Kan jij de verantwoordelijkheid van een nest puppies aan?

Wie houdt er niet van puppies? Ze zien er schattig en lief uit en geven je veel liefde. Maar vooraleer je beslist je hond te laten paren, moet je een aantal belangrijke zaken weten. Het krijgen van puppies heeft een aantal voordelen maar het gaat ook gepaard met heel wat verantwoordelijkheden. Als je niet bereid bent deze te dragen, begin er dan niet aan.

Kopers zoeken

Je eerste verantwoordelijkheid als baasje is om kopers te vinden. Dit is van cruciaal belang want anders belanden je puppies misschien in het asiel! Vind dus een liefdevol huis voor hen. Bovendien moet je ook in staat zijn om deze kopers goed in te lichten over hoe ze voor puppies moeten zorgen. Geef hen tips over voeding, verzorging, training en dergelijke. Dan ben je zeker dat ze in goede handen zijn.

Het kan echter zijn dat potentiële kopers zich op het laatste moment nog terugtrekken. Het is namelijk geen garantie dat de puppies van dezelfde kwaliteit zijn als hun ouders. Wees dus voorbereid hierop en zoek voldoende kopers!


Kosten

Je denkt misschien dat je makkelijk geld kan verdienen met het verkopen van je puppies maar besef goed dat je zelf heel wat kosten zal moeten maken. Zo moet je zorgen voor voldoende ruimte, eten en de rekeningen van de dierenarts. Onderschat dus zeker de kosten niet.
 

Het kiezen van een partner voor je hond

Het is belangrijk dat je reu in uitstekende conditie verkeert. Laat zijn gezondheid controleren door de dierenarts. Observeer ook zijn gedrag, is hij wel gehoorzaam? De keuze ligt namelijk bij het baasje van het teefje dus moet je je hond zo goed mogelijk presenteren. 

Als jouw hond een teefje is, moet je haar ook grondig laten onderzoeken. Hoe zit het met haar gezondheid en gedrag? De dierenarts zal haar onderwerpen aan vele testen zoals röntgenstralingen, oogtesten, urinetesten, enzovoort. Het vergt dus heel wat tijd en geld om te verzekeren dat je hond in topconditie verkeert! Licht je ook goed in over de gesteldheid van de reu en betaal misschien zelf voor wat extra onderzoeken. Wie kwaliteit wil, zal zich hard moeten inspannen!

Rommel en verantwoordelijkheid

Hoe schattig puppies ook zijn, ze kunnen heel wat rommel maken! Je zal hen dus voortdurend in de gaten moeten houden. Het is jouw taak om een tweede moeder voor hen te zijn. Vooral hygiëne is belangrijk, poets dan ook regelmatig hun mand. Daarnaast moet je zorgen dat ze voldoende eten. Je kan hen dus niet vaak alleen achterlaten.
Kortom, een puppy vergt evenveel tijd en zorg als een baby!

Als je niet bereid bent deze verantwoordelijkheden te dragen, dan laat je best je hond castreren of steriliseren. Zo vermijd je ongewenste puppies. Enkel na een goede voorbereiding, mag je je aan deze belangrijke taak wagen.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

John Reijnen

iemand die denkt veel geld te kunnen verdienen aan het fokken van een nest........ vergeet het ! ! !

Je fokt een nest uit liefde voor je honden, je laat ook voldoende tijd (minimaal 1,5 jaar) tussen ieder nest, zodat je teef voldoende kan hetstellen van haar zwangerschap.

Tel zeker alle kosten bij elkaar die je uitgeeft, ook de voeding, dierenartsen bezoeken, inentingen ed van de moederhond, die je in het voorafgaande jaar hebt gemaakt, en als je geluk hebt, en je hebt een "groot" nest, mag je blij zijn als je een paar honderd euro over hebt nadat de puppies het nest verlaten hebben.


DENK DUS GOED NA ! ! ! !

John Reijnen

Ik ben vergeten te vermelden bij die paar honder'd euro, dat je dan zeker niet je "eigen" uren mag tellen, want dan leg je er hééééél dik geld op toe

Christ De Coninck

Binnekort hopen we zelf voor de tweede keer een nestje te fokken met onze Engelse pointer.
De tijd die we in de voorbereidingen en in het informeren van onze kandidaatgezinnen steken doen we met veel liefde maar is enorm.
Dit is wel noodzakelijk en inderdaad ... als je alle kosten rekent (we gaan bijvoorbeeld naar Engeland voor de dekking), dan doe je het puur uit liefde voor het ras en het geluk van de toekomstige pups en baasjes.

Leen

Ik heb nu een nestje van 11 puppy's, das heel veel en je moet dit zeker niet onderschatten.
De uren die ik er tot hier toe ingestoken heb zijn niet te beschrijven.
Mijn bed staat bij de werpkist in de living en heb al meer met flesjes rond gezeuld dan bij mijn eigen kinderen.
Maar......ik doe dit meer zeer veel liefde en toewijding.
Meer dan een jaar op voorhand ben ik daar mee bezig
De zorg en het uitzoeken van een perfecte reu, testen enz...
Nu ook bij de toekomstige baasjes, alleen de beste zijn goed genoeg voor mijn pupkes.
En ik , ik smelt gewoon bij dit moois.
Als zij gelukkig zijn ben ik dat ook.
Ik leef mee, met en door mijn honden.
Was iedereen maar zo.
Doe dit dan ook niet elk jaar, daarvoor heb ik teveel liefde en respect voor mijn honden en het ras.
Maar mensen maken gewoon je rekening en weten zeker niet wat er allemaal bij te kijken komt.


Een reactie plaatsen