Het kauwgedrag van de Labrador Retriever

Het kauwgedrag van de Labrador Retriever
De Labrador is een zeer lieve en aanhankelijke gezinshond. Een echte favoriet voor sommige gezinnen. Maar veel mensen beseffen niet dat deze kleine schattige pups de natuurlijke neiging hebben om veel te bijten en allerlei voorwerpen in hun mond te nemen.


Genetisch bepaald

Veel baasjes weten niet dat dit het aangeboren gedrag is en gaan hun huisdier oneerlijk behandelen door er tegen te schreeuwen en het dier te straffen. Door het grijpen naar allerlei voorwerpen, is hij bijzonder goed in apporteren.

Een Labrador kan je vergelijken met een piranha maar dan met haren. Ze lopen namelijk met hun mond open en gaan op jacht om vervolgens alles in hun mond te steken wat ze ontdekken.

Gedrag

Als ze jong zijn steken ze alles in hun mond wat erin past. Als ze ouder worden krijgen ze de neiging om te grijpen naar armen van mensen en naar kleding. Dit gedrag moet echter beschouwd worden als slecht gedrag en moet vroegtijdig gestopt worden. Met de juiste training kan je je hond leren om niet alles in zijn mond te stoppen en om niet te bijten. Helaas kan je het nooit helemaal voorkomen.

Gezondheidsproblemen

Je kan de Labrador ook vergelijken met een stofzuiger. Ze zuigen voorwerpen op en slikken ze door. Het spreekt voor zich dat bepaalde voorwerpen voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen, zeker als het gaat om giftige stoffen.

Ook staan Labradors bekend om het doorslikken van speelgoed, tennisballen, kleine steentjes, sokken, touwen en zelfs messen. Hij zal werkelijk alles in zijn mond willen nemen wat er in past.

Maatregelen

Verwijder kussens van de bank en eventuele speeltjes of voorwerpen waar je hond gemakkelijk aan kan en die schade kunnen veroorzaken.

Ook toezicht speelt een grote rol in de opvoeding. Je moet voldoende tijd besteden aan jouw hond.


Bijten in de handen afleren

Leer je pup van het begin bijten in een speeltje. Als je met hem gaat spelen, haal je altijd dat speeltje uit. Als hij er mee speelt of er in bijt, beloon je hem door “flink” te zeggen. Bijt hij daarentegen tijdens het spelen in je armen, benen of vingers, pak je het speeltje weg waardoor je hem straft. Hij wil namelijk spelen en dat ontneem je hem. Geef het speeltje pas terug als hij rustig is.

Gezonde hondensnack?

Wil je je labrador toch op iets gezond laten kauwen? Probeer dan eens varkensoren, een bullepees of runderoren. Blijf wel in de buurt als je hem zo een hondensnack geeft.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Maria

Bedankt voor de interessante weetjes!!!


Een reactie plaatsen