Suikerziekte is een aandoening waarbij het lichaam van mens of dier niet genoeg insuline aanmaakt, of de lichaamscellen ongevoelig zijn voor insuline. Bij een tekort aan insuline kan de van uit het voedsel opgenomen glucose uit het bloed niet voldoende naar spieren en lever getransporteerd worden. Zo is er in het bloed een teveel aan glucose en in de cellen een tekort.
2 types
Men onderscheidt twee types van diabetes. Type 1 komt het meeste bij honden voor en het probleem hierbij is dat het lichaam te weinig insuline aanmaakt doordat de insulineproducerende cellen vernietigd zijn. Deze vorm komt voornamelijk voor bij jonge dieren en kan niet vermeden worden.
Bij type 2 is er nog wel insulineproductie, maar deze schiet tekort wanneer de glucosewaarde in het bloed sterk stijgt. Deze vorm zien me minder bij honden terug, maar voornamelijk bij katten. Anders dan type 1, kan deze vorm van diabetes wel vermeden worden door veel beweging en goede voeding.
Symptomen
De voornaamste symptomen van suikerziekte bij honden zijn een verhoogd dorstgevoel en urineproductie, gewichtsverlies, sufheid en een algemene malaise.
Diagnose
Via een klinisch onderzoek EN bloed-en urineafnames kan de dierenarts vrij snel diabetes vaststellen.
Behandeling
De behandeling hangt af van het type diabetes dat je hond heeft. Type 1 wordt namelijk ook wel eens de insuline-afhankelijke vorm genoemd en type 2 de insuline-onafhankelijke vorm.
Type 1
Bij type 1 zal je hond een of tweemaal per dag een insuline-injectie krijgen om het glucosegehalte in het bloed op peil te houden. Je dierenarts zal je vertellen hoe je deze spuiten moet zetten, wanneer en hoevaak. Let wel op, je hond zal na een tijdje weten op welk tijdstip hij zijn injectie krijgt en kan dan gaan tegenstribbelen.
Het gevaar bij deze behandeling is dat er een overdosis insuline gegeven kan worden. Je hond belandt dan een in hypoglykemisch coma. Kenmerken hiervoor zijn hongergevoel, zweten en moeheid. Snel toedienen van glucose langs intraveneuze weg is dan de boodschap.
Type 2
Bij type 2 komt er bij de behandeling meestal geen medicatie aan te pas. Je dierenarts zal aan de hand van de leeftijd, het gewicht, de klinische gegevens en de bloedafnames van je hond een aangepaste voeding voorschrijven. Verder zal je hond meer moeten gaan bewegen, want dit heeft namelijk een gunstig effect op de suikerspiegel. Bovendien draagt het bij tot gewichtsverlies, een klacht die de meeste honden met diabetes type 2 hebben.
Heb je verder nog vragen over suikerziektebij je hond? Vraag dan raad aan Inge. Onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.