Is mijn hond een oudje? Hoe kan je bepalen wat de echte leeftijd van je hond is

Is mijn hond een oudje
De werkelijke leeftijd van een hond bepalen is complexer dan alleen maar een “mensenjaar” te vermenigvuldigen met 7, zoals zo vaak gezegd wordt. Volgens dierenartsen en onderzoekers spelen grootte en ras een belangrijke rol.

Van petieterige Teacup poedels tot gigantische Deense dogs; er is eenvoudigweg géén één-voor-allen regeltje om een berekening te maken voor alle hondenrassen.

In een onderzoek van de Universiteit van Georgia (VS) aan het Georgia College voor Dierengeneeskunde, werd vastgesteld dat alhoewel kleinere honden een voordeel hebben op het vlak van ouder worden, ze ook een nadeel hebben in hun jongere levensfase (eerste twee jaar). Anderzijds kunnen erg grote honden twee jaar nodig hebben om volwassen te worden om dan nog maar vijf of zes jaar verder te leven.

Hondenexperten stellen dat kleine honden veel eerder dan grote honden de volwassenheid bereiken op het skeletale vlak en op het vlak van reproductie. Eens ze die bepaalde kenmerken van volwassenheid hebben bereikt, zullen ze langer leven.

Vreemd genoeg komt dit fenomeen enkel voor bij honden. Men onderbouwt deze stelling door te zeggen dat er geen enkele andere diersoort bestaat bij wie zoveel verschillen inzake grootte voorkomen. Om écht te kunnen bepalen wat de werkelijke leeftijd van je hond is, kan je volgende richtlijnen hanteren:

Voor de eerste twee jaar:

- Kleine honden: 12,5 jaar per mensenjaar
- Mediumgrote honden: 10,5 jaar per mensenjaar
- Grote honden: 9 jaar per mensenjaar

Voor honden van drie jaar en ouder, speelt het ras een rol. Zo zullen bijvoorbeeld Bulldogs een kortere levensverwachting hebben omdat ze een hoger risico hebben op ademhalingsproblemen. Grotere hondenrassen zoals Golden Retrievers of Boxers hebben een veel grotere kans op sterfte door kanker en zullen eerder dan andere rassen bezwijken ten gevolge van intestinale ziekten (alles wat met de spijsvertering te maken heeft van slokdarm tot maag of darmen) of musculoskeletale (spieren, botten en gewrichten) problemen.

Voeg, rekening houdend met het bovenstaande, het onderstaande aantal jaren per “mensenjaar” toe om de werkelijke leeftijd van de onderstaande populaire hondenrassen te bepalen:


- Dachshund (mini): 4,32
- Border Terrier: 4,47
- Lhasa Apso: 4,49
- Shih Tzu: 4,78
- Whippet: 5,30
- Chihuahua: 4,87
- West Highland Terrier: 4,96
- Beagle: 5,20
- Miniatuur Schnauzer: 5,46
- Cocker Spaniel: 5,55
- Cavalier King Charles: 5,77
- Pug: 5,95
- French Bulldog: 7,65
- Springer Spaniel: 5,46
- Labrador Retriever: 5,74
- Golden Retriever: 5,74
- Staffordshire Bull Terrier: 5,33
- Bulldog: 13,42
- Duitse Herdershond: 7,84
- Boxer: 8,90

Dit betekent bijvoorbeeld dat een zeven jaar oude mini Dachshund 46,6 jaar oud is in “hondenjaren”, terwijl bvb. een zeven jaar oude Boxer eerder in de buurt van 62,5 jaar oud komt.

Het bepalen van de werkelijke leeftijd van een hond wordt nog complexer wanneer de biologische leeftijd ongekend is (als je bvb. je hond uit een asiel hebt “gered” maar ze daar niet wisten te vertellen wat het geboortejaar van je hond is) en/of als je harige vriendje van een gemengd ras is. Met deze honden kan het nuttig zijn om eens naar zijn/haar tanden te kijken.

Deze info over de tanden van honden kan helpen om de biologische leeftijd van je hond (ongeveer) te bepalen:

- Op 8 weken oud: alle “babytandjes” zitten op hun plaats
- Op 7 maanden: alle permanente tanden zitten op hun plaats en zien er wit en proper uit
- 1-2 jaar oud: tanden worden wat grijzer van uitzicht en de achterste tanden kunnen wat geel zijn
- 3-5 jaar: alle tanden kunnen tandplak vertonen en al een beetje slijtage
- 5-10 jaar: tanden vertonen duidelijke slijtage en ziekteverschijnselen (bvb. abces)
- 10-15 jaar: tanden zijn versleten, er is veel tandplak te zien en sommige tanden kunnen al verdwenen zijn

Hou echter in het achterhoofd dat de omvang van de schade aan de tanden, alsook ziekte, zal variëren op basis van welke rassen er vermengd zijn en dat dit ook te maken heeft met de “levensstijl”. Veel “geredde” honden lijden aan gebroken of rotte tanden die het gevolg zijn van voeding van mindere kwaliteit en/of voorgaand trauma.

Maar wat ook de leeftijd of ras van je hond is, hij/zij zal altijd tandverzorging nodig hebben om serieuze problemen zoals botverlies, ontstekingen en schade aan de organen te voorkomen. Na een diepgaand onderzoek door de dierenarts en een professionele reiniging (indien nodig) kan je beginnen met tanden poetsen met enzymatische tandpasta, het geven van snacks die de gezondheid van het gebit mee onderhouden en zelfs met tandverzorgende speeltjes.

De toestand en het uitzicht van de huid en de vacht kunnen ook helpen bij het bepalen van de leeftijd van een hond.

Grijze haren rond de snuit, het gezicht, de poten en het lijf betekenen meestal dat een hond op wat oudere leeftijd is gekomen. De huid verliest ook wat vocht bij het ouder worden, wat resulteert in droogheid en een broos aanvoelende vacht.

Aanvullend aan het promoten van een gezonde spijsvertering, kunnen probiotica van hoge kwaliteit de toestand van de huid en de vacht bevorderen. De spijsverteringsenzymen in bepaalde voedingsproducten maken het mogelijk om de voedingsstoffen in de voeding makkelijker op te nemen en toxines (gifstoffen) in het lichaam uit te schakelen, wat als gevolg zal hebben dat de huid gezonder wordt.

Om jeuk tegen te gaan en om de mooie, glanzende vacht van jouw oudje terug in een goede staat te brengen, zijn Omega vetzuren (OFA’s) een must. Bepaalde Omega 3-6-9 voedingsproducten worden gemaakt met duurzame krilloliën en dienen om een zachte, zijdeachtige vacht te bevorderen, ruiven te minimaliseren en de vochtigheidsgraad van de huid te onderhouden.

Kijk eens diep in je viervoeter’s ogen.

Komen de ogen wat wazig over of hebben ze een blauwachtig vliesje? Dit zou kunnen duiden op klassieke tekenen van veroudering zoals lenticulaire sclerose (het verharden van de ooglens) of cataract. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor het onderhoud van de ogen. Verscheidene studies geven aan dat deze vetzuren zelfs kunnen helpen bij het beschermen tegen degeneratieve oculaire afwijkingen zoals glaucoom.

Tenslotte kan je de werkelijke leeftijd van jouw hond bepalen op basis van de gezondheid van de gewrichten.

Oudere honden lijden vaak aan een spierafwijking rond de heupen en de schouders. Artritis en vochtverlies tussen de gewrichten veroorzaken een stijve, houtenbeen-achtige gang. Sommige honden zullen zelfs moeite hebben met opstaan, in de auto springen of het nemen van trappen.

Eicosapentaeenzuur (EPA) is een omega-3 vetzuur dat aangetroffen wordt in olie van krill en dat bekend staat voor zijn uitzonderlijke ontstekingswerende eigenschappen. Dit vetzuur helpt om ontstekingen op het hart, de nieren, de huid en de gewrichten te voorkomen (inclusief artritis). Terwijl OFA’s van bijzonder belang zijn voor oudere honden, is het eigenlijk nooit te laat om te beginnen met de bescherming van hun huid, ogen, en gezondheid van hun gewrichten met Omega 3-6-9 vetzuren.

Voedingsproducten die helpen in het gevecht tegen artritis zitten vol met een unieke combinatie van ontstekingswerende ingrediënten zoals glucosamine, chondroitine en MSM; deze meestal naar spek smakende snacks zorgen voor een betere flexibiliteit, versterken kraakbeen en zorgen voor een natuurlijke ontspanning van druk op de gewrichten.

Voor honden met gevoelige maagjes kan je hypo-allergene heup en gewrichtssupplementen proberen. Deze lekkere kauwsnacks zijn granenvrij, glutenvrij en sojavrij en kunnen tot elk specifiek dieet horen. De krachtige mix van voedingsstoffen ondersteunt het normale functioneren van gewrichten, de flexibiliteit alsook gezond kraakbeen in de gewrichten.

Wat de leeftijd van je hond ook moge zijn, zij zijn ook maar zo oud als ze zich voelen. Doe dus je best opdat je lieverd zich goed voelt!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

de kerf marleentje

Is interessant daar mijn hond een adoptie hond is , waar we uiteraard niet zoveel weten van zijn voorgeschiedenis, uit ervaring met vorige honden (ook 3 collie) hebben we wel ervaring van gewrichtsproblemen, daarom mijn vraag of de omega 369 bestelbaar is via uw site en wat de prijs hiervan is, grtjs marleentje


Een reactie plaatsen