien je geen "parcours" af te leggen. Dit is wel het geval voor bv agility (een geheel andere discipline). De keurmeester zal wel vragen om eens te lopen met uw hond om het gangwerk te beoordelen. Ook de "lig" en "zit" bevelen dienen niet te worden uitgevoerd. De keurmeester zal steeds vragen om de hond "in stand" te plaatsen om te kunnen neuren.


Een reactie plaatsen