Waar moet ik rekening mee houden en welke raad moet ik opvolgen na de ingreep?
Zoals jullie waarschijnlijk reeds weten worden de termen sterilisatie en castratie vaak door elkaar gebruikt en voeren we bij honden in feite enkel castraties uit (ook bij de teef) omdat bij een sterilisatie het teefje gewoon loops blijft worden. Toch spreekt men meestal over het steriliseren van een teef (hoewel men eigenlijk castreren bedoelt).
Geen alledaagse ingreep
Een castratie is geen alledaagse ingreep. Deze ingreep wordt immers uitgevoerd onder volledige anesthesie of verdoving. Wanneer u de beslissing hebt genomen om uw hond te laten castreren moet u daarom met een aantal belangrijke zaken rekening houden.
Uw hond moet in goede gezondheid verkeren, liefst de juiste lichaamsconditie hebben (niet te dik, maar ook niet te mager), in orde zijn met vaccinatie en ontworming en goed onderhouden tanden hebben (geen ontsteking van het tandvlees). Uw dierenarts zal dit controleren in een zogenaamd pre-anesthetisch onderzoek.
U dient uw hond nuchter te houden vanaf de avond tevoren. Dit wil zeggen dat u zijn voeding na zijn laatste maaltijd de avond voordien moet wegnemen. Water neemt u pas laat op de avond weg. Indien uw hond pas in de namiddag wordt geopereerd, dan kan u het drinkwater laten staan tot de volgende morgen.
Wat na een castratie?
Na de ingreep zal uw hond bij de dierenarts in de recovery-ruimte worden geplaatst. Hier kan uw hond onder het toeziend oog van de dierenarts of de dierenartsassistent rustig ontwaken.
Wanneer uw viervoeter thuis aankomt, plaats u hem best in een rustige en warme omgeving. Zorg ervoor dat het geen plaats is waar iedereen constant langs loopt. ’s Avonds mag je hem al wat water te drinken geven en vanaf de volgende dag kan u hem terug normaal voeden.
Na ongeveer een week gaat u op postoperatieve controle bij uw dierenarts. De draadjes worden verwijderd en de wonde wordt gecontroleerd op roodheid, zwelling en pijnlijkheid. Het is bovendien uitermate belangrijk om de voeding van uw hond zo snel mogelijk aan te passen om overgewicht te voorkomen.
Weet dat u over dit alles ook kan spreken met uw dierenarts.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Er zijn meer risico's dan alleen overgewicht!!!!!!!
bv harttumoren en botkanker prostaatkanker enz
ook het karakter verandert soms!