Heupdysplasie of HD bij je hond?

Heupdysplasie of HD bij je hond?



Wat is heupdysplasie?

Heupdysplasie kan je eigenlijk vertalen als ‘heupmisvorming’. Het is een genetische afwijking waarbij honden te maken krijgen met een slecht gevormd heupgewricht. Maar niet alleen de erfelijke factoren spelen een rol. Ook andere elementen zoals lichaamsgewicht, de snelheid van groei en voedsel hebben zeker een invloed.

De combinatie van verschillende factoren kunnen leiden tot een verkeerde vorming van de heupgewrichten en eventuele misvormingen.

Heupdysplasie komt meestal voor bij grote en middelgrote honden.

Hoe zou het moeten zijn?

Het uiteinde van het dijbeen is bij een normale gezonde hond mooi bolvormig. Dankzij de bolvorm kan het dijbeen draaien in het heupgewricht, dat de vorm van kom heeft. Wanneer er misvorming optreedt, is een soepele draaibeweging van het dijbeen in het heupgewricht uitgesloten. Er kunnen dan allerlei neveneffecten optreden die kunnen variëren van een lichte pijn tot extreme gewrichtsproblemen.

Symptomen?

Zowel jonge als oude honden kunnen last hebben van heupdysplasie. Meestal komt het echter voor bij iets oudere honden. De verschijnselen kunnen zich als volgt manifesteren:

  • Doorzakken door de achterpoten
  • Moeilijk kunnen rechtstaan
  • Niet willen wandelen
  • Niet willen spelen
  • Veel gaan liggen


Deze symptomen zijn echter niet specifiek voor heupdysplasie. Verder onderzoek is dus aangeraden. Wanneer je vermoedens hebt dat je hond aan heupdysplasie leidt, laat dan röntgenfoto’s nemen. De graad van misvorming is echter niet gelijklopend met de symptomen. Honden met een ernstig misvormd heupgewricht hebben soms bijzonder weinig problemen, terwijl honden met een kleine afwijking soms zeer veel last kunnen hebben.

Ervaren dierenartsen kunnen bij een hond van om en bij de acht weken voelen of er al dan geen misvorming van het heupgewricht is. Hij kan met vrij grote nauwkeurigheid voorspellen of er zich al dan geen problemen zullen manifesteren.

Kan mijn hond leven met heupdysplasie?

Heupdysplasie is niet te genezen, maar je kan wel enkele behandelingen toepassen om het leed zoveel mogelijk te verminderen:

  • Regelmatige lichaamsbeweging om de gewrichten soepel te houden.
  • Pijnbestrijding
  • Overmatig lichaamsgewicht tegengaan

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen