De geschiedenis van de hond

De geschiedenis van de hond
Honden zijn gekend als de beste vriend van de mens. Ze nemen een belangrijke plaats in in onze maatschappij. Veel mensen houden een hond als huisdier. De geschiedenis van de hond is duizenden jaren oud!

Wolven en honden: gelijkenissen.

Door DNA-onderzoek is ontdekt dat honden afstammen van grijze wolven. In feite komt de genetische structuur van een hond voor 99 % overeen met deze van een wolf. Het gedrag van een wolf lijkt dan ook goed op dat van een hond. Zo ‘huilen’ honden vaak zoals wolven. Ook houden honden van het jagen op muizen, vogels, eekhoorns en katten. Honden zijn ook sociale dieren. Ze houden van het werken in groepen. In een groep is er ook altijd een leider. Ten slotte willen honden, net als wolven, hun territorium aanduiden en beschermen.

De hond in de oertijd

In het begin ging de mens op jacht voor voedsel. De mens is waarschijnlijk één van de beste jagers. Maar ook de wolven zijn goede jagers. Zij zijn sterk, behendig en slim. Net zoals de mens, werkt de wolf in groep. De mens moet die ‘sterkte’ bij wolven ontdekt hebben. Ongeveer vijftienduizend jaar geleden heeft de mens waarschijnlijk groepen wolven getemd. Zo leerden de wolven dat ze de mens als ‘baas’ hadden.

Hoewel de wolven vaak opgroeiden met de mens als hun baasje, bleef de kans groot dat hun wilde, natuurlijke karakter de overhand nam. Daardoor hebben we in de geschiedenis de meest agressieve rassen geëlimineerd. Dit wordt ‘selectief kweken’ genoemd.

Ongeveer 9000 jaar geleden werd de mens veehouder. We gebruikten honden als wakers en als beschermers van de kudde. Honden werkten samen met de mens.

De hond wisselt in waarde

Rond de 5de eeuw voor Christus gebruikten de Grieken honden om hun paleizen en forten te beschermen. De hond werd geëerd en had een zeer belangrijke plaats in de maatschappij. De Romeinen namen de macht over, en bij hun reizen doorheen heel Europa reisde de hond mee. Zo vermengde hij zich met de lokale rassen.

Na de val van het Romeinse rijk, werden honden steeds onbelangrijker. Vaak werden honden achtergelaten. Deze verlaten honden vormden groepen, vielen steden aan, en werden zo straathonden.

De kloosters echter redden de honden. Ze waren selectief en besteedden veel zorg aan het fokken van de honden. De honden stegen in hun waarde. Enkel de rijken, de priesters en de hooggeplaatsten in de gemeente konden zich een hond permitteren.

De hond vandaag


Vandaag zijn er vele soorten honden: sporthonden, terriërs, honden om mee te spelen, jachthonden, honden om mee te gaan trekken, reddingshonden, ... .

We fokken honden en voeden ze zo op zodat ze nuttig zijn voor ons. We trainen ze zodat ze trucjes en taken voor ons kunnen doen, en zo blijft de hond nog steeds een van de beste vrienden van de mens.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Charissa Buekenberghs

Mooie geschiedenis EMO 4

Veerle Robijn

Wat ben ik de oermensen dankbaar dat zij dit initiatief genomen hebben...EMO 4EMO 4EMO 4


Een reactie plaatsen