Een kleine pup in huis zorgt altijd voor wat leven in de brouwerij. Hoe je zijn leventje best in goede banen leidt, leggen we je graag uit.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Je denkt dus best op voorhand al even na over waar je de puppy zal laten slapen en wat je je pup zal toelaten en wat niet. Mag hij in de zetel met zo’n lange haren? Mag hij trappen op of af? Mag hij tegen je op springen om je te begroeten? Het zijn dingen die je je puppy vanaf het begin duidelijk zal moeten maken. Maar hoe kan je best je puppy opvoeden? Met een puppycursus?
Duidelijk en consequent
Voor puppies is de inprentperiode zeer belangrijk, hier leren ze immers wat wel en wat niet mag. Wees dus duidelijk en consequent. Gebruik steeds dezelfde woorden, bijvoorbeeld “flink” en “foei”, om aan te geven wat je van je pup verlangt. Wanneer je pup flink is geweest, beloon hem dan. In het begin leer je hem de meeste dingen aan door hem te belonen met een snoepje en hem uitbundig aan te moedigen. Dit kan je achteraf wat afbouwen, en hem belonen met een aai.
Hondenmanieren
Puppies zijn geneigd hun eigen ding te doen wanneer je niet oplet. Je zal dus hier en daar al eens een plasje vinden of een stuk gebeten kussen. Laat daarom je hond voldoende buiten en moedig hem aan om zijn plasje te doen. Ook als je hem betrapt op plassen binnenhuis, zeg dan kort en bondig “foei”, til hem op en zet hem alsnog buiten. Zo zal je pup langzaam leren waar hij zijn behoefte mag doen. Bijten kan je vermijden door je hond speeltjes te geven. Wanneer je met hem aan het spelen bent en hij te hard bijt, zeg dan luid “auw” zodat je pup eventjes zal verschrikken en voortaan wat voorzichtiger zal zijn.
Aandacht
Puppies zijn dol op aandacht. Speel daarom veel met hen, ga er mee wandelen en zorg er ook voor dat ze in contact komen met andere honden. Heeft je pup iets mispeuterd, roep dan niet, maar zeg ook nu weer “foei” en negeer hem. Zo zal hij begrijpen dat hij meer aandacht krijgt wanneer hij zich goed gedraagt. Heb je geen tijd, voorzie dan een plaatsje, zoals een bench of een hondenmand, waar je hond zich veilig voelt. Hij zal het niet als een negeer-actie interpreteren en het volledig normaal vinden dat je ook andere dingen te doen hebt.
Ben je op zoek naar meer informatie en wil je zelf echt aan de slag? Dan hebben we speciaal voor jou een ideaal handboek. Heel duidelijk en in eenvoudige taal geschreven en gericht op praktijk. Neem dus snel een kijkje op "Je Hond Opvoeden". Veel leesplezier.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
negeren is idd de beste methode Gala haat het als ze genegeerd wordt en als ze dan al eens stout is of iets ondeugend doet of wat niet mag dan zeg ik heel luid "foei af stoute meid" en dan doet ze het niet meer