Een Cavalier King Charles Spaniel: één brok intelligente vrolijkheid

Een Cavalier King Charles Spaniel: één brok intelligente vrolijkheid
De Cavalier King Charles Spaniel, een lange naam voor een heel klein hondje. Hij wordt slechts 30 tot 33 cm groot en weegt 13 tot 15 kg. Oorspronkelijk werd hij gehouden in de Engelse koninklijke kringen als het perfecte huisdier. Vandaar ook zijn 'koninklijke' naam.

Speels en aanhankelijk

Deze rashond is vooral populair door zijn speelse karakter. Hij houdt ervan om allerlei spelletjes te spelen. Het is een lieve hond, die ook heel aanhankelijk is. Wie kiest voor een Cavalier King Charles Spaniel, moet tijd en aandacht kunnen schenken aan dit prachtige hondje. Die aandacht is zijn mentale voeding. Ben je een echte werker en moet je hond vaak alleen thuis blijven? Dan is de Cavalier King Charles Spaniel niets voor jou. Als hij zich eenzaam voelt kwijnt hij weg, wat nefast kan zijn voor zijn gedrag: hyperactiviteit, nerveusheid, destructief gedrag, ... Het lieve hondje wordt met andere woorden een onhandelbaar monstertje.

Heb je tijd en wil je veel aandacht en liefde schenken aan je huisdier? Dan ben jij misschien wel het perfecte baasje voor een Cavalier King Charles Spaniel. In ruil geeft dit levendig en vrolijk beestje je tonnen liefde terug. Hem trainen wordt een plezier!

Training en socialisatie

De Cavalier King Charles Spaniel is een heel intelligente en leergierige hond. Hierdoor is het vrij eenvoudig om hem te trainen. Hij pikt snel op wat je van hem verlangt. Naast deze talenten beschikt hij ook nog over een grote handigheid en een perfect reukvermogen. Met de juiste training kan hij zelfs een echte jachthond worden.

Hou bij de training van dit hondje altijd zijn belangrijkste kenmerk in je achterhoofd: aanhankelijk en nood aan aandacht. Dit kenmerk kun je in je eigen voordeel gebruiken. De positieve bekrachtiging, zoals bemoedigende woorden en lekkere snoepjes motiveren deze hond dubbel zoveel als een andere hond. Om de training succesvol te maken is duidelijkheid essentieel, maar plezier is even belangrijk.

Maak tijd voor pauzes. Ga op wandel en laat hem kennismaken met je vrienden en met andere honden uit de buurt. Je Cavalier King Charles Spaniel zal hier enorm van genieten. Socialisatie is bovendien een van de belangrijkste elementen in de gedragstraining van je hond.

Hou je van een vrolijke lieve hond en heb je zin om veel tijd te besteden aan je hond? Dan is dit misschien wel je perfect match.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Janic Grond

https://www.dierenrecht.nl/rashondenwijzer
Zoals veel rashonden heeft de Cavalier veel lichamelijke klachten.
Als je op zoek bent naar een passend hondenras is het goed om bovenstaande site van de "rashondenwijzer" te raadplegen.

Van Iseghem Jeannine

Dit is mijn tweede cavalier king charles alhoewel dit ras lichamelijke klachten heeft zou ik toch geen ander dier nemen de liefde en aanhankelijkheid van een cavalier king charles is onbetaalbaar

Rieks

Helemaal oneens met bovenstaande reacties.
Ik heb nu mijn 4e Cavallier en een reutje had wat problemen waardoor hij ander voedsel moest hebben.
De andere 3 waren kerngezond.
De 3e reu is 14 jaar geworden.
Nu heb ik een teefje van 3 jaar, en zeer aanhankelijk.
1 verschil met de anderen, ze houd niet van autorijden.
R

Marco

https://www.dierenrecht.nl/rashondenwijzer
Wat een onzin site is dit!
Als je op deze site af moet gaan kan je 4 rassen als huisdier kiezen.

