Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Je hond fit houden

  Davy Agten
  Je hond fit houden

  Bij mensen is het eigenlijk ook zo : als je niet genoeg lichaamsbeweging krijgt, heb je snel last van kwalen (denk maar aan een ademhaling die op hol slaat als je even en trap op moet lopen,…).Een goede conditie is erg belangrijk om een goede gezondheid te kunnen houden, niet alleen bij mensen maar ook bij honden.

  Om je hond in opperste conditie te houden, zou je toch een paar uur van je dag moeten opofferen om ervoor te zorgen dat je even met de hond gaat lopen en intensief met de hond speelt. Natuurlijk hangt dat ook van hond tot hond af en van ras tot ras. Zie je je Maltezer al vrolijk drie uur per dag rondrennen? En je Mechelse Herder genoegen nemen met een kwartiertje intensief bewegen?
   

  Hoeveel uur per dag aan “sport” doen?

  Dit brengt ons tot de vraag hoeveel uur bewegen per dan eigenlijk noodzakelijk zijn. Zoals hierboven al vermeld is, hangt dat heel erg af van je hond zelf. Grotere honden hebben veel meer energie te verbruiken dan de kleine hondjes. En als je hond bijvoorbeeld last heeft van een ziekte zoals reuma (reuma komt vaak voor bij rassen waarbij veel geteeld is zoals bij Maltezers), kan je beter goed nadenken voor je urenlang met je hond gaat wandelen.

  Een algemene regel is dat je ongeveer anderhalf uur per dag met je hond zou moeten bewegen. Zorg daarbij voor voldoende vocht voor de hond, anders zou je hond kunnen uitdrogen omdat hij zoveel transpireert tijdens het sporten. Let ook goed op dat je de hond niet teveel laat bewegen. Bij welke tekens zou je de hond eventjes rust moeten gunnen?

  • De hond ademt snel en heel zwaar
  • De hond ploft zelf neer op de grond, een duidelijk teken dat hij uitgeput is
  • De ademhaling van de hond begint een fluitend geluid te maken terwijl dat anders niet zo is
  • De hond lijkt heel erg gedesoriënteerd


  Pas ook goed op wanneer je de hond laat bewegen wanneer het weer erg warm is. Dit kan het dehydratatieproces nog versnellen en de hond kan een zonneslag krijgen, net als mensen.


  Welke activiteiten kan je doen?


  Je kan zoveel leuke dingen doen samen met je hond: zo kunnen jullie samen gaan lopen in het park, met de frisbee spelen,… je kan zelfs fietsen en ervoor zorgen dat de hond dan meeloopt (let er dan wel op dat de hond niet per ongeluk voor de fiets terecht komt.)


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Gezondheid , Verzorging , Recreatie , Hondensport , Beweging , Activiteiten
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x