Een halsband voor je hond

De juiste halsband van een hond varieert met leeftijd, ras en algemeen gedragspatroon. Een halsband moet zo strak zitten dat minstens twee mensenvingers er nog onder kunnen. Aan de halsband kan de hond best de noodzakelijke identificatie dragen zoals naam, telefoonnummer en, waar de wet dit voorschrijft, gegevens omtrent vaccinatie.

Een tuig is soms beter dan een halsband, vooral voor rassen met een dikke nek zoals mopshonden, of voor Yorkshire terriërs, die vaak een gevoelige luchtpijp hebben.

Er zijn speciale uitrustingen voor baldadige of onberekenbare honden, waarbij de lijn zodanig aan het tuig is aangebracht dat er geen spanning op de nek komt te staan, maar bij een onverwachte sprong voorwaarts de neus van het dier omlaag wordt getrokken en de kaken gesloten. Afrolbare lijnen zijn beter dan vaste, mits de mens er op de juiste manier gebruik van maakt. Onderweg van en naar het speelterrein moeten deze lijnen kort gehouden worden, maar eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming kunt u de lijn rustig afrollen, waardoor de hond veilig op avontuur kan.

Een goed getrainde en verstandige hond kan dan zelfs helemaal van de lijn af.

Welke halsband?

Als je naar een dierenwinkel gaat om een uitrusting voor uw hond, zal je al snel merken dat de keuze van halsbanden enorm groot is.  Kies altijd eerst voor het aspect veiligheid en dan pas voor het esthetische aspect! Een halsband met een duidelijke zichtbare kleur, eventueel nog voorzien van een reflecterende band, zal het weggebruikers makkelijker maken om je hond te zien. Ook het materiaal is belangrijk. Sommige halsbanden in dun nylon kunnen bijvoorbeeld bij een stevige snok scheuren. Leder kan wat dat betreft meer aan. Synthetische materialen veroorzaken trouwens vaker huidallergieën of schaafwonden dan natuurlijk leder. Ronde leren halsbanden zijn uitstekend omdat ze de haren van de nek niet beschadigen; zachte nylon halsbanden zijn bijna even goedmoedig voor de pels. Slecht gemaakte platte leren halsbanden met scherpe randen laten de vacht in de nek plaatsmaken voor kale plekken, evenals zware metalen halsbanden.

Waar ga je wandelen?

Als je in de stad gaat wandelen, kijk dan wel uit met oprolbare leibanden. Die geven weliswaar vrijheid, maar kunnen ook gevaarlijk zijn! In de buurt van wegen en drukke plaatsen kies je beter voor een vaste en korte leiband. Op het platteland of in het bos kan je u dan weer beter een extra lange leiband gebruiken. Je hond zal het gevoel van vrijheid waarderen.

Hoe zwaar is je hond?

Vergeet niet voor je naar de winkel stapt om de maten van je hond te nemen (de nekomtrek voor de halsband + de borstomtrek voor een tuig). Grote rassen moeten uitgerust zijn met een halsband van goede kwaliteit die heel sterk is, want ze kunnen hard trekken.

Heb je een rustige hond? Of juist niet?

Als je moeite hebt om je hond de baas te blijven, schrijf je hem beter zo snel mogelijk in een hondenschool in. Slipkettingen en andere dwangmiddelen zullen het probleem nooit duurzaam en efficiënt oplossen. In een hondenschool proberen hondenopvoeders de communicatie tussen jezelf en uw hond te verbeteren. Ze werken daarvoor in een speciale omkadering en structuur. Als je hond daarna toch nog aan de leiband trekt, kan je een speciale halsband gebruiken, de zogeheten "halti". Die lijkt wat op een halster voor paarden en wordt rond de kop en de snoet van de hond aangebracht. Als uw hond zo’n "halti" om heeft, bewegen zijn snuit en zijn kop in de richting waarin hij trekt. Deze oncomfortabele houding spoort hem aan om de leiband losjes te laten hangen. Voor honden met een korte snuit zijn deze tuigen niet bruikbaar, omdat hun snoet niet lang genoeg is om in de "halti" te passen.

Soorten halsbanden

Een gewone leren halsband met leren lijn van ongeveer 1 meter is het materiaal wat het meest gebruikt wordt. De leren lijn ligt prettig in uw handen en kan u en de hond geen schade toebrengen.

Hieronder volgt een opsomming van soorten halsbanden die er zijn en hun werking.

Halsband

De halsband zoals iedereen hem kent. Meestal van leer en soms van nylon (zie foto). Dit is de basishalsband waar de meeste mensen mee beginnen en ook de rest van hun leven mee blijven werken mits de hond wordt geleerd dat hij met trekken niks bereikt.

Halfcheck (halfslip)

De halfcheck is een half leren of nylon band met daartussen een metalen ketting, wat corrigerend werkt. Zodra de hond dreigt te gaan trekken, geef je een rukje aan de riem, waardoor de ketting strak trekt. (raden we niet aan)

Slipketting

De slipketting is geheel van metaal die mits je hem goed omdoet alleen op het moment van correctie dichtslibt en daarna weer los valt. Indien je de slipketting verkeerd gebruikt wurgt hij omdat de ketting na de correctie niet meer los valt. Gebruik je de slipketting dan kan de hond steeds maar aan één kant lopen. (raden we absoluut niet aan)

Gentle Leader / halti

de Gentle Leader is een hoofdhalster voor de hond. Als de hond trekt vernauwd de snuitband langzaam waardoor er een neerwaartse druk op de neus van de hond komt. Hij drukt bij het trekken als het ware zijn neus zelf naar beneden, waardoor hij niet meer vooruit kan lopen.

Anti trektuig

het anti trektuig is van nylon en zit om de romp van de hond. Als de hond trekt trekken de touwen onder de poten zich aan, waardoor de hond geen kracht meer kan zetten met de voorhand.

Hondenharnas /tuig

Het hondenharnas zit zowel rond de hals als rond de borstkast. Met dit harnas wordt de druk van de hals gehaald. Het is niet ideaal om het trekken af te leren omdat de hond hier zijn maximale kracht kan gebruiken.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

Marga de Keijzer

Ik heb voor mijn cavaliertje ook een tuigje gekocht en de halsband afgeschaft. Juist omdat er in het hoofdje/nekje/hersenstam... zeg het maar... zoveel verkeerd gaat. Ze is oud en heeft ernstige hartklachten en als ze niet meer verder wil lopen blijft ze opeens zitten met als gevolg... weer een ruk aan haar nek. Dus nu maar een tuigje en zelf vindt Jesse het geweldig. EMO 1

Walter De Gendt

Tuigjes zijn voor honden heel goed. Sommigen zijn wel iets moeilijker aan te doen . Het tuigje moet over het kopje gedaan worden . Sommige honden vinden dit niet leuk en gaan zich verzetten . Lok de hond altijd met een snoepje als je het tuigje over zijn hoofd doet.

Ook bij de gentle leader is het héél belangrijk dat je dit aanleerd op positieve manier . Ik leer het altijd aan en doe dit in stapjes . Dit duurt 4 tot 6 weken maar dan heb je wel een hond die er totaal geen last van heeft . Als je de gentle leader zonder voorbereiding aandoet , zal de hond steeds liggen krabben en er zich ongemakkelijk bij voelen en dan is de gedroomde oplossing al snel een teleurstelling .
De gentle leader werkt trouwens heel goed bij veel honden , als hij maar goed is aangeleerd .

De Gendt Walter ( hondengedragstherapeut )

Ann Sprengers

Ik heb voor mijn jongste hond ( Engelse cocker) ook een antitrek tuigje aangeschaft.
In het begin werkte het perfect, maar hij is het al gewoon en trekt weer.Wel niet zo hard als eerst.
Mijn andere hond heeft een gewoon halsbandje maar begint ook weer goed te trekken.Het is precies of ze willen elkaar altijd maar voor zijn.
Ik corrigeer ze steeds maar met weinig resultaat.EMO 7
Ik wil wel iets anders uitproberen maar weet niet wat of welk.
Een gentle leader vind ik niet zo goed omdat iedereen denkt dat ze dan een muilkorf dragen en dus héél gevaarlijk zijn.EMO 5
Dat is dus niet waar.


Walter De Gendt

Ann , leren volgen aan de leiband is niet zo eenvoudig , daar heb je normal wel enkele maanden voor nodig en een goede begeleiding . Je moet het ook elk apart aanleren en niet samen want dat lukt niet .
Correcties helpen niet maar beloningsgericht werken wel , werkt gegarandeerd ... het duurt wat langer maar de hond blijft plezier hebben en vooral de band tussen hond en eigenaar wordt verbeterd .
Je kan dan ook best de ene hond links leren lopen en de andere rechts , dan heb je niet die competitie om eerst te lopen tussen beide honden . Spijtig genoeg zijn er heel weinig goede beloningsgerichte hondenscholen . Clickertraining is trouwens ook super om een hond te leren !

marc

bij mij komt er geen halsband meer binnen alleen nog tuigjes
met halsband is een rukje genoeg om het strottenhoofd te beschadigen

Nancy Van oostveldt

Hallo,
Volgens mij staat er een foutje in uw tekst.
U zegt dat bij de halty het hoofd en snuit in de richting waarin de hond trekt wordt getrokken... volgens mij is t net andersom en wordt t hoofd naar de eigenaar of de grond toe getrokken zoals bij het hoofdstuk over de halty specifiek wordt vermeld... of zie ik dat verkeerd.
Een agressieve of overenthousiaste hond reageerd immers enkel op wat hij ziet en door zijn hoofd weg te draaien zou hij geen prikkel meer krijgen. Zo is het mij toch geleerd.
Mijn overleden stafford reu wou zo graag spelen dat hij blaffend en springend naar andere honden trok. Vanwege zijn ras werden de andere baasjes dan bang. Maar de halty werkte bij hem niet omdat zijn nekspieren te sterk waren.

mar

slipketting nooit meer .


Een reactie plaatsen