Help, ik ga op hondenhotel!

Help, ik ga op hondenhotel!
Ook hondeneigenaars gaan graag eens op vakantie. Maar wat doen ze ondertussen met de hond? Sommige mensen blijven er gewoon voor thuis, anderen doen beroep op een “dog  sitter”, die elke dag de hond komt eten geven en hem meeneemt voor zijn dagelijkse wandeling. De meeste mensen brengen hun hond echter naar een kennel of hondenhotel.

Is dit een goed hotel?

Vooraf is het belangrijk om zelf eens een kijkje te gaan nemen in de kennel van je keuze. Heeft je hond er genoeg bewegingsvrijheid? Is het er hygiënisch en goed verlucht? Zitten er niet te veel honden bij elkaar? Dit zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij je eerste bezoek aan het hondenhotel van je keuze.

Sommige kennels bieden hondeneigenaren vooraf een proefdag aan, waarna zij uitgebreid verslag doen over het welzijn van de hond. Voelde die zich vertrouwd met de omgeving? Was hij vrolijk en opgewekt? Treurde hij? Op basis van deze proefdag kan je dan opteren of het verblijf in een hondenhotel al dan niet iets voor jou en je viervoeter is.

Wat neem ik mee?

Het is van groot belang om vooraf eventjes te kijken of je hond in orde is met alle inentingen zodat je indien nodig een bezoek aan de dierenarts kan inplannen. Zorg er ook voor dat je het boekje meeneemt naar de kennel.

Voor veel honden is het een troost om iets van thuis mee te krijgen zoals een dekentje of hun favoriete speeltje. De familiaire geur zorgt ervoor dat ze zich niet verlaten voelen en stelt hen op hun gemak. Zo maak je het verblijf voor hen met een klein gebaar een pak aangenamer.
Ook is het handig als je een zak eten meegeeft, omdat het overschakelen van één soort brok naar een andere diarree met zich kan meebrengen en dat zorgt voor onnodige stress. Dit is zeker van belang als je hond dieetvoeding krijgt.

Geef de eigenaars van het hondenhotel zoveel mogelijk informatie over je hond: Heeft hij specifieke angsten? Hoe is hij naar andere honden? Moet hij bepaalde medicijnen krijgen? Heeft hij allergieën? Hoe meer informatie je kan doorgeven, hoe beter ze de verzorging kunnen afstemmen op jouw hond.

Geen traantjes laten

Wanneer je afscheid neemt is het belangrijk om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zorg er al bij het inpakken van je koffers voor dat je dit zo kalm mogelijk doet. Als er chaos en stress in huis heerst zal je hond dit snel oppikken. Eens in de kennel hou je het afscheid best kort en neutraal: geen uitgebreide streelbeurten of traantjes. Zo blijft je hond rustig en kan hij ook genieten van een welverdiende vakantie.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Ton van Poppel

Tot op heden kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om mijn honden (2 shelties) in een pension / hotel te laten verblijven als ik met vakantie ben. Mijn hondjes zijn zo enorm gehecht aan huiselijk contact.
Vroeger toen mijn dochter part-time werkte kon ik mijn hond (destijds 1 hond) naar haar brengen. Hier had hij huiselijk contact. Sinds mijn dochter full-time werkt neem ik mijn honden altijd mee op vakantie. Mijn man en ik passen onze vakantie aan aan onze honden.
Overigens met respect voor alle dierenpensions.


Een reactie plaatsen