De Basenji

De Basenji
De Basenji is het oudste en meest prehistorische ras van alle rassen op de wereld en is afkomstig uit het Afrikaanse Congo. De stammen gebruikten hen vroeger als jachthonden. Tegenwoordig wordt hij gebruikt als een gezinshond.

De populariteit van deze hond groeide vlug. Tegenwoordig wordt hij zelfs in hondenshows gebruikt en speelt hij een rol in tal van films en boeken.
De naam “Basenji” betekent letterlijk “Boshond”. Ze worden ook nog soms Congo-Terriërs genoemd.

Karakter

De Basenji is een extreem nieuwsgierige, intelligente en eigenwijze hond. Hij staat bekend voor zijn agressief en koppig gedrag. Verschillende hondenliefhebbers vergelijken zijn gedrag met dat van een kat. Hij heeft geen lichaamsgeur, houdt niet van water en likt zijn eigen vacht schoon. Bovendien is hij zeer gereserveerd maar onafhankelijk.

Hij werd oorspronkelijk gefokt als jachthond. Hij zal dan ook jagen op alles wat hij tegen komt. Houd de hond dus altijd aan de leiband als je gaat wandelen.

Een zeer opmerkelijke karaktertrek is dat de Basenji zelden blaft. Hij maakt wel veel andere geluiden zoals een gilachtig geluid als hij heel enthousiast is.

Verzorging

De Basenji is gemakkelijk te verzorgen. Af en toe zijn vacht borstelen is voldoende om de dode haren te verwijderen. Een bad is zelden nodig omdat hij zichzelf regelmatig schoon likt en omdat hij geen last heeft van een lichaamsgeur.

Beweging

Het is een zeer actieve hond en heeft voldoende beweging nodig om zich goed te voelen en gezond te blijven. Zorg voor een dagelijkse wandeling, actieve spelletjes en zorg er voor dat hij kan rondlopen in een grote ruimte.

Geef hem steeds voldoende water om te drinken en zorg er ook voor dat hij voldoende schaduw heeft bij warm weer.

Gezondheid

Een Basenji heeft een levensverwachting van 12 à 14 jaar.

Net zoals alle rassen is ook deze hond vatbaar voor bepaalde ziekten. Zo kan hij enteropathie oplopen, dit is een chronische dunne darm diarree. Nog een veelvoorkomend probleem is het Fanconi syndroom. Bij dit syndroom werkt een onderdeel van de nieren niet goed waardoor het lichaam verschillende belangrijke bouwstoffen via de urine gaat verliezen. Kleinere problemen die kunnen optreden zijn een navelstreng hernia en hypothyreoïdie. Hypothyreoïdie is een tekort aan schildklierhormonen waardoor de schildklier trager gaat werken.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen