Een hond houden of niet?

Een hond houden of niet?
Een hond is een prachtig dier. Het brengt veel warmte in huis, maar het heeft ook warmte en aandacht nodig. Een hond in je leven brengt sowieso verandering met zich mee. Neem je eigen levensstijl onder de loep en beslis dan pas of een hond in je leven past.

Verantwoordelijkheid

Een hond brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Met de vooruitgang van de zorg en de betere voeding kan je hond zeker 10 tot 15 jaar worden, of zelfs ouder. Het is dus op z'n minst een verbintenis van 10 tot 15 jaar. Ben je bereid die verantwoordelijkheid op te nemen?

Tijd

Training, verzorging, aandacht en liefde, je hond zal tijd van je eisen. Pas als je echt een hond wilt, zul je die tijd met veel toewijding aan hem schenken. Hou er rekening mee dat honden groepsdieren zijn. Ze houden er niet van om lang alleen te zijn. Hij zal jou en je gezin als de leden van zijn roedel zien. Werk je van 's morgens vroeg tot 's avonds laat? Dan is het niet de beste periode om een hond in huis te halen. Ga je graag en veel op reis? Bekijk dan ook de mogelijkheden voor je hond. Je hond meenemen op het vliegtuig kan duur worden, maar hem naar een hondenhotel brengen is ook een hap uit je budget. Bovendien is je hond het liefst thuis, of bij minstens, bij zijn baasje.

Trainen en socialiseren

Je droomt ervan om met je hond zalige wandelingen te doen, hem mee te nemen naar vrienden, als een vriend van iedereen, ... Besef goed dat deze dingen zich pas realiseren na een goede hondentraining. De training van je hond is essentieel. Om je hond op een doeltreffende manier te trainen, is geduld, tijd en volharding nodig. Een hond die niet goed getraind is, zal het huishouden grondig verstoren en kan ook gevaarlijk zijn voor kinderen. Een goed getrainde en gesocialiseerde hond daarentegen is een droom. Overweeg eventueel om met je hond naar de hondenschool te gaan. Een goed boek hierover is "Je hond opvoeden".

Verzorging

Elke hond heeft verzorging nodig: kammen, tanden poetsen, een bad, ... . Bepaalde rassen hebben echter meer verzorging nodig. Dit is een aspect dat je zeker niet uit het oog mag verliezen. Verzorging kan veel tijd in beslag nemen, of, kan duur worden. Elke hond heeft ook fysieke en mentale stimulatie nodig zoals wandelen en spelen.

Het is duidelijk dat een hond niet zomaar een huisdier is. Het is een volwaardig lid van je gezin. Besef goed wat er allemaal bij een hond komt kijken en neem de volledige verantwoordelijkheid! Dan pas ga je plezierige jaren tegemoet, samen met je trouwe viervoeter.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Anja Laeremans

Welke hondenrassen zijn geschikt om op een appartement te houden?


Een reactie plaatsen