De Ierse Setter

De Ierse Setter
Zoek jij een mooie hond die buiten zeer levendig en vrolijk is en binnen zeer aangenaam en rustig? Of zoek je een goede jachthond? Dan is de Ierse Setter zeker iets voor jou.

De Ierse Setter is een prachtige hond die afkomstig is van Ierland. De Ieren jaagden graag en door de ligging kon de Ierse Setter zich tot een goede jachthond ontwikkelen. Het is een zeer elegante hond die bruist van de energie. Hij kan wel 15 jaar oud worden. Bovendien wordt deze prachtige roodkleurige hond vaak gebruikt in hondenshows.

Karakter

Een Ierse Setter wordt meestal gebruikt om te jagen. Ze zijn uiterst vlug, dapper en hebben een uitstekend reukvermogen. Buiten tonen ze hun levendige, actieve en speelse aard, maar in huis zijn ze meestal rustig. Hij is intelligent, enthousiast, temperamentvol en zeer alert. Een Ierse Setter kan goed omgaan met kinderen en andere dieren. Hij hecht zich sterk aan zijn baas en gezin en is dan ook zeer lief. Toch is hij ook gevoelig voor stemmingen en harde woorden in huis. Het is geen agressief ras, maar zonder voldoende beweging en gezelschap wordt hij hyperactief en vernielzuchtig. Bovendien kunnen ze ook eigenzinnig en volhardend zijn als ze hun zinnen ergens op gezet hebben.

Uiterlijk

De Ierse Setter kan tussen de 60 en 70 cm groot worden en tussen de 25 en 35 kg wegen. Hij heeft een aparte, glanzende en rood-bruinkleurige vacht. Deze weelderige, zijdezachte vacht varieert in rijke tinten van kastanje en mahonie, soms met witte vlekken op de borst en de voeten. De oren zijn driehoekig, dun, lang en hangen omlaag. De hond is groot en heeft lange gespierde poten.

Training

De Ierse Setter moet de kans krijgen om zijn energie kwijt te kunnen. Hij heeft veel beweging nodig, neem hem dus regelmatig mee om te wandelen. Denk er wel aan dat het een jachthond is, dus als ze iets interessants ruiken, lopen ze hun neus achterna. Geef hem een vrolijke maar duidelijke opvoeding. Met straffen bereik je meestal minder. De hond naast de fiets laten lopen is ook een goede vorm van lichaamsbeweging.

Verzorging

De Ierse Setter moet wekelijks goed geborsteld worden om de vacht mooi en glanzend te houden. Hij moet ook minimum drie keer per jaar getrimd worden.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Mich.

Beste, met de setter naast de fiets laten lopen is natuurlijk een goede beweging maar erg gevaarlijk en niet aan te raden.
Grtjs. Mich.


Een reactie plaatsen