Hoe train je een reddingshond?

Hoe train je een reddingshond?
Er zijn veel redenen waarom honden ‘vrienden van de mens’ worden genoemd. Een van die redenen is natuurlijk het feit dat honden nuttig zijn in noodsituaties. Het trainen van een reddingshond heeft, net zoals gehoorzaamheids- en behendigheidstraining, enkele pijlers.

1. Het trainen van hun discipline.

Eén van de belangrijkste pijlers bij het trainen van reddingshonden, is discipline en gehoorzaamheid. De honden kunnen hun taak enkel goed doen als ze de menselijke instructies volgen. ‘Zit’, ‘blijf’, ‘kom’, ‘loop’ zijn instructies die de honden gewoon moeten zijn op te volgen, zodat hun baasjes op hun honden kunnen rekenen wanneer het nodig is.

2. Het trainen van hun behendigheid.

Niet enkel sporthonden moeten behendig zijn, dit is ook een vereiste voor reddingshonden. Deze moeten lichamelijk getraind worden, dit door de hond normale tot zware taken te laten uitvoeren. Zo kan een reddingshond vele hindernissen overwinnen in noodsituaties.

3. Apporteren

Apporteren, of iets ‘terughalen’, is een belangrijk deel bij een reddingsoperatie. Een hond moet in staat zijn om voorwerpen of zelfs een persoon te redden en terug te brengen van een plaats die niet toegankelijk is voor mensen. Als je wilt dat je hond in staat is om een mens terug te brengen, moet je hem gespecialiseerde oefeningen laten doen. Zo zal hij leren om voorwerpen (leder, hout) of zelfs een gewond persoon terug te brengen door middel van één commando.

4. Het trainen van posities

Het trainen van posities zou moeten starten wanneer de hond nog een puppy is. Hij leert verschillende posities: de hond kan vlakbij de trainer staan, parallel met de linkervoet van de trainer; de hond kan ook recht voor de trainer zitten, in het verlengde van de benen van de trainer.

Er zijn twee manieren om een hond aan te leren hoe een juiste positive in te nemen: volgens inductie of op een dwingende manier.

Wanneer je het op een dwingende manier wil doen, zegt de trainer ‘zit’ en helpt hij de hond om te zitten (op een fysieke manier). Dit mag natuurlijk niet pijnlijk zijn voor de hond. Het is belangrijk om dit op een zachtaardige manier te doen.

Wanneer je je hond posities wil aanleren volgens inductie, heb je voedsel nodig. Je biedt de hond voedsel (bijvoorbeeld een hondenkoekje) aan, en als de hond het bevel gehoorzaamt, wordt deze beloond met het voedsel.

Wanneer je ten slotte een reddingshond wil trainen, is het belangrijk te weten dat er niet ‘één ding’ is om aan te leren. De training omvat een mengeling van verschillende commando’s en vaardigheden die de hond moet leren.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Bianca ...........

Leuk, maar bij lange na niet compleet aan informatie.EMO 5
Wat dacht je van de trainingen om de hond het zoeken in een steeds groeter gebid en met steeds meer slachtoffers aan te leren, het revieren in de vlakte, het belopen en lkiezen van troute op losliggend puin, het selecterren van geuren in een gebouw en hoe ihj daar met alles om moet gaan, de slachtoffers verwijzen enz..
Datgeen wat jullie beschrijven is slechts 1/4 van de gehele training.
Bovendien is het appél vele malen strakker dan in normale gehoorzaamheid, en de hindernistraining gaat juist niet op snelheid maar op totale beheersing en rust en aandacht voor de baas.
MIjn hond is een reddingshond en we trainen, los van traininsweken in het buitenland, 12 uur per week(waarvan 3 uur aan appél en hindernissen) !!!

Davy Agten

Beste Biaro

Vul gerust aan. Hoe meer info, hoe beter.

Bianca ...........

IK kan je verwijzen naar de website van onze reddingshondenvereniging:
http://www.reddingshonden-zon.nl/trainingen.php
Even kopieren en plakken in je browserbalk.

Davy Agten

Bedankt!

Bianca ...........

Graag gedaan.

Eddy Reniers

waar kan ik in België terecht om met mijn labrdor pup een training tot reddingshond te volgen?


Een reactie plaatsen