Let wel, als je een huisdier kiest moet je je er wel degelijk op voorbereiden dat je de verantwoordelijkheid hebt over een levenswaardig bestaan met een goed en gezond leven, dat alles wat nodig is op gezondheidsvlak wordt gedaan.
Sommige rassen zijn inderdaad gevoeliger voor sommige aandoeningen.
Daarom zou het beste zijn om eerst enkele maanden in te lezen in wat voor huisdier bij je past, wat mogelijk kan gebeuren en wat eventuele kosten zijn.
Deze kosten moeten helaas wel gedragen worden, deze huisdieren worden onderdeel van je familie met dezelfde rechten tot toegang tot gezonde voeding en medische zorg, aandacht nog uitgesloten.

Wij hebben een Cavalier, onze oogappel, die niets tekort komt op welk vlak dan ook.
Onze dierenarts komt meerdere keren per jaar aan huis, ze heeft onderzoeken ondergaan en gaan ook wanneer nodig geacht naar de kliniek voor een bezoek.

Wat mijn ervaring is: let op met voeding, niet alleen gezond maar ook hoeveelheid. Ze zijn kieskeurig en schromen niet hun neus op te halen als het ze niet zint. Zij denken: ik eet liever niet dan dit te moeten eten en draaien hun koppie weg van hetgeen wordt aangeboden.

Gezien het plezier wat ze ons geeft heb ik geen seconde spijt en kan me geen andere hond voorstellen welke beter bij ons past.
Gezegd moet worden dat we ook alle tijd voor haar hebben, er is nagenoeg altijd iemand thuis en indien ze allen moet blijven is het max een half uurtje.
Als we haar mee kunnen nemen gaat ze mee, overal.
Kan ze niet mee naar binnen in de supermarkt of andere winkel? Dan blijft iemand met haar in de auto.
Winkelcentra gaat ze mee, vakantie, uitjes, tripjes, alles wordt zij in meegenomen. Huisdiervriendelijke onderkomens is het enige waar wij op zoeken.

Met de juiste tijd en aandacht voor deze honden krijg je een personage welke je dagelijks laat lachen met haar gedrag, een inteligent wezen welke op telkens verschillende manieren met je communiceert, ze leert van je reacties en past deze toe in haar eigen gedrag. Resulterend in komische uitingen waarbij de volledige inteligentie en vindingsrijkheid van de Cavalier naar voren komt waarbij ze alles gebruiken om te communiceren en te bereiken wat ze willen, hun charme, inteligentie, ledematen, stem wordt hiervoor in de strijd gegooid.

Sociaal gezien zijn ze het buitenbeentje met hun eigen weg.
In een groep honden kiezen zij hun eigen pad, dichtbij de rest maar compleet separaat, hun neus volgend.
Hun neus is staat gelijk voor hun nieuwsgierigheid, schattig en chaotisch op hetzelfde moment, onnavolgbaar in het te volgen pad en hierdoor onvoorspelbaar. Met training kun je ze uit dit 'moment' krijgen maar verwacht er niet te veel van.
Altijd aangelijnd, dit zijn in de meeste gevallen geen honden welke zonder aangelijnd te zijn luisteren en bij je blijven, hiervoor is de neus te krachtig.

Onderhoud? Naar mijn mening een makkie, door hun zijdezachte vacht blijft vuiligheid niet lang hangen. Ja, als het buiten nat is (waar ze een hekel aan hebben) kleeft het aan hun vacht maar zodra het vacht is opgedroogd valt het er gelijk af.
Wij spoelen haar pootjes af als het heeft geregend, ze buiten is geweest en haar pootjes vuil zijn. Zonde het meubilair vuil te maken hiermee.
Het wassen vind ze niet echt leuk maar het ('koud'EMO 8 fohnen en kammen nadien is de beloning! Zichtbaar geniet ze er van met het leukste moment is wanneer alles klaar is en ze te horen krijgt dat ze klaar is.
ZOOMIES!

Ik denk dat ik hiermee het meeste heb gezegd over ons gevoel en hoe onze Cav is, we zouden niet anders meer wensen dan deze kleine monsters die zoveel geven.

Dank voor het lezen,
Met vriendelijke groet, Marco


Een reactie plaatsen