Hondenspelletjes - apporteren

Hondenspelletjes: Apporteren

Apporteren en spelletjes gaan uitstekend samen. In combinatie met wat andere basisoefeningen zal het apporteren uw hond een basis geven voor de allerbeste kunstjes. Bovendien is het een goede manier om meer controle over uw hond te krijgen. Het helpt bij alle soorten oefeningen. Maar het leren apporteren is een zware en vermoeiende taak. Het zal uw geduld en uithoudingsvermogen tot het uiterste op de proef stellen. Het gaat langzaam en moet worden afgewisseld met andere training van uw hond. Ook is een precieze timing vereist, toewijding en genoeg inzicht en moed om te weten wanneer u gestaag door moet gaan en wanneer u Fikkie even met rust moet laten. Als dit allemaal lukt, zult u er beiden van genieten. Maar als u het eerder opgeeft dan uw hond, kunt u er beter helemaal niet aan beginnen. De methode die hierna beschreven wordt, werkt. En werken is het enige 'magische' woord als het om apporteren gaat. Maar toegegeven: Het is het hondenspelletje bij uitstek

 

 

Apporteren op commando

Deze leermethode is geen dwang- en ook geen speelmethode. Hij omvat enkele technieken van beide plus een goed begrip van de enige vaste regel bij het trainen van honden - dat er geen vaste regels zijn bij het trainen van honden. Niets staat vast. Als iets werkt, pas het dan toe. De volgende uitgangspunten zijn een goede inleiding op de taak die u wacht:

 

 

 

 

  1. Alle honden willen graag voldoen aan de wensen van... zichzelf.
  2. Spelapporteren werkt uitstekend als onderdeel van een volledig apporteerprogramma.
  3. Zelfs een hond die van nature apporteert, moet soms worden aangespoord.
  4. Uw hond moet leren alles op te rapen wat u wilt, zolang dit fysiek mogelijk is.
  5. Begin zo vroeg mogelijk met de apporteertraining.
  6. Leg het tempo zo hoog mogelijk, maar wees niet bang een stapje terug te doen, of zelfs helemaal opnieuw te beginnen als dat nodig is.
  7. Let goed op uw timing. De sleutelwoorden zijn Dwang uitoefenen, Dwang opheffen, Onmiddellijk belonen.


Begin met het apporteren wanneer uw hond ook gehoorzaamheidstraining krijgt, zodat u wat controle over hem hebt. Als hij graag achter ballen aanrent, gebruik dan een bal. Rent hij graag achter stokken aan, neem dan een stok. Wek zijn belangstelling voor het apporteren. Probeer hem over te halen zijn vangst naar u terug te brengen. Het doet er niet toe wat hij in zijn bek heeft; beloon hem omdat hij naar u toegekomen is. Probeer eens een ander commando terwijl hij iets draagt: VOLG, ZIT, BLIJF, HIER.

Vermijd het afkeurende NEE; hierdoor zou hij het voorwerp los kunnen laten. Als hij probeert u over te halen hem achterna te rennen om het voorwerp te pakken te krijgen, loop dan bij hem vandaan. Geef hem geen aandacht. Uiteindelijk zal hij dan naar u toekomen. Dwing hem niet elke keer om zijn vangst af te geven.

Uitstekend! Nu is het tijd om met een speciale stok te gaan werken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een oude bezemsteel. Zaag een stuk van tien tot twaalf centimeter van de ronde kant - of koop, als u een klein hondje hebt, een kleine, ronde stok bij de houthandel. Steek de stok in uw rechterachterzak, met de ronde kant naar beneden. Houd de lijn in uw linkerhand terwijl uw hond in de volgpositie naast u zit. Houd de stok met uw rechterhand vlak voor zijn bek. Blijf hem daar houden, ook als uw hond zijn kop wegdraait. Gebruik het commando PAK. Steek de stok in zijn bek zodra hij die opent en beloon uw hond onmiddellijk. Het geeft niet als hij de stok uitspuugt. Probeer het opnieuw. Het is belangrijk dat u uw hond snel beloont.

Herhaal streng en rustig het commando PAK. Beloon hem onmiddellijk als hij gehoorzaamt. Ga nu door met een andere oefening. Blijf niet te lang bezig met apporteren, maar kom er steeds weer op terug. Zes van deze korte sessies duren maar twee of drie minuten. Werk tussendoor aan zijn gehoorzaamheid of geef hem een korte pauze en laat hem met een bal spelen.

Als hij eenmaal kan pakken hoe je de stok steeds verder van hem vandaan en uiteindelijk gooi je de stok weg.

 

 

 

 

Verandering van spijs doet apporteren

Onthoud wat u hier leest: uw hond kan zich veel langer blijven concentreren dan u denkt. Maar net als u verliest hij zijn concentratie als hij zich verveelt. Wissel deze korte oefeningen af met gehoorzaamheidstraining, hondenspelletjes en spelapporteren met zijn favoriete voorwerpen. Nu kunt u de halter, of dummy, gaan gebruiken. Deze is iets lastiger in gebruik dan de stok, maar helpt uw hond om dingen van de grond te leren oprapen.

Als het goed is, pakt hij nu vrolijk de dummy zodra u PAK zegt. Hij krijgt nu de smaak te pakken van de fysieke en verbale beloningen die u hem geeft als hij de dummy pakt. 

