De Boxer: Een speelse vriend

Iedereen herkent de boxer aan zijn typische uiterlijke kenmerken: klein, gespierd, kortharig, bruine ogen en een vierkante kaaklijn. Kortom, ze zien er nogal dreigend uit. Dit kan je misschien afschrikken om een boxer in huis te nemen. Maar achter dat beangstigend uiterlijk schuilt een lief en warm karakter!

Afstamming

De boxer stamt af van de Bullenbeisser. Twee rassen kwamen voort uit deze Bullenbeisser: de Danzigers en de Brabantse bullebijter. Dit laatste hondenras werd gebruikt voor de jacht op everzwijnen. Vervolgens werden de Brabantse bullebijters gekruist met de Engelse bulldogs. Het resultaat hiervan was de boxer.

Waakhond

Boxers hebben de reputatie goede waakhonden te zijn. Dat komt omdat ze er sterk en een beetje angstaanjagend uitzien. Hun oren en staarten werden namelijk meestal gecoupeerd wat hen een dreigende verschijning geeft. Deze traditie ontstond in Duitsland tijdens de jacht op everzwijnen. Zo konden de everzwijnen namelijk de oren van de boxers niet afbijten. Maar tegenwoordig is dit couperen verboden. En ook met lange oren zien ze er prachtig uit.

Boxers zijn inderdaad goede waakhonden. Maar eens de boxer je kent, is hij speels en hartelijk.

Training Boxer

Boxers zitten vol met energie en hebben bijgevolg voldoende beweging nodig. Ze zijn ook heel goed met kinderen maar uiteraard moet je je hond wel trainen. Aangezien ze veel kracht bezitten, moet je hen gehoorzaam aan je maken. Deze training start best wanneer de boxer 6 maanden oud is.

Verzorging

Boxers zijn propere honden, ze verliezen weinig haar en je hebt enkele een kleine borstel nodig om hun vacht proper te houden. Een regelmatig gebruik van olies verzekert het behoud van een stralende vacht. Ze hebben niet vaak een bad nodig, gewoon hun poten wassen als ze vuil zijn is voldoende. Zoals bij elke hond moeten wel de nagels regelmatig worden geknipt.

Gezondheid en levensverwachting

Boxers leven doorgaans 10 tot 12 jaar

Het ras is over het algemeen gezond, maar kan vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen. Regelmatige check-ups en een gezond dieet dragen bij aan een lang en gelukkig leven.

Goede Familiehonden

Hun liefde voor kinderen en hun vermogen om zich goed te gedragen rond het gezin maken Boxers tot uitstekende familiehonden. Ze zijn vaak beschermend zonder overdreven agressief te zijn en tonen een zachte kant bij hun geliefden.

Conclusie

De unieke combinatie van fysieke eigenschappen en temperament maakt de Boxer tot een speciaal ras. Van hun opvallende kaaklijn en atletische bouw tot hun speelse persoonlijkheid en intelligentie, Boxers bieden een mix van kenmerken die hen geschikt maken voor veel verschillende rollen en omgevingen. Het zijn niet alleen prachtige en krachtige honden, maar ook liefdevolle en loyale metgezellen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Afbeeldingen


10 reacties

Bieke Van Gijsegem

"een boxer ziet er dreigend uit", en dan zo'n fotootje erbij! Allé, kom... EMO 4

Je hebt honden en boxers EMO 4

Net als veel andere rassen zijn het geweldige honden (al kan er niets aan een boxer tippen vind ik) en net als alle andere honden(rassen) is opvoeding (van hond EN baas) een must. Ik snap dan ook de opmerking over training niet. Als je 6 maanden wacht tot je je hond gaat leren wat je wel en niet wilt hebben dan denk ik dat je met een hond van het formaat boxer toch een paar maanden achter loopt. Trainen in de vorm van pakwerk of andere hondensporten is leuk maar geen noodzaak. Zorg er voor dat je flapoor jou ziet als middelpunt van zijn wereld dan kun je alles met hem doen wat je wilt!

Voor mensen die een boxer willen: wanhoop niet het eerste jaar, ze worden echt wel een tikje rustiger als ze wat ouder worden (maar het blijven boxers.......) EMO 4

Thatiana Van Gysegem

idd boxer zijn heel lieve honden, ze zijn trouw en kunnen heel zielig kijken EMO 4 een boxer is echt een aanrader EMO 4EMO 4

onze vorige hond was ook een boxer , een schat ! wanneer ik er 's avonds mee buiten ging, enik kwam een hoop jongeren tegen die vroegen : is dat een gevaarlijke hond, dan zei ik altijd JA , terwijl ik dacht: als je te dicht komt begint hij u gewoon af te likken !
ik heb nu een formaatje kleiner, een franse bulldog, maar elke keer als ik een boxer tegenkom, dan smelt ik ...
ik ben er ook mee naar de hondenschool geweest, en bleef maar in de puppyklas zitten, tot ik de leraar vroeg waarom en hij me antwoordde : t' is een boxer hé EMO 8)

Kristel De Reymaeker

ik krijg onverklaarbare angstaanvallen sinds ik die enge foto hier van de zeer gevaarlijk uitziende boxer heb gezien! Zo een gevaarlijk beangstigend enge hond zou ik niet durven in huis nemen hoor ;-p

Ik zou graag een pup kopen, maar ik woon op een appartement en werk van 10-18u . Is het dan mogelijk een hond van middelgrootte in huis te hebben? Ik wil namelijk niet dat mijn hond ongelukkig is. Kan deze boxer gelukkig zijn bij mij thuis?

Mvg

agnes ooms

neen, niet doen als de hond zolang alleen zit, is heel erg voor dat beestje stel je voor dat je zelf zo lang alleen zit, en dan missch nog op een plaats waar enkel zijn mand staat, maak geen honden ongelukkig er zijn al sukkelaars genoeg, echt niet doen

Luc Vereecke

Onze boxer is 12 geworden in januari, maar ik alleen maar beamen wat er gezegd is. Trouw, betrouwbaar bij kinderen en speels, lief en goed waken.
Een dikke vriend in de familie

Greta Op de beeck

Hallo,
Ik heb mijn hele leven van kindsf
Boxers gekend
Ze zijn schattig ,lief, aanhankelijk
En zo gek als een clown,het is
Een ras dat ge met geen enkele hond kan vergelijken ,ze zijn appart
Ze voelen zich het best met een grote
Tuin als dit gaat,moet wel dagelijks
Mee gewandeld worden
Zeker als ze in een appartement wonen ,voor mij het superras 😀
,

Ronny de Monyé

Boxers!!! Onze grote liefde. Onbegrijpelijk dat mensen ze angstaanjagend vinden, Net als Thatiana hebben we nu ook franse bulletjes maar hoe lief ze ook zijn, het zijn geen boxers.
Mijn schoonvader fokte al boxers. Deze honden blijven altijd in ons hart.


Een reactie plaatsen