Gids puppyverzorging voor beginners (en experten)

Puppy's zijn zo innemend en schattig. Maar tenzij je er al één in huis hebt gehad, weet je hoeveel werk erin kruipt. Die tomeloze energie gecombineerd met weinig tot geen zelfbeheersing en een mond vol scherpe tanden kan een echte uitdaging zijn. Weten wat je kunt verwachten en hoe ermee om te gaan, kan een enorm verschil maken tussen succes en frustratie bij het opvoeden van een puppy.

Hier zijn 10 problemen waarmee je te maken kunt krijgen wanneer je jouw puppy voor het eerst in huis hebt en manieren om met elk probleem om te gaan.

's Nachts huilen

Jonge puppy's kunnen hun urine maar een paar uur ophouden.  Als je pup je midden in de nacht huilend wakker maakt, neem hem dan aan de lijn mee naar buiten en wacht tot hij geplast heeft. Zet hem daarna meteen terug in de bench.

Een vuistregel om aan te houden: één uur voor elke maand dat de
puppy oud is + een extra uur. Dit betekent dat als jouw puppy 4 maanden oud is, hij vijf uur zijn plas moet kunnen ophouden. Als hij dat niet kan, heeft hij misschien een urineweginfectie, niet ongebruikelijk bij puppy's, of een ander probleem. (Laat hem nakijken door een dierenarts.) Controleer ook altijd het dekentje in de bench, want hij heeft misschien een ongelukje gehad waardoor hij een zuiver dekentje nodig heeft.

Een bench gebruiken

Benchtraining biedt zoveel voordelen voor nieuwe puppy-ouders. Het helpt om pups zindelijk te maken en, als het goed wordt gedaan en als je je aan je routine houdt, zou je de pup al in drie nachten kunnen trainen.

Als je om 22.00 uur naar bed gaat, neem je de pup mee voor een laatste plaspauze en dan moet hij in de bench. Misschien moet je hem ergens midden in de nacht nog even laten plassen en dan om 6 uur ’s ochtends opnieuw.

Een pup moet gedurende de dag ongeveer 30 minuten tot een uur in een bench kunnen voor dutjes. Een pup van zes maanden moet twee tot drie uur in zijn bench kunnen blijven. Als ze ouder worden, kunnen ze langer blijven.

Verwacht je er maar aan dat jouw pup in het begin zal huilen als hij in de bench moet.  Dat is normaal want hij moet zich aan deze situatie aanpassen en dat kost tijd. Een paar speeltjes en een comfortabel dekentje maken het leven in de bench leuker. Gebruik de bench nooit als straf en laat je pup er ook niet té lang in zitten. Hij mag de bench gewoon iet als iets negatief zien.  Het moet ‘zijn thuis’ worden, waar hij zich op termijn uit eigen beweging gaat terug trekken.


Als je overdag weg bent, kan je jouw pup na een tijd van de bench naar een afgesloten deel in huis verplaatsen. Leg hem daarna meteen terug in de bench.

(Voor tips over benchtraining, zie ons artikel "Benchtraining").

Gevreesde diarree

Ander eten, nieuwe lekkernijen, nieuwe mensen en een andere omgeving, dingen eten wat ze niet zouden moeten eten, … het speelt allemaal op de darmen. Als jouw puppy langer dan een dag diarree heeft of als de diarree gepaard gaat met braken of lethargie (onverschilligheid, loomheid), bel dan onmiddellijk de dierenarts voor advies en neem je pup dan mee voor een onderzoek. Hoewel af en toe diarree niet erg is, kan frequente diarree een symptoom zijn van een ernstige ziekte bij puppy's. Wees voorbereid: jouw dierenarts kan vragen om een ​​staaltje mee te nemen om te testen.

Microchip-must

Laat je puppy chippen voor het geval hij ooit verdwaalt. Een microchip of een DNA-monster is de enige manier om te bewijzen dat jouw hond legaal van jou is.

Het is een eenvoudige procedure: met behulp van een naald implanteert de dierenarts de chip onder de huid in de  nek van jouw puppy. Mocht je hond ooit verdwalen, dan kan de chip met een scanner worden gelezen bij een dierenasiel of dierenartspraktijk. De scanner leest het chipnummer, dat overeenkomt met jouw naam, adres en telefoonnummer, dat zich in de database bevindt.

Geadopteerde honden, honden uit opvangcentra of van gerenommeerde fokkers zijn meestal al gechipt.  Je ​​hoeft alleen maar naar de plek in kwestie te gaan om de contactgegevens te laten bijwerken. Als jouw hond niet is gechipt, kan de dierenarts het doen, en er worden heel wat gratis of goedkope chipevenementen door dierenwelzijnsorganisaties georganiseerd.

Water is belangrijk

Puppy's hebben constant behoefte aan vers water.  Zeker als je jouw puppy droogvoer geeft, zorg er dan voor dat hij na het eten een voorraad heeft om tenminste een paar uur te drinken.

Tijd voor een dierenartsbezoek

Nadat jouw pup de dierenarts voor de eerste keer heeft gezien voor een gezondheidscontrole, hangt het aantal volgende bezoeken af ​​van het vaccinatieschema van de pup.

Alle gezondheidsproblemen of zorgen die zich buiten het normale welzijn voordoen, moeten onmiddellijk door de dierenarts worden gecontroleerd.

Vaccinaties

Alle puppy's moeten basisvaccins krijgen die beschermen tegen o.a. parvovirus, hondenziekte, adenovirus, para-influenzavirus en rabiësvirus.

Niet-basisvaccins voor puppy's en volwassenen kunnen tot op zekere hoogte variëren, afhankelijk van de regio van het land waarin je woont en welke uitbraken in jouw regio zijn vatsgesteld. Deze groep omvat lyme, leptospirose, hondeninfluenza H3N8 en H3N2 en zelfs ratelslangvaccins.

Parvovirus-, hondenziekte-, adenovirus- en para-influenzavaccins worden meestal gestart op een leeftijd van 8 weken en worden elke drie weken versterkt, voor een typisch totaal van drie dosissen. Op de leeftijd van ongeveer 10 weken wordt het Bordetella-vaccin gegeven. Rabiës is het enige vaccin dat verplicht wordt door landen waar een minimumleeftijd vereist is.

Voorstelling aan andere huisdieren


Je wilt je pup leren dat er nog andere dieren lid zijn van het gezin en niet lastiggevallen mogen worden. Je mag puppy's ook nooit zonder toezicht achterlaten bij andere kleine huisdieren.

Begin met het voorstellen van het kleine huisdier in een kooi met de puppy aan de lijn. Laat ze naar elkaar kijken en snuffelen terwijl je de pup prijst. Als de puppy opgewonden begint te raken, scheid ze dan. De puppy mag niet gaan blaffen of naar het kleine dier uitvallen. Dat jaagt de puppy op en kan het andere dier stress bezorgen.

Wees je bewust van de natuurlijke neiging van het ras van je pup.  Terriërs zijn bijvoorbeeld natuurlijke jagers, dus introduceer kleine dieren langzaam. Rassen gebruikt op de jacht hebben een prooidrift, dus laat jagen niet toe. Je pup het 'Laat'/”Los”-commando leren, kan zeer nuttig zijn.

Honden en katten kunnen in harmonie samenleven als ze op de juiste manier en met geduld aan elkaar worden voorgesteld. We adviseren om een ​​plek te voorzien waar je kat naartoe kan gaan om te ontsnappen van de puppy, zoals een gebied dat is afgesloten met een babyhekje

Tijd voor training

Puppy's zijn als sponzen. Ze zuigen alles op en leren snel. Ik raad aan om meteen te beginnen met trainen ze. Begin met je puppy een halsband om te doen zodra je hem mee naar huis neemt. Maak vervolgens een riem vast en laat hem deze rondslepen. Leer hem vervolgens met je mee te lopen terwijl je de riem vasthoudt. Je moet ook meteen beginnen met zindelijkheidstraining, evenals slapen in een bench. Leer de puppy zijn naam. Je kunt hem zelfs leren goed te zitten.

Puppy-proofing

Puppy's moeten niet te veel vrijheid krijgen.  Kies een kamer in huis waar de puppy kan blijven. Zoek naar items waar hij op zou kunnen kauwen, zoals bedrading, houten meubels of boeken, en blokkeer de toegang met babyhekjes of hondenhokken. Het is een goed idee om op je knieën te gaan zitten om de kamer vanuit het perspectief van je puppy te bekijken en alle voorwerpen te verwijderen waar hij op wil kauwen of die hij stuk wil maken.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Chelsea Bagchus

Heel duidelijk verhaal, maar ook puppy's niet steeds optillen, wanneer je andere en grote honden tegenkomt uit je eigen onzekerheid.
Dat zie ik vaak gebeuren, groetere honden kunnen gaan springen, wat dan nog meer stress bij het baasje veroorzaakt.


Een reactie plaatsen