Meest voorkomende ziekte van de Boxer: Heupdysplasie

Meest voorkomende ziekte van de Boxer: Heupdysplasie
De Boxer is een mooie, sterke en goed gebouwde hond. Hij is zeer energierijk en speels en dus ideaal voor mensen die graag veel tijd buiten spenderen. Bovendien is hij ook zeer sociaal en gehoorzaam van aard. De Boxer is niet voor niks een populair ras voor vele gezinnen. Hij is echter, zoals de meeste grote honden, vatbaar voor heupdysplasie. Wat deze ziekte precies inhoudt, vind je terug in dit artikel.

Wat is heupdysplasie?

Heupdysplasie is een aandoening van het heupgewricht. Het heupgewricht bestaat uit twee delen: de gewrichtsbol van het dijbeen past in de gewrichtskom van het bekken. Deze twee worden samengehouden door een gewrichtsband en het gewrichtskapsel. Is de aansluiting tussen de gewrichtsbol en de gewrichtskom minder goed door een te slappe gewrichtsband of –kapsel, of een slecht gevormde gewrichtsbol of –kom, zal het gewricht veel minder stabiel zijn bij belasting. Er ontstaan schuivende bewegingen waardoor spanning ontstaat.

Symptomen

De pijn wordt erger als het weefsel dunner en dunner wordt. Door de pijn zal hij zijn bewegingen gaan beperken waardoor zijn spieren verzwakken. Als hij al beweegt zal dit gebeuren op een hinkende manier. Hoe slechter de toestand wordt, hoe minder hij beweegt. Stijfheid is ook een symptoom van heupdysplasie. Hij zal weigeren om nog aan lichaamsbeweging te doen zoals wandelen en rennen. En tenslotte zal hij zelfs steun nodig hebben bij het opstaan.

Diagnose

Een diagnose wordt gemaakt door middel van een RX-scan. Zo kan men onmiddellijk controleren of er misvormingen zijn in de gewrichten.

Boxer adopteren?

Omdat Boxers zeer vatbaar zijn voor deze ziekte en het bovendien erfelijk is, moeten de ouders van de pup eerst worden gescreend om er zeker van te zijn dat zij niet aan heupdysplasie lijden. Als je pup gezonde ouders heeft, is de kans kleiner dat jouw pup deze ziekte ontwikkelt. Natuurlijk is er geen zekerheid. Naarmate hij ouder wordt zal hij kwetsbaarder zijn voor deze ziekte. Ga dus regelmatig naar de dierenarts voor een controle.

Voorkomen is beter dan genezen

Gezonde voeding kan je hond helpen deze ziekte te vermijden. Neem hem ook dagelijks mee op wandeling. 30 minuten per dag is voldoende (buiten de normale bewegingen zoals spelen, buiten rond rennen enz...). Overdrijf echter niet, zet niet te veel druk op jouw trouwe viervoeter.

Verder nog vragen? Neem dan eens een kijkje in het boek "EHBO voor honden - tips voor een gezonde hond"



Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

30 minuten wandelen met je hond is voldoende? Misschien voor een kleine pup en dan ook nog eens verdeeld over een aantal wandelingen. Mijn volwassen boxer zou ontzettend ongelukkig worden als ze maar 30 minuten per dag naar buiten ging.

HD wordt inderdaad deels ook veroorzaakt door overbelasting, zeker in de groei. Daarom is het van groot belang altijd te kijken naar het gedrag van de hond. Wordt die moe moet je kunnen stoppen met wandelen en niet nog eens 20 minuten naar huis moeten lopen. Dan kun je liever hetzelfde kleine blokje om twee of drie keer doen.

En mag er svp een andere foto bij dit artikel. Het couperen van oren is(gelukkig) al sinds 1 oktober 1996 verboden in Nederland...

Ria Rogge-Coudijzer

30 minuten wandelen voor een grote hond is idd wat weinig. Meermaals daags op stap is aan te raden voor een hond met HD. Goras heeft HD d en kan gemakkelijk een wandeling van 10 km aan. Dat moet natuurlijk opgebouwd worden. Wandelen is goed voor de spieropbouw, zodat de hond minder last ondervindt van zijn heupproblemen.

Davy Agten

Jullie hebben gelijk. We bedoelden het niet op die manier, maar zo kwam het wel over. We hebben het artikel ook wat aangepast.

Nicole Geens

Ik denk dat bij een boxer heupdysplasie nog 1 van de mindere problemen zijn.
Kanker, bultjes en artrose en spondylose staan echt wel op nr. 1.

Wanneer je een boxer een beetje intoomt wanneer hij te belastende dingen wil doen, dan kan je het risico voor de heupen met een pak indijken.

30 minuten wandelen is zelfs voor onze ouwe boxer een lachertje. Onder het uur zijn ze niet tevreden. Wandelingen van een paar uur waarbij ze dan nog lekker los kunnen en kunnen rennen vinden ze heerlijk.
De boxer is een werkhond die niet liever doet dan in beweging zijn, rennen en spelen, agility, alles en nog wat als ze maar bezig zijn.
En om ze dat te gunnen wanneer ze last hebben van gewrichten of zoals in het artikel heupdysplasie, bestaan er genoeg pijnstillers om ze dat nog te kunnen laten doen.


Een reactie plaatsen