De Siberische Husky, niet zomaar een hond

De Siberische Husky, niet zomaar een hond
Een Siberische Husky is uniek. Hij heeft een heel specifiek karakter en bouwt niet snel een band op met zijn baasje. Een Siberische Husky is een sledehond. Zijn doel is om als een deel van een team te werken en kilometers te lopen in extreme koude. Dit ras werd hiervoor gekweekt. Hij heeft dan ook veel meer fysiek en vastberadenheid gekweekt dan de meeste andere rassen. Hij heeft de neiging heel koppig te zijn, een instinctieve drang om rond te lopen of zelfs weg te lopen.

Denk je eraan een Siberische Husky als huisdier te nemen? Neem dan eerst even je eigen levensstijl onder de loep. Een Siberische husky kan niet zomaar door iedereen gehouden worden. Heb je nog nooit een hond gehad? Dan is een husky geen al te beste start. Hoewel tonnen ervaring ook geen wonderen zullen doen. Zo uniek als hij zelf is, zo uniek is de training die deze hond nodig heeft.

De training

De training is een levenswerk. Het duurt wel een jaar vooraleer de band tussen hond en baasje gesmeed is. Het is belangrijk dat je dit beseft. Het zal tijd kosten tot je wat gezelschap en liefde in ruil krijgt voor je inspanningen. De eerste maanden wil je hond niet eens bij jou zijn.

Probeer hem mee te nemen tijdens dagelijkse activiteiten, zoals wandelen of ergens naartoe gaan. Hou hem sowieso aan een leiband. Het is heel moeilijk om hem alleen te trainen. De Siberische husky is afkomstig van een heel actieve familie. Als je te veel tijd spendeert op je werk, voor je computer of tv, dan zal hij zeker niet gelukkig zijn. Deze hond heeft nood aan heel veel activiteit. Hij is een energiebom! Hij houdt ervan om te gaan lopen, lange wandelingen te doen of mee te lopen met de fiets. Onderschat zijn mogelijkheden niet! Jij zult al uitgeput zijn, als hij nog niet eens opgewarmd is.

Groepsdier

Meer dan andere is de Siberische Husky een groepsdier. Socialiseer hem dan ook snel met andere honden. Hij zal veel sneller goed gedrag leren van hen, dan van jou.

De Siberische Husky is koude gewoon. In een warme streek zal hij het heel lastig hebben. Hij heeft namelijk een dubbele vacht die hem enorm warm houdt. Afscheren? Toch niet... zijn vacht afscheren zal zijn lichaam en temperatuurregeling in de war brengen. Dit kan later leiden naar andere problemen.

Als je met volle overgave kiest voor een Siberische Husky, overweeg dan om er twee te houden. Ze zullen veel gelukkiger zijn, en het maakt het jou een stuk makkelijker!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Jon Dewitte

Wanneer je 2 honden neemt zorg er dan voor voor dan je niet twee pups van dezelfde leeftijd neemt.
1 SH of AM pup opvoeden neemt heel wat tijd in beslag laat staan 2 van de zelfde ouderdom. Mijn inziens is het beter als de pups wat verschillen in leeftijd. Je maakt het je zelf heel wat makkelijker...


Een reactie plaatsen