De Duitse staande korthaar, iets voor jou?

De Duitse staande korthaar, iets voor jou?
De naam verklapt het al. Deze hond komt oorspronkelijk uit Duitsland en heeft kort haar. Hij werd gefokt als een jachthond. Met z'n perfect gehoor en perfecte reukzin is speuren voor hem enorm eenvoudig. Meer nog, het is z'n specialiteit. Hij is dan ook heel populair bij jagers.

Naast een jachthond, is de Duitse staande korthaar echter ook een prachtige familiehond. Hij houdt van gezelschap en is een echte speelvogel. Hij barst van energie. Buitenactiviteiten zijn z'n favoriete momenten. Zeker voor alle fysieke activiteiten is hij je ideale partner. Hij houdt zelfs van zwemmen! Zijn voeten hebben een soort zwemvliezen, waardoor hij dan ook een hele goede zwemmer is. De meeste honden zijn bang van water, maar laat hem beetje bij beetje gewoon worden aan water. Eens hij het gewoon is, krijg je hem er niet meer uit. De Duitse staande korthaar is echter enorm nieuwsgierig. Hou dus zeker een oogje in het zeil als hij overal rond gaat snuffelen. Voor je het weet loopt hij verloren in zijn eigen ontdekkingstocht. Om die reden is een stevige en hoge omheining rond je tuin een sterke aanrader.

Als hij mensen niet kent, zal hij blaffen. Hij zal je telkens opnieuw waarschuwen voor onverwachte bezoekers, wat van hem een ideale waakhond maakt.

Verzorging en training, twee belangrijke elementen

De Duitse staande korthaar Is een middelgrote hond. Hij is heel atletisch en kan tot 64 cm groot worden en tot 30 kg wegen. Hij heeft kort haar. Zijn vacht is redelijk dik en ruw, waardoor hij niet veel gekamd hoeft te worden. Een regelmatige kambeurt is echter wel nodig om de olie in zijn vacht te verspreiden. Zo gaat hij opnieuw stralen. Zijn vacht stoot ook de meeste vuiligheid af. Stop hem pas in bad als het echt nodig is. Zijn tanden hebben wel af en toe een goede poetsbeurt nodig om ziektes te vermijden.

De opvoeding van een Duitse staande korthaar is vrij eenvoudig. Het is een enorm intelligent beestje. Begin hem op jonge leeftijd te trainen. Anders zou hij wel eens gedrag kunnen vertonen dat je liever niet hebt. Leer hem niet onmiddellijk 'trucjes' en 'kunstjes' aan. Begin bij het begin: leer hem goed gedrag aan, en leer hem gehoorzamen. Hou de trainingssessies kort, leuk en boeiend. Probeer zijn aandacht te houden. Alles wat hem kan afleiden, hou je beter op een afstand.

De Duitse staande hond is een echte 'buitenhond'. Hij heeft veel bewegingsruimte nodig, veel buitenlucht, een evenwichtig dieet, en veel liefde en genegenheid. Herken je jezelf? Misschien is dit ras wel iets voor jou.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen