Je hond adopteren?

Je hond adopteren?
Zou je graag een hond adopteren? Hondenasielen en hulporganisaties zullen je graag zien komen. Maar de diensten en kennis van zaken die elk van deze bronnen aanbieden, zijn erg uiteenlopend. Ga dus eerst na of ze betrouwbaar zijn.

Een hond adopteren betekend: een nieuwe kans geven

Jammer genoeg worden er elk jaar opnieuw honden achtergelaten. Als de kleine ongewenste bewoner niet van honger omkomt of in het verkeer gedood wordt, kan hij in een hondenasiel terechtkomen. Maar op deze plaats van de laatste hoop ziet zo een hond zijn toekomst er vaak ook weinig rooskleurig uit. Tenzij je hem komt halen om hem een nieuw leven aan te bieden.

Wees echter waakzaam als je een hond op deze manier adopteert: het verleden van deze verschoppelingen is niet alijd gekend en ze kunnen last hebben van gedrags- en angststoornissen. Daarom moet je de tijd nemen om de hond te observeren en een eerste contact op te bouwen met je toekomstig vriend. Hoe dan ook zijn honden die uit een asiel afkomstig zijn je meestal oneindig dankbaar dat je je hart voor hen hebt opengesteld.

Door de adoptie van een hond die een tweede kans krijgt, redt je eigenlijk twee levens:


Je redt de geadopteerde hond en de hond die zijn plaats krijgt in het asiel. Je moet je wel realiseren dat het geen speelgoedje of bevlieging mag zijn, maar dat de hond vele en vele jaren bij jou zal leven. Dat brengt een aantal verantwoordelijkheden met zich mee:

 • Jij hebt jouw ruimten. De hond heeft de zijne nodig: een plek om te eten, spelen, rusten en slapen.
   
 • Uitgaven voor voedsel, accessoires, dierenarts,.....
   
 • Heb je elke dag voldoende tijd en aandacht om voor hem te zorgen ? Een hond zit niet graag alleen !
   
 • Wat als je moet verhuizen ?
   
 • Wat als je kinderen krijgt ?
   
 • Wat als je ziek wordt ?
   
 • Wat als je een nieuwe baan vindt?
   
 • Kan de hond mee op vakantie?
   
 • Denk aan de extra kosten als uw huisdier ziek wordt

Denk dus goed na voor je een hond adopteert.


Moeilijkheden met nieuwe omgeving

Een aantal geadopteerde honden kan zich moeilijk aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Ze lopen heel bang rond in huis en gaan niet zomaar van de ene kamer naar de andere. In zo’n situatie moet je jezelf zo begripvol mogelijk opstellen.

Praat op een rustige manier tegen je hond en probeer samen aan de weg naar boven te timmeren. Wanneer je zou beginnen roepen tegen je hond, zal dit alleen maar het omgekeerde effect teweegbrengen. Honden zijn immers intelligente dieren! Zodra ze begrijpen wat van hen wordt verlangd, zullen je ze niet teleurstellen. En heb je er een echt vriend bij. Een hond adopteren kan dus voor beide partijen waardevol zijn.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen