Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • De effecten van Parvovirose op de gezondheid van honden

  Davy Agten
  De effecten van Parvovirose op de gezondheid van honden
  Vele hondeneigenaars beseffen niet hoe belangrijk vaccinatie is om de gezondheid van hun hond te verzekeren. Er bestaan veel soorten virale infecties die een hond kunnen aantasten. Veel van deze virussen kunnen preventief behandeld worden door middel van vaccinaties. Één van de meest voorkomende ziekten bij honden is Parvovirose, veroorzaakt door het parvovirus. Elk jaar zijn er meer dan 100 pups die sterven aan deze ziekte. 70% van de goed ingeënte dieren en slechts 20% van de niet of slecht ingeënte dieren herstelt van deze ziekte.

  Wat is Parvovirose?


  Parvovirose is de meest dreigende en overdraagbare ziekte bij honden die heel het lichaam aantast. Het parvovirus treft vooral pups, omdat hun immuunsysteem nog heel zwak is.

  De hond kan besmet raken als hij in contact komt met de stoelgang van een ander besmette hond. Ook kan het overgedragen worden door de handen, schoenen en kleren van de verzorger.

  Symptomen


  Hoe de ziekte verloopt, hangt af van de leeftijd waarop de hond besmet is geraakt. Het komt zelden voor bij pups jonger dan twee weken. Zij worden namelijk op die leeftijd nog beschermd door de antilichamen in de moedermelk. Wordt de pup toch besmet, ontwikkelt het virus zich vooral in het hart, dat uiteindelijk tot de dood kan leiden.

  Bij pups van meer dan twee weken, variëren de symptomen sterk. Vooral de darmen worden sterk aangetast. De besmette pups hebben last van erge, meestal bloederige diarree. Ze gaan braken en hebben veel slijm in de mond waardoor ze constant kwijlen. Dit leidt tot verlies van veel vocht en zouten waardoor uitdroging ontstaat. De pup is verzwakt en heeft ook koorts. De hartslag wordt onregelmatig en de ademhaling dieper. Ook zal hij zich anders gaan gedragen, hij zal niet meer willen spelen en zich afzonderen.

  Besmette volwassen honden krijgen meestal een volledig symptoomloze vorm van de ziekte.

  Behandeling


  Het herstel hangt af van het immuunsysteem, de leeftijd en de kracht van het dier. De moedermelk speelt een belangrijke rol in de bescherming van de pup. Hier zijn namelijk de antistoffen aanwezig die nodig zijn om de pup te beschermen.

  Er bestaat ook een preventieve bescherming in de vorm van een vaccin. Het moet worden toegediend na 12 en 16 weken, gevolgd door een jaarlijks herhalingsvaccin. Vraag op tijd informatie bij je dierenarts.

  Reinig ook regelmatig je huis en de ruimte waarin je huisdier verblijft met behulp van desinfecterende middelen.

  De behandeling is moeilijk. De zieke pup krijgt een infuus om uitdroging tegen te gaan, een antiviraal geneesmiddel en antibiotica om een bacteriële infectie te voorkomen. Zelfs bij een goede behandeling is het niet zeker dat de hond herstelt.

  Als jouw hond één of meer van de hierboven genoemde symptomen vertoont, consulteer dan onmiddellijk je dierenarts voor verder onderzoek.

  Heb je nog vragen over het parvovirus? Stel ze dan aan Inge via: Vraag het aan Inge


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

1 reactie

 1. Gijs

  rank: 76

  Hopen dat we hier nooit mee te maken krijgen
  geplaatst op 19-01-2011 om 16:51
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x