Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Gezondheidsproblemen van de Shih Tzu

  Davy Agten
  Gezondheidsproblemen van de Shih Tzu
  Fokkers zijn generaties lang bezig geweest met de selectie van de Shih Tzu om hem zijn kenmerkende platte neus mee te geven die vele mensen vertedert. Jammer genoeg is het net dit schattige uiterlijke kenmerk dat voor vele gezondheidsproblemen zorgt. Desondanks kan een Shih Tzu makkelijk 10 tot 18 jaar worden.

  Vaak voorkomende gezondheidsproblemen:

  • Dichtgeslibde neusgaten

   Stenoserende neusgaten of neusgaten die dichtgeslibd zijn is een typisch gezondheidsprobleem van kortschedelige honden. Door hun brede kop en stompe neus met smalle neusgaten kan er vaak minder goed lucht stromen langs de mond, neus en het strottenhoofd. Hierdoor kunnen er ademhalingsproblemen ontstaan en een vergroting van het hart. Hoewel de aandoening aangeboren is, duurt het vaak enkele jaren vooraleer de eerste symptomen duidelijk worden.

    
  • Gespleten gehemelte

   Een gespleten gehemelte doet zich voor als er een opening of een scheiding in het mondgehemelte. Deze aandoening kan te wijten zijn aan een genetische afwijking of aan een probleem dat zich voordeed tijdens de ontwikkeling van het embryo. Shih Tzu's met een gespleten gehemelte hebben een grotere kans om sinusitis of longontsteking te ontwikkelen en kunnen bovendien niet drinken van de tepel. De puppy’s worden dan ook vaak gevoed met een flesje. Deze medische aandoening kan enkel worden behandeld door middel van een chirurgische ingreep.

    
  • Patella luxatie

   Patella luxatie of knieschijfverplaatsing is vaak een aangeboren aandoening bij kleine hondenrassen, maar kan ook voorkomen na een trauma. Je kan een knieschijfverplaatsing makkelijk herkennen bij je Shih Tzu als deze op drie pootjes begint te lopen, zijn poot (de pijnlijke) omhoog houdt of achter zich sleept of als je duidelijk kan zien dat hij zijn pootjes niet meer kan bewegen.

    
  • Navelbreuk

   Een navelbreuk is eveneens een veelvoorkomende aandoening bij Shi Tzu’s. De aandoening is erfelijk, maar kan daarnaast ook worden veroorzaakt bij door een fout in de ontwikkeling van het embryo. Een navelbreuk is te herkennen aan een zacht uitsteeksel aan de navel. In vele gevallen is het slechts een onschuldige aandoening. In ernstigere gevallen is er een chirurgische ingreep nodig, dit om te verhinderen dat de darmen verstrengeld zouden raken. Indien de navelbreuk te laat werd behandeld en de darmen toch verstrengeld zouden zijn geraakt zal je hond last hebben van braken, gebrek aan eetlust, buikpijn en depressie. Daarnaast zal de navelbreuk of hernia vergroot zijn en warmer aanvoelen.

    
  • Hypothyreoïdie

   Daarnaast heeft een Shih Tzu vaak te maken met hypothyreoïdie, een aandoening van de schildklier. Deze aandoening treedt op wanneer de schildklier niet langer hormonen produceert en afscheidt die instaan voor de stofwisseling. De symptomen van hypothyreoïdie zijn onder meer lusteloosheid, haarverlies, gewichtstoename, een trage hartslag, een verhoogd cholesterolgehalte en bloedarmoede.

  Heb je verder nog vragen? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Shih Tzu , Shi Tzu , Gezondheid Shih Tzu
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x