Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • De labrador retriever, een echte held!

  Davy Agten
  De labrador retriever, een echte held!
  De labrador retriever of kortweg labrador is een lieve hond, ziet er schattig uit en bijna iedereen is er dol op. Toch is hij meer dan enkel een schatje. De labrador is namelijk een heel sociale hond die paraat staat voor mensen met een handicap.

  De blinde man staat er niet alleen voor


  Blinden kunnen rekenen op de steun van de labrador retriever. Zij zijn uiterst geschikt wegens hun sublieme kwaliteiten. Zo hebben ze een stabiel karakter en een gemiddelde grootte en gewicht. De labradors zijn zowel mentaal als fysiek zeer sterk en ze zijn leergierig, flexibel en verantwoordelijk. Bovendien werken en leren ze met plezier.

  Om de blinden verder te helpen, ontvangen de labradors een speciale opleiding. Ze leren hoe ze moeten reageren op commando's, hoe ze zich moeten gedragen aan de leiband enzovoort. Het is belangrijk dat de labradors alle specifieke taken voor hun baasje op een zorgvuldige manier kunnen uitvoeren. Let wel, de honden kennen de routes die ze moeten afleggen voor hun baasje niet vanbuiten. De blinde moet de weg kennen en de labrador commando's geven. De hond zal op zijn beurt dan stoepranden,… aangeven. Vaak afgelegde routes zal hij dan wel weer onthouden.

  De blinde persoon zal dus steeds kunnen rekenen op zijn blindengeleidehond. De hond zal zijn baasje niet in de steek laten. Integendeel, hij zorgt ervoor dat de blinde nergens struikelt, dat hij obstakels vermijdt en dat hij zich dus veilig buitenshuis kan begeven.

  De assistentiehond in actie


  De labrador kan ook worden opgeleid tot assistentiehond. Die hond zal vele mensen kunnen voorthelpen. Zo zal iemand met een beperkte mobiliteit of een slechthorende op de hond kunnen vertrouwen. De labrador kan voorwerpen aangeven of hij zal aan zijn baasje laten weten wanneer een baby huilt, de telefoon gaat of er aangebeld wordt. Ook mensen met een handicap gebruiken de labrador retriever. Zij zullen op de hond kunnen leunen en zichzelf zo verplaatsen. Opmerkelijk is dat deze honden sokken kunnen uitdoen , het licht aan- en uitdoen of zelfs helpen bij het besturen van de rolstoel!

  Al deze mensen hebben buiten die fysieke steun nog zo veel meer aan de labrador. Eerst en vooral ontvangen ze er heel veel liefde van. De hond is een trouwe compagnon waardoor deze mensen nooit alleen zijn. Dan is er nog het zelfvertrouwen dat ze winnen door de labrador. Ze zijn namelijk niet steeds afhankelijk van andere mensen en krijgen zo meer eigenwaarde en zelfwaardering. Bovendien is het een boost voor hun sociaal leven. Het is vaak moeilijk voor mensen met een handicap om vrienden te maken. Anderen voelen zich snel ongemakkelijk in hun omgeving. De hond kan daarbij helpen. Het is een schattige hond en daardoor voelen anderen zich meer op hun gemak. Zo kunnen leuke conversaties en vriendschappen ontstaan.

  De labrador retriever is dus veel meer dan een schattige hond die mensen gezelschap houdt. Hij kan mensen die het moeilijk hebben steeds helpen en hen bovendien een goed gevoel geven.

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
geplaatst op tags: Labrador , Labrador Hulp , Labrador Blinden , Labrador Assistent
terug naar overzicht

5 reacties

 1. biekevg

  rank: 1

  euhhhh, Guido, ik denk dat het hier gaat over Labrador retrievers... of bedoelde je Goldens???EMO 1
  geplaatst op 31-10-2012 om 17:58
 2. Guido

  rank: 337

  Ze behoren volgens mij ook tot een van de meest geschikte sociale honden al vind ik persoonlijk dat Labrador Retrievers nog een beetje voorsprong hebben op dat vlak..
  geplaatst op 30-10-2012 om 21:27
 3. biekevg

  rank: 1

  Dat is pas een interessant en werkelijk waar artikeltje, zie!EMO 3
  En ja Nele, waarom zeg je dat Spike een goede reddings- of jachthond 'geweest' zou zijn? Dat kan toch nog?
  geplaatst op 30-10-2012 om 19:04
 4. eddylabi

  rank: 791

  @Nele
  waarom dan niet starten met een opleiding tot SAR hond? Onze Sam is nu twee maand bezig en is er gek op, je mag me altijd contacteren bij interesse.
  geplaatst op 29-10-2012 om 19:49
 5. Nele86

  rank: 24

  Aan al deze honden : RESPECT

  Onze Spike zou een goede reddings- of jachthond geweest zijn, gelijk die zich kan amuseren in het bos: door de struiken crossen, over grachten springen, vogels, konijntjes en hertjes achternazitten (en ze gelukkig nooit te pakken krijgen) ... en doet ook niets liever dan 'balletje zoek' EMO 1 Onze indiana jones op vier poten EMO 8
  geplaatst op 29-10-2012 om 12:48
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x