Als uw hond de halter eenmaal van de grond opraapt, met steeds minder aanmoediging, probeer het dan eens met de stok. Als u blijft oefenen, wordt hij steeds zelfverzekerder en betrouwbaarder. Al gauw kunt u hem alles laten oprapen wat hij laat vallen. Zeg gewoon PAK. Nu moet het vrij gemakkelijk zijn hem een voorwerp te laten vasthouden.

Introduceer nu het woord LOS. Bij dit commando laat de hond de dummy waarschijnlijk meteen los. Houdt hij hem toch vast, pak de dummy dan met een hand en pak met uw andere hand de snuit van de hond en dwing hem zijn bek open te doen. Herhaal het commando LOS en beloon hem.

Tijd voor een presentje. Uw hond zal dol zijn op het volgende apporteervoorwerp: een zakje popcorn. Dat is licht en gemakkelijk. Hij zal genieten van de geur en het vrolijke ratelgeluid. Laat hem VOLGEN met het doosje in zijn bek. Probeer ook eens een opgerolde krant of tijdschrift. Plak die eerst goed vast met plakband. Al snel zal uw hond alles apporteren. Geef uzelf een schouderklopje en Fikkie een hondenkoekje. Op naar het grote succes!

 

 

 

 

Variaties op het favoriete hondenspelletje

U bent er natuurlijk verrukt over dat Fikkie nu een stok, een halter of een zakje apporteert. Maar is het geen tijd om zijn repertoire uit te breiden? Hebt u deze dingen wel altijd bij u als u met hem aan het werk wilt? Het waren slechts hulpmiddelen; nu kunt u hem met dezelfde methoden alles laten apporteren. Wat u niet mag vergeten, is dat u hem, als hij aarzelt, snel moet corrigeren. Probeer dus geen nieuw voorwerp uit waar uw tante Annie bij is. Het is niet goed om uw kinderen of uw hond 'in het openbaar' te berispen.

Probeer uw hond ook eens een pakje snoep, sjaals van verschillende stoffen of een sleutelbos in een leren hoesje te laten apporteren. Ga dan over op gewone sleutelbossen - hij zal moeten wennen aan de smaak van metaal. Wees erop voorbereid hem te corrigeren als hij weigert. U kunt euro's en munten van één en twee euro proberen, in die volgorde. Pas wel op dat hij geen muntje doorslikt en verwacht geen wisselgeld! Begin, terwijl hij elk voorwerp leert apporteren dat hij kan oprapen, de namen van de voorwerpen te gebruiken; zo vangt u twee opvoedkundige vliegen in één klap.

Het werk gaat vast veel sneller nu hij de grondbeginselen onder de knie heeft, maar zoals met alles in het leven zal het niet allemaal even gemakkelijk gaan. Geduld, volharding en veel beloning zijn nog steeds een vereiste.

 

 

 

 

Apporteren uit het water

Als u het geluk hebt dicht bij een meer, rivier, beek of vijver te wonen, kunt u uw hond beweging geven door hem uit het water te laten apporteren. Als hij het kanaal al eens is overgezwommen, kunt u beginnen door een stok een paar meter het water in te gooien en hem aan te moedigen erheen te zwemmen, de stok te pakken en deze naar u toe te brengen. Bereid u voor op een nat pak, want het lijdt geen twijfel dat hij zich zo dicht mogelijk bij u zal uitschudden.

Als Fikkie nog nooit nattigheid heeft gevoeld, kunt u het gemakkelijkst een zwemmer van hem maken door zelf ook te water te gaan. Zoek een plek waar zwemmen veilig en toegestaan is, wacht op een zwoele dag en ga dan het water in. Hij zal niet veel aanmoediging nodig hebben om hetzelfde te doen; hij wil gewoon niet op de kant worden achtergelaten. Roep hem en zwem wat rond. Roep hem en zwem bij hem vandaan. Probeer hem niet te dicht bij u te laten zwemmen zolang hij nog een nerveuze beginneling is; hij zou u kunnen krabben. Moedig hem aan, beloon hem, geniet ervan. Nu hij klaar is voor de Olympische zwemploeg kunt hem zonder enig probleem stokken uit het water laten apporteren.

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden

 

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Rinus van der Schoot

@Introduceer nu het woord LOS. Bij dit commando laat de hond de dummy waarschijnlijk meteen los. Houdt hij hem toch vast, pak de dummy dan met een hand en pak met uw andere hand de snuit van de hond en dwing hem zijn bek open te doen. Herhaal het commando LOS en beloon hem@

@Wat u niet mag vergeten, is dat u hem, als hij aarzelt, snel moet corrigeren. Probeer dus geen nieuw voorwerp uit waar uw tante Annie bij is. Het is niet goed om uw kinderen of uw hond 'in het openbaar' te berispen.@

EMO 5 Snap er echt helemaal niets van. Als je nog nooit van positieve trainingsmethode gehoord heb wil ik je daar graag bij helpen.

Peter Pools

In de tekst staat ook dat dit technieken van "dwang" en "positieve" training bevat. Ben persoonlijk ook meer voor een volledig positieve aanpak.


Een reactie plaatsen