Een harnas of tuig voor je hond

Als je met je hond gaat wandelen, is het handig als de hond een goede uitrusting aan heeft die past bij de lichaamsbouw en het karakter van de hond. Wat zijn nu de voordelen van een harnas voor jouw hond?

Voordelen van een harnas voor je hond

Een harnas of tuigje heeft voor honden heel wat voordelen. Het grootste verschil met een halsband is dat een harnas niet kan snijden in de hals. Daardoor zal het dier makkelijker kunnen ademen en kunnen er geen problemen aan de hals ontstaan. Verder zal de hond ook gemakkelijker kunnen meewandelen. Jouw viervoeter zal minder aan de leiband trekken en daardoor gemakkelijker meestappen. Het is ook goed voor de lichaamsbouw van de hond. Ze zijn eenvoudig aan te passen wat dus ook ideaal is. Het is dus belangrijk om de afmetingen en het gewicht van je hond te kennen als je een harnas gaat kopen. Dit kan met een eenvoudige lintmeter en weegschaal. In bepaalde winkels wordt de hond ook nog eens gewogen en gemeten.

Verschillende soorten harnassen

Er zijn verschillende soorten harnassen zodat er voor elke hond wel iets bestaat dat past bij zijn karakter en lichaamsbouw. Er bestaan modellen die heel eenvoudig aan te trekken zijn, de zogenaamde step-in harnassen. De hond hoeft er gewoon maar in te stappen en achter moet het baasje het harnas dichtmaken. Sommige zijn iets ingewikkelder, maar dan nog zijn de meeste heel gebruiksvriendelijk. Ze zijn comfortabel voor hond en baasje. Er zijn dan uiteraard ook nog harnassen met allerlei leuke kleuren, vormen en figuren. Positief is ook dat de harnassen in allerlei vormen, maten en stoffen bestaan. Meestal zijn ze wel in leder of nylon. Het zijn stevige, duurzame materialen die tegen een stootje kunnen. Sommige exemplaren kun je ook wassen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


12 reacties

Diane van Velzen

Mijn ervaring is juist dat honden aan een tuig JUIST gaan trekken. Daar zijn die dingen immers origineel voor gemaakt: om te trekken (een kar, slee, etc.)

nadine bleus

moet je dat tuigje na elke wandeling uit doen?Want ik liet het altijd aan.Diane,voor mijn hond was dat ook geen oplossing.Hij trok zich te pletter

Anneke de Goeij

Allebei mijn hondjes dragen een tuigje. Danja had als pup een ontstoken slokdarm, dus mocht geeen riempje om, dus meteen een tuigje aangeschaft. Toen Benji kwam kreeg hij ook meteen een tuigje. Trekken allebei niet, datr heb jezelf in de hand, van een tuig gaan ze niet meer trekken dan van een riem.

nicoline bruckman

Ik heb Nika ook in een tuigje.
Zelf rij ik veel op mijn scootmobiel als ik Nika uitlaat en dan is een riem vindt ik geen optie.
Ze trekt absoluut niet.
Mocht een hond wel gaan trekken,even corrigeren.

Diane van Velzen

Even voor de duidelijkheid. Ik heb zelf nooit een tuig of harnas gebruikt.... Maar bekeken vanuit mijn omgeving....

Ann Sprengers

ik heb een U-lead voor mijn hond. Een anti trek tuigje.
Het helpt.Trekt vele minder!

nadine bleus

Wat is een U lead precies Ann?

Ann Sprengers

Sorry voor het erg late antwoord! EMO 13
Een u-Lead is een soort van tuigje waarvan de leiband vanvoor word vastgemaakt.A
an de borst. Als de hond gaat trekken duwt dat op een bepaald punt .En ook gaat de hond zich vanzelf omdraaien. (ongewild)
Je kan het wel niet in elke winkel kopen; Ik heb het in herenthout gekocht.
Je kan het ook online kopen.via Google vindt je verkopers.

Myriam De Smet

De Engelse Cocker Spaniel staat bekend voor zijn trekken aan de lijn. Denzel gaat ook wandelen met een U-lead tuigje helpt zeer goed, mijn arm wordt er niet meer bijna afgerukt en Denzel is ook rustiger tijdens de wandelingen.EMO 8 Ik heb het online gekocht.

Ann Sprengers

Het helpt echt wel! Ik heb er 2.En de 1 heeft het niet nodig.De jongste wel.Het is moeilijk om dit ras aan te leren om mooi naast u te lopen.
Echte jachthonden he.Neus tegen de grond en ze ruiken wel 10 dingen .Enig nadeel is dat hij steeds klitten krijgt onder zijn oksels omdat het bandje daar schuurt.

Bieke Van Gijsegem

Ik kan niet zeggen dat Christo helemaal niet meer aan de lijn trekt sinds hij zo'n tuigje om heeft. Maar 't gaat veel beter dan toen hij gewoon zijn halsband om had.
't Is er wel eentje dat nog om de hals gaat, en zo onder de poten door terug naar voren, maar de druk rond de hals is wel weggehaald. Het is stilaan aan vervanging toe en ik moet zeggen, 'k zie er wel wat tegen op om met hem naar de dierenwinkel te trekken en harnasjes te passen.
Hij blijft wel braaf op zijn poep zitten, maar zodra iemand door de knieën gaat om heel zorgvuldig één en ander te controleren en aan te passen, krijgt die een grote lange natte lik over zijn neus EMO 9EMO 3, en daarmee hoeft die zich die avond ook niet meer te wassen!

Dorien Beije

Ik heb een tuig met een zacht gedeelte voor de borstkas die gebruik ik in de auto bevestigd aan de gordel. Een ander met een handvat op de rug die wordt gebruikt met flyball maar ook als wij gaan wandelen. Mijn ervaring is dat ze eerder trekt (of voor loopt met mijn man) met een halsband dan met een tuig. Het lukt haar wel, als ze achteruit loopt en haar kop naar beneden doet dat ze dan haar tuig over haar kop uit kan trekken. Eenmaal gebeurd tijdens een flyball wedstrijd gelukkig net op tijd terug kunnen roepen. Ireen beetje mevrouw Houdini.


Een reactie plaatsen