Help! Mijn hond stikt

Het is 3 uur 's nachts en je slaapt. Plots hoor je je hond hoesten. Of is hij aan het kokhalzen? Wacht! Is hij aan het stikken?! Je springt uit bed om hem te controleren, en gelukkig is hij alweer in slaap gevallen. Honden maken allerlei geluiden en de meeste geven niet meteen een probleem aan. Maar wanneer moet je je wél zorgen maken?


Verstikking is altijd een noodgeval, maar gelukkig komt dat maar zelden voor.  Een bevriend nooddierenarts zag in 10 jaar tijd een hond maar twee keer stikken: één keer was de oorzaak een racquetball en de andere keer was de oorzaak een grote prop voedsel. Hoesten of kokhalzen komen veel vaker voor.

Verstikking treedt op wanneer voorwerpen zoals ballen, voedsel, snoepjes of botten de luchtwegen belemmeren. Een hond die stikt zal heel weinig of helemaal geen geluid kunnen maken. Zijn tandvlees zal bleek of blauw kleuren.


Wat moet je doen als je vermoedt dat je hond stikt?

 

  • De eerste stap is: open de mond van je hond en zoek naar een voorwerp dat vast zit en waar je bij kan.
  • Als dat het geval is, probeer het vast te nemen en te verwijderen. (Dit vormt uiteraard een risico, omdat je hond je kan bijten vanwege stress en angst, dus ga voorzichtig te werk!)

Als je het voorwerp niet kan vastnemen, kan je een "honden Heimlich-manoeuvre” proberen:

  1. Zet je hond op zijn achterste poten
  2. Sla je handen in elkaar net onder de ribbenkast van je hond.
  3. Geef drie sterke stoten.
  4. Als dit niet werkt, aarzel dan niet om medische hulp te zoeken. Ga zo snel als mogelijk naar de dichtstbijzijnde dierenarts. De dierenartsen en technici zullen snel ingrijpen met zuurstoftherapie en het voorwerp proberen te verwijderen. Als dat niet lukt, kan een noodtracheostomie worden uitgevoerd.

Hoesten en kokhalzen


Nogmaals, verstikking is zeldzaam. Als je hond vreemde geluiden maakt, is de kans veel groter dat hij gaat hoesten of kokhalzen.


Als je hond hoest, betekent dit niet noodzakelijk dat een bezoek aan de dierenarts aan de orde is. Net als mensen zijn hoesten en niezen beschermende mechanismen van de luchtwegen om te voorkomen dat vreemde voorwerpen, zoals bacteriën en stof, de longen binnendringen. Een occasionele droge, niet-productieve hoest die verdwijnt, is geen reden tot bezorgdheid. Een hoest die aanhoudt, nat klinkt, tot ademhalings-moeilijkheden leidt of productief is, moet door de dierenarts worden nagekeken. Alles van allergieën tot kennelhoest tot hartwormziekte kan dit veroorzaken.


Soms hoest een hond zo hard dat hij uiteindelijk gaat kokhalzen, alsof hij probeert een haarbal over te geven. Kokhalzen is niet per se ernstig, tenzij het niet stopt. Onthou vooral dat het normaal is dat een hond kokhalst aan het einde van een harde hoest.


Als je hond veterinaire zorg nodig heeft voor een hoest, zijn de diagnose en behandeling afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als er geen andere symptomen zijn, zoals koorts, en je huisdier is blootgesteld aan andere honden, is Bordetella (kennelhoest) de waarschijnlijke boosdoener. Voor deze diagnose zijn meestal geen specifieke tests nodig, alleen een goede anamnese en lichamelijk onderzoek. De behandeling is symptomatisch en duurt meestal één tot twee weken.


Als er andere alarmbelletjes afgaan, zoals koorts, loopneus of als je dierenarts abnormale dingen hoort wanneer hij de borst van de hond ausculteert, zullen waarschijnlijk meer specifieke tests zoals bloedonderzoek, hondengrieptesten en röntgenfoto's van de borst worden aanbevolen. Als het zuurstofgehalte wordt beïnvloed, moet je hond mogelijk in het ziekenhuis worden opgenomen voor een behandeling met zuurstof, antibiotica en verneveling om de luchtwegen te openen. Dit gebeurt in het geval van longontsteking of ernstige hart- en vaatziekten.


Kokhalzen zonder hoesten kan een indicatie zijn van veel dingen, waaronder vreemde dingen in de slokdarm. Dit komt veel vaker voor dan daadwerkelijk stikken. Veelvoorkomende daders zijn onder meer kauwsnacks van ongelooide huid en botfragmenten. Als je hond een voorwerp in de slokdarm heeft, is onmiddellijke zorg nodig. Andere oorzaken van kokhalzen kunnen irritatie van de slokdarm (oesofagitis) zijn als gevolg van een luchtwegaandoening of problemen met de bovenste luchtwegen, zoals larynxverlamming.


Als je hond ongebruikelijke symptomen vertoont, probeer dan een video te maken. Dit kan echt helpen bij een diagnose. Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je dierenarts!
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen