Commerciële of zelfgemaakte hondenvoeding? Discussieer mee!

Commerciële of zelfgemaakte hondenvoeding? Discussieer mee!
Met de huidige hondenvoeding, die te verkrijgen is in de supermarkten en winkels, is het onmogelijk te weten wat jouw huisdier in werkelijkheid te eten krijgt.

We staan er niet bij stil, maar commerciële hondenvoeding kan bij heel wat honden ernstige gedrag- en gezondheidsproblemen veroorzaken. Waarom zou je dus risico’s lopen? Door het maken van je eigen hondenvoer ben je er zeker van dat de hond het beste krijgt voorgeschoteld.

Waarom sterven zoveel honden aan kanker of nierfalen? Wanneer zal de levensverwachting van honden stijgen? Veel honden worden ziek enkel en alleen door een verkeerde voeding.

Commerciële hondenvoeding: veelal afkomstig van afval

Hondenvoeding werd uitgevonden door grote multinationals. Weinig hondenliefhebbers zijn op de hoogte van het feit dat hondenvoeding werd uitgevonden om de grote financiële lasten van afval te doen dalen. Op deze manier konden ze het afval zelfs met enorme winsten verkopen.

Zo blijkt dat de meeste ondernemingen, die nu wereldwijd gekend zijn als fabrikant van kwaliteitsvoeding voor honden, dochterondernemingen zijn van fabrieken die na elk productieproces bergen afval kwijt moeten geraken.

Toen duidelijk werd hoeveel kosten ze bespaarden en welke gigantische winsten ze konden maken, spaarden ze kosten nog moeite om dierenartsen, hondeneigenaars, dierenspeciaalzaken, hondenkwekers en hondenscholen te overtuigen dat het zelf bereiden van een ‘perfect uitgebalanceerde’ hondenvoeding veel deskundigheid vereist en dat het ontzettend duur is. Bovendien overtuigden ze iedereen dat het geven van tafelafval aan de hond schadelijk kan zijn voor zijn gezondheid en zelfs op termijn kan leiden tot de dood.

Verklaringen, informatie en bewijzen van wetenschappers, die zich met de bereiding, fabricage of onderzoek van hondenvoeding bezighouden, worden vaak geselecteerd of gemanipuleerd. In reclamefolders of advertenties zal je geen negatieve opmerkingen lezen. Bij vele fabrieken krijg je zelfs geen toelating om hun laboratoria te bezoeken.

Zelfgemaakte voeding

Het zelf bereiden van hondenvoeding is niet moeilijk of tijdrovend en zelfs niet duur. Je weet bovendien wat er in de voeding zit en dat je hond een gezonde maaltijd krijgt opgediend. Op internet vind je bovendien tal van gezonde recepten.

We beseffen dat dit artikel misschien wat kort door de bocht is. We scheren hier veel over dezelfde kam. Niet alle commerciele voeding is slecht. En natuurlijk leveren we geen bewijzen. Maar we willen er een gezonde discussie mee op gang helpen. Mensen laten nadenken over het voedsel wat ze aan hun hond geven. Laat het duidelijk zijn. We kiezen geen kant, maar we hebben wel een controversieel artikel geplaatst. Dat beseffen we. Is dit een goede manier om dit te doen? Dat laten we aan jou over.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


49 reacties

Danny Caers

Moet je al niet een voedingdeskundige zijn om een "evenwichtig" menu samen te stellen voor je hond?
Ik neem aan dat altijd kippenkarkas ook niet gezond blijft. hoe weet je wanneer je botten, spierenweefsel of orgaanvlees moet gaan voeden? Ik ken er niet genoeg van vrees ik.

Een gezonde discussie op gang brengen door een bak shit over de grote merken uit te strooien? Tja, dat zie ik toch anders.

Als je een gezonde discussie wilt starten zul je in ieder geval gefundeerd te werk moeten gaan. Dus kom eens met onderzoek waar op zijn minst het vermoeden uit blijkt dat kanker bij honden aan de voeding ligt?

Ik ben heel kritisch als het gaat om het voer wat ik geef maar bovenstaand stuk lijkt erg op smaad en is te duidelijk gekleurd door de mening van de schrijver.

Persoonlijk verwacht ik niet dat je met echte bewijzen kunt komen waaruit blijkt dat het grootste deel van de prefab voeren slecht is voor de gezondheid van je hond. Sterker nog: ik denk dat het makkelijker is om aan te tonen dat door ondeskundig samengesteld "vers" voer de hond meer schade oploopt.

Jente Kasprowski

Onze Gus krijgt altijd royal canin brokken, dat moet goed genoeg zijn. Ik heb geen tijd om voor mezelf te koken, laat staan voor de hond. Dan ga ik liever met de hond wandelen dan z'n eten zelf maken. Ik denk dat Gus er ook zo over denkt EMO 1. Ik denk dat er veel mensen ongezonder en onevenwichtiger eten dan wat er in die brokken zit.

claire Tibbe

Mijn hondjes krijgen ook als basis voeding Royal Canin, dit blijft altijd staan zodat ze er kunnen van eten wanneer ze zin hebben en Smorges krijgen ze elk hun portie vers vlees die ik ga halen bij Luc van Topdog in wetteren, daar vnd ik het diepvries eten van heel hoge kwaliteit, daar hij zelf de samenstelling maakt. het wordt niet met afval gemaakt want je ziet het vlees zitten EMO 4

Ingrid De Meulemeester

Of je commerciële of zelfgemaakte voeding aan je hond voert, dat is iets wat je zelf uitmaakt. Maar een hond heeft andere behoeften dan wij mensen, en ik persoonlijk zou het moeilijk én tijdrovend vinden om dat allemaal uit te pluizen om zo mijn hond de juiste voeding met de juiste voedingswaarden voot te schotelen.
Ik geef brokken ( nutro choice) en soms ook eens "duck". Wat hondenvoeding betreft zie je soms door het bos de bomen niet meer. Ik vertrouw op hetgeen er op de verpakking staat en ik denk wel dat die fabrikanten toch ook onder controle staan zodat we onze honden niet te veel rotzooi geven. dat is bij ons toch ook zo ? Wij moeten ook vertrouwen hebben wat er op onze verpakkingen staan en zo kiezen wat we eten. Ik vind brokken ook gemakkelijk als je op reis gaat met de hond, je hebt ze altijd bij de hand. Ook voor het gebit is een brok toch beter of malse groenten en rijst bv. dat is mijn mening...

louise claire maaike Maaike

hmm een moeilijke discussie..Ik heb een tijd lang vers vlees gevoerd,en mijn honden deden het daar prima op,qua vacht ,eetlust..en bespiering..
Helaas is dit een te dure voeding voor mij geworden en zitten we nu op de proplan brokken.Ik weet dat mijn honden nog steeds de voorkeur geven aan vlees,echt vlees...en al zou ik weten hoe wat en hoeveel zou ik het zelf wel willen bereiden..,maar volgens mij is dat ook een studie..

(BERT DILLEN) ANTIDIERENPROEVEN COALITIE

Nieuwe chemicalen, bewaarmiddelen smaakstoffen ea.. die gevaarlijk ongezond zijn worden eerst op honden getest hieronder kunt u zien dat het bedrijf dat LAMS of ook wel gekend als het merk eukanuba GRUWELIJKE TESTEN OP BEAGLE'S uitvoerdt , DAAROM STOP DIERPROEVEN NU

http://www.youtube.com/watch?v=MAEwCliYl50&feature=related

annelies willems

je kan zelf voeding maken voor je hond maar of het beter zal zijn dan de commerciale voeding betwijfel ik. zolas hiervoor gezegd is zal deze verre van evenwichtig zijn.
men moet trouwens goed opletten met welke bronnen/ internet sites men gebruikt. het internet staat immers vol met fouten.
een hond is trouwens eerder een omnivoor dan een carnivoor.
enkel vers vlees is dus verre van een evenwichtige voeding
verschillende groenten en fruit zijn giftig: ajuin, knoflook en prei zijn zeker niet aan te raden
ik denk dat de hond nog altijd beter is met comerciele voeding van goede kwaliteit ( waar alles inzit wat de hond nodig heeft dan dat idereen zelf het eten van zijn hond gaat bereiden!

(BERT DILLEN) ANTIDIERENPROEVEN COALITIE
Carlo van Brummen

Onze honden krijgen alleen maar vers vlees.Geen brokkentroep.

Kathleen De Nijs

Onze vorige honden kregen resten van tafel, wat leeftijd uitmaakt weet ik niet of dit verschil uitmaakt.
1tje Dobermann is overleden aan baarmoederkanker op 6 jarige leeftijd .
Tweede is verongelijkt op 8jarige leeftijd kruising Bouvier met Newfoundlander.
Onze twee pincher reukes zijn net geen 16 jaar geworden kunstmatig ingeslapen na falen van nieren en lever door ouderdom. zij waren gek op pasta.
Onze twee lieve schatten die we nu hebben kregen enkel speciale dierenvoeding mits zij dit gewent waren bij hun vorige thuis.
Ik kan me niet echt mengen dat dit dan wel goed of fout is om ze tafelresten te geven.
Want we hebben toch bewezen dat 16 jaar een mooie leeftijd is voor honden op tafelresten te leven.

citha cordes

ik geef mijn honden alleen vers vlees, als we opvakanie gaan goede geperste natuurbrok van farmfood , en dat werkt heel erg goed.
mooie ontlasting 1x op een dag geen geurende honden of slechte vacht, ben er heel erg tevreden over.
Ik wissel wel eens af maar hoofdzakelijk krijgen ze carnibest.
wij willen ook elke avond lekker eten en waarom dan niet voor mijn honden?
En ja wat is duurder, een hond met klachten door verkeerde voeding of gewoon top voer.
En ik snap echt dat er mensen zijn die moeite hebben met het geld, hier ook niet in overvloed maar ik heb voor mijn honden gekozen en ze verdienen het beste .

Dus voor mij na veel ellende met de bekende merken brok met jeuk arlergie en alle andere elende nooit meer anders als vlees. EMO 4

Michiel De Pauw

Beste,

Eerst en vooral is dat zeker geen smaad aan de hondenvoerindustrie. In tegendeel ik doe ook al geruime tijd onderzoek naar hondenvoer. Ieder mens met logisch verstand kan toch begrijpen dat een hond geen graaneter is zoals een kip of muis. Dus waarom bestaat dan hondeneten voor het grootste deel uit granen. Er bestaan wel degelijk onderzoeken die aantonen dat granen niet goed zijn voor vleeseters. Ik zeg ook niet dat ze totaal geen granen mogen eten, want uiteindelijk in de natuur eten bijvoorbeeld wilde honden een muis op die op zijn beurt granen hebben opgegeten, maar de verhouding ligt daadwerkelijk volledig omgekeerd.
Het straffe aan de hondenvoer industrie is dat honden voer gemaakt wordt door dezelfde fabrikanten van mars en twix. ?!?!?!? EMO 8
Dus wat is daar nu logisch aan. Elke industrie is uiteraard niet 100% gezond of prachtig. Maar persoonlijk vind ik als we onze hond graag zien dat we dan ook proberen zijn hem zo goed mogelijk eten te geven. Want een hond kan namelijk niet zelf kiezen, hij eet wat hij krijgt.
Nog zo'n bedenking met commercieel voer. Waarom is een wilde hond of wolf uit de zo anders dan een hond bij je thuis? Dit zijn dezelfde soort en toch krijgen die in de zoo vers eten en bij je thuis de hond niet?
Het enige dat ik kan verzinnen is voor het gemak van de baas en niet omdat het gezond is voor de hond.
Jammer vind ik dit. Ook onze honden verdienen het beste.
@Jente: Sorry maar wie verteld er dat je uw hond zijn eten moet bereiden? Of opwarmen of ??? Dit moet helemaal niet. Het kost je echt niet meer tijd dan brokken. Gewoon smorgens uit diepvries of uit berging halen en 's avonds geven. Meer niet, maar dat is met brokken ook zo zeker. Bovendien indien je al dat vers niet ziet zitten bestaan er ook brokken die veel beter zijn dan de gewone commerciele. Zoek maar eens naar geperste brokken. In deze brokken zit veel meer natuurlijke vitaminen en andere voedingstoffen dan de meeste commerciele.
@Ynnad26 Op uw vraag, is er een simpel antwoord. Je moet gewoon variëren als je echt kiest voor BARF (=botten met vlees geven) en dan is alles prima. Maarja jij eet toch ook niet elke dat hetzelfde. Of als je dit toch niet vertrouwd zijn er nog steeds andere mogelijkheden. Er bestaan samengestelde rauwvoer, meestal in de vorm van een worst, waar alles in zit en dan kun je eventueel elke dag dezelfde soort geven.
Dus uw vrees van kennis is terecht, maar dus totaal niet nodig. Iedereen kan het.
Voordelen van verse voeding die ik bij mijn honden heb ontdekt zijn eigenlijk wel grote voordelen voor ons gezin: minder haar verlies (= minder vegen => meer tijd over | minder uitwerpselen omdat meer verteerd wordt, granen verteren honden namelijk niet dus dat komt er weer uit => dus minder tuin opruimen => dus weer meer tijd over | vastere ontlasting => dus gemakkelijker op te ruimen => weer meer tijd over => dus @Jente je kan er tijd mee winnen)
Allergieën die verdwijnen, vele honden zijn alergisch aan gluten en dit zit niet in vers eten. => minder dierenarts kosten.
Allee er zijn enorm veel voordelen.
Je moet maar eens kijken naar volgende filmpjes
[url] http://www.youtube.com/watch?v=akbhfx7kw3s
[url] http://www.youtube.com/watch?v=UJ2nedAMVpE

Ik ben dus nog lang niet uitgepraat over dit onderwerp, maar laat maar je ongezoute mening horen. En dan reageer ik misschien wel EMO 1

Michiel De Pauw

Brokken beter voor het gebit? Eigenlijk niet. en waarom niet? Wel een brok is te mals dat brokkelt gewoon uit elkaar. Uiteraard zijn er brokken die harder zijn dan andere en zo beetje tandplak weghalen. Maar de meeste doen dit echt niet, als je het vergelijkt met een rauwbot.
Heb de test zelf gedaan en 80&#xme;er tandplak ging er van mijn hondje zijn tanden in vergelijking met die van de brokken die hij at. (ps: vastgesteld door dierenarts)

Michiel De Pauw

En de prijs. ja kweet niet. Mijn hond (12kg) kost aan eten per dag 0.30€ dus ja heb dit ook berekend met een bekend merk. En dan komen ze aan 0.50€ per dag. Dus ja is dat duurder nee hé. UIteraard kan je veel duurder in gaan. Maar dat kan ook in de gewone commercielere voeding

Iedereen zal zijn eigen stelling met zoveel mogelijk zinnige en desnoods onzinnige argumenten proberen te "bewijzen". Hier kan iedereen zeggen dat hij/zij specialist is en met allerlei persoonlijke ervaringen aan komen, of proberen shock video's te plaatsen om maar te laten zien dat de "grote" industrie zo slecht is.

Waar ik bezwaar tegen heb is dat in het oorspronkelijke artikel gesuggereerd wordt dat het krijgen van kanker en nierfalen samen zou hangen met het geven van brokken.

Vergelijkingen met in het wild levende honden en wolven gaan imnsho niet op, of je moet het acceptabel vinden dat je hond nog maar een jaar of 6 wordt, want in het wild lopen weinig honden of wolven rond van 15 jaar oud...

Iedereen moet doen wat hij/zij verstandig acht maar als mensen hun mening (hoofdzakelijk) gaan vormen op basis van wat volslagen vreemden zeggen op een internetsite dan vind ik dat jammer.

Nieuwkuijk Dehuisdiersuper

Gelieve geen reclamelink te plaatsen

Michiel De Pauw

Voor mensen die een onderzoek en meer uitleg willen.
moeten zeker eens surfen naar
RawMeatyBones(Nederlands)
Dit is een vertaling van een Amerikaanse Dierenarts die er onderzoek heeft naar gedaan.
Veel lees plezier.
PS: Eerst informeren en dan pas afschieten graag.
PS2: Ik ben zeker niet tegen commercieël eten, want meer en meer zijn er ook goede commercieel eten. Enkele merken
Renske
Duck
Markus Mühle (dit is zelfs droogvoer)
Rodi (deze zijn sinds kort ook begonnen met productie van goed eten, rodi exclusief)
Alaska
Carnivoor
Farm Food
Energique
Shaweca
Barf Eco

Persoonlijk vind ik halve kippen, kippen nekken, ... geven veeeeel leuker. Je ziet de hond echt genieten van hun eten, omdat ze het niet kunnen binnenschrokken en dus ook een tijdje aan bezig zijn en genieten van het opeten zelf.

Luc Engels

De droge brokken zijn inderdaad maar een alternatief bij gebrek aan verse voeding. Juist, het is gemakkelijk, maar daarmee is alles gezegd vrees ik. De houdbaarheid is zeer lang, hoe komt dat denk je.
Om de brokken droog te krijgen ondergaan de producten zeer hoge temperaturen waardoor vele aminozuren en vitaminen en mineralen vernietigd worden.
Er zijn jammer genoeg maar weinig verse voedingen. Ik ken er maar één in België en dat is de diepvriesvoeding van Duck. Dit geef ik al meer dan twintig jaar aan mijn honden. Ze zijn stuk voor stuk oud geworden. Mijn Schotse collie: 14,5 jaar, mijn kruising duitse herder: 15, 5 jaar, mijn tibetaanse terrier: 17 jaar, mijn mechelaar: 12,5 jaar. De voeding moet vers zijn, zonder bewaarmiddelen en compleet. Moesten er daar meer concurrenten van zijn zou het misschien de prijs een beetje doen zakken want het is niet zo goedkoop. Het spreekt voor zich dat een gezonde voeding alleen niet voldoende is. Je moet er veel mee bezig zijn zodat ze zich goed in hun vel voelen en je mag ze ook niet overvoederen. Hun eten zelf maken is niet zo simpel vrees ik want het moet compleet zijn en er kruipt natuurlijk veel tijd in.
Enfin, ik ga nog wat met mijn honden spelen.

Daniel Hanssens

Mijn hond is na zes maanden de brokken beu. Nu maak ik vers eten.ttz een week kippen maagjes of hartjes of niertjes maar altijd met een goede portie soepgroeten en een teentje look bij (hij is hier zot op)met een een week rijst, een andere week met pasta of dergelijks een blokje van de koe en verder geen kruiden. Hier heeft hij geen moeite en eet zijn bakje wel onmiddelijk op (en doet goed zijne afwas).
Dagelijks krijgt ze ook een tenda stix. en regelmatig een tussendoor zoals een stuk appel of peer want daar is ze zot van. Ze is nu bijna zes maanden en is in super gezondheid en een mooie vast stoelgaan.

Restjes van tafel krijgt ze niet daar deze gekruid zijn en peper, zout enz is niet zo gezond voor een hond. Wel mogen er verse kruiden in haar eten, Basilicum, rozemarijn enz dit geef een goede reuk aan haar eten.

Verder vind ik de uitleg op bepaald zakken voeding niet duidelijk alsook niet de juiste hoeveelheid dat je aan je hond mag geven. Dit wil niet zeggen dat ze slecht zijn, maar het is gemakkelijk.

Bijou is niet onze eerste hond. Onze vorige was een grijze poedel en die was gezond tot zijn 14 jaar.
Hij is gestorven aan anaalklier kanker en kon niet meer geopereerd worden.

Michiel De Pauw

@R1200c inderdaad gewoon vanuit gaan is niet goed, maar dat geld over alles. Daarom moet je u goed laten informeren.
Voernatuurlijk
Is een onafhankelijke site.
Ik snap niet waarom je honden niet mag vergelijken met honden/wolven in de zoo??? Deze zijn juist hetzelfde. Uiteraard sterven deze in het wild sneller dan in gevangenschap, maar ja als deze in het wild leven en oud worden, dan kunnen ze gewoon niet voldoende eten meer vinden omdat ze deze niet meer kunnen vangen of omdat de sterkere dieren hen gewoon verstoten en omdat wanneer deze gewond zijn ook geen dierenartsen hebben. Dus ja in dat geval sterven ze sneller, maar ik vergeleek ze dus met die van in de zoo. Waar deze wel zou oud kunnen worden. Bovendien hangt de leeftijd ook regelmatig af van ras tot ras of dit nu een hond is of een wolf.

Michiel De Pauw

Er is nog een voordeel, dat heel wetenschappelijk bewezen is. Doordat honden verse voeding eten veranderd hun zuurtegraad in hun maag. En dit is een prachtig voordeel. Want de bacteriën die ze binnenkrijgen zijn veel sneller dood => minder ziektes. Jipiie

Als ik naar de huishond kijk zie ik toch heel wat verschillen, niet alleen in leefomgeving btw, met wolven en wilde honden in een dierentuin.

Maar goed, ik hoef niet overtuigd te worden van de ene of de andere kant van het spectrum. Met alles wat je hond aan gaat is het meer dan verstandig om je goed bewust te zijn van wat je doet. Lees, leer, maar boven alles DENK over wat je wilt gaan doen. En realiseer je dan dat je hond maar een eenling is en geen statistisch gemiddelde. Gezond of ziek hangt van heel veel factoren af, niet alleen van de voeding...

Davy Agten

Hallo RC1200. Het was ook helemaal niet de bedoeling om te beweren dat je door brokken te geven zeker nierfalen of kanker krijgt. Maar wel om je na te laten denken over het eten wat je aan je hond geeft.

Davy Agten

En zoals je zelf aangeeft: Zoals iedereen "weet" is roken slecht voor je gezondheid maar longkanker krijg je niet alleen van roken. Dezelfde nuance geldt ook voor hondenvoer.

Wilschut Marieke

Hondenbrokken kan je niet over één kam scheren; die goedkope zooi is vooral graan en nog wat slachtafval (afval van Rendac e.d.). Duurdere 'premium' voeders besteden meer aandacht aan de ingrediënten. Een goede kwaliteit premiumbrok is zo samengesteld, dat de hond het er goed op doet en ik zou het dan ook vertrouwen. Enig nadeel is dat alles helemaal uitgekookt wordt, voordat het in de brok komt. Wat dat betreft is vers vlees mooier. Alleen is dat weer minder voor de tanden. Maar geef nooit alleen vlees (dus alleen kipfilet bijvoorbeeld), want dan krijg je tekorten.

Zelf voeding samenstellen is vooral bij grote rassen lastig. Grote rassen hebben namelijk meer belasting op de gewrichten e.d. en kans op groeipijnen en er zijn kant en klare voeders die dit ondersteunen. Je zou je er eerst goed in moeten verdiepen, voor je dit doet. Vooral met deze doorgefokte honden, die we nu hebben, die allemaal allergieën en problemen hebben.

@ADC: ik ben zelf erg tegen dierproeven; vind het buitengewoon belachelijk dat het uitgevonden is. Maar ik moet hierbij zeggen dat Iams en Eukanuba dit al heeel lang niet meer doen. Sterker nog, het bedrijf dat dit deed (ingehuurd door Iams en Eukanuba), werd direct ontslagen door Iams en Euk, toen zij erachter kwamen dat deze praktijken gebeurden. Want dat wisten ze eerst niet. Ik zeg dit, omdat Iams en Eukanuba zoveel moeite steken in goede voeding, dat het zonde zou zijn dat dit hun naam verpest, terwijl het allang niet meer speelt. Er staan zelfs officiële rapporten op de site, die laten zien dat ze de dieren wél goed behandelen.

Ik zou het wel op prijs stellen als je mijn mails niet hier los gaat quoten. Er is geen enkele relatie (wat mij betreft) tussen kanker of andere ziektes en reguliere diervoeding.

AnneMarie van Krimpen

een goed menu zelf samen stellen is niet moeilijk, daar hoef je geen voedingsdeskundige voor te zijn.
er zijn genoeg wetenschappelijke onderzoeken die dat voor je hebben gedaan
er zijn ook genoeg forums waar je veel info kunt halen over vers voeren
je hebt heel gemakkelijk een formule die je kunt aan houden om je hond/kat gezond te houden
niet moeilijk en veel goedkoper dan welke brok dan ook.

danny vandebeek

Onze berner eet thans alleen maar brokken van royal canin maxi aduld en dit 2x per dag 250 gr.
soms wil hij wel eens een dentastik voor de tanden.
droog brood lust hij zeer graag en regelmatig een gedroogd been.
Maar zelf voeding klaarmaken zie ik toch niet zitten, daarvoor is mijn kennis te beperkt .
Wat is goed en wat is slecht, wie zal het weten ?EMO 4

Margreet Hagens

Guus krijgt Ecostyle voer brokken en volgens ons is dit een prima voer.

Marga de Keijzer

Mijn Cavaliertje van 11 kreeg altijd Bonzo. En inderdaad, met haar gebit ging het aardig. Echter, sinds ze medicijnen krijgt voor haar hartje, is de epilepsie in veel ergere mate weer terug. Daarop gegoogeld bleek dat ze beter rauw vlees kan eten bij die epilepsie. Inderdaad omdat brokken worden verhit. Ze krijgt nu Carnibest en dat gaat prima. En Jesse lijkt er goed op te reageren en de medicijnen gaan nu makkelijker naar binnen.

Veerle Robijn

"Royal Canin" is ons aangeraden door iemand die heel wat verschillende merken verkoopt. Hij is het bedrijf ooit gaan bezoeken en was er vol lof over qua hygiëne, de producten die ze in de brokken verwerken... Wij geven onze hond dus "Royal Canin" en hij doet het naar mijn gevoel niet slecht qua gezondheid. Hij is levenslustig en heeft een gezonde blinkende vacht. Geregeld wordt zijn kom wel bijgevuld met pasta, rijst, groentjes of een restje vlees... Ik denk dus wel dat onze Jenne gevarieerd eet. De brokken zijn niet alleen gemakkelijk maar vooral praktisch. Wij gaan geregeld op reis en nemen onze Jenne altijd en overal mee. Vers voedsel is dan onmogelijk mee te nemen... Een zak brokken in de auto en we zijn vertrokken!

Andre Nieuwbroek

Mijn Victor krijgt gewoon brokken van Wielink Lam/Rijst, en op woensdag en zondag heeft hij een vleesdag.
Dan krijgt hij over de hele dag verdeeld 1 kg Carnibest Lam Rijst.
Verder krijgt hij af en toe een hondenkoekje, maar zeker geen menselijke voeding (brood, kaas e.d.)
Mijn ervaring (zelf getest) is dat onze beide honden enorm verharen wanneer ze 1 keer in de 2 weken een halve boterham krijgen.
Zoals het nu gaat met mijn hond vind ik het goed.
Hij verhaart niet (op de rui-periode na)
Hij heeft mooie ontlasting (1 keer per dag)
Ik zie hem nooit krabben (terwijl hij nog nooit ontvlooit isEMO 1)
Waar ik wel zeer goed over te spreken ben is het product Dental Clean van SIRE.
ik koop altijd de 0.5l flesjes, en doe elke dag 1 dopje in de waterbak.
Mijn hond (bijna 7) heeft geen tandplak/tandsteen.
Laatst met de hond van mijn ouders bij de dierenarts geweest, en deze vond dat onze Astor (friese stabij) wel veel tandplak had voor zo'n jonge hond. toen heb ik haar maar even verteld dat Astor niet zo jong was als ze dacht. Ze dacht namelijk dat hij 3 of 4 was, maar meneer is al 14EMO 3

Maargoed ik dwaal af.

Wat ik wou zeggen is dat mijn ervaring met brokken en af en toe vlees het beste is wat ik tot nu toe gedaan heb met mijn honden.

Linda Grondelaers

Ik heb al 20 jaar honden en heb hoofdzakelijk goede ervaring met brokkenvoeding. Heb eens even tafelrestjes gegeven maar dat was een slecht idee ...geur hinder als gevolg en veel ontlasting! Ik ga hier zeker geen reclame maken voor een bepaald merk ,maar de ec ht goedkope merken zijn toch minder van kwaliteit en dat merkte ik vooral aan de ontlasting van de honden. Bij de goed brokken hadden ze weinig ontlasting en vooral weinig of geen geur. En hun vacht blonk ook altijd mooi. En ja Happy dog ....Happy baasje he en omgekeerd ook EMO 8
EMO 1

(BERT DILLEN) ANTIDIERENPROEVEN COALITIE

Nieuwe chemicalen, bewaarmiddelen smaakstoffen ea.. die gevaarlijk ongezond zijn worden eerst op honden getest hieronder kunt u zien dat het bedrijf dat LAMS of ook wel gekend als het merk eukanuba GRUWELIJKE TESTEN OP BEAGLE'S uitvoerdt , DAAROM STOP DIERPROEVEN NU

http://www.stopdierproeven.org/Een link

AnneMarie van Krimpen

de dierproefen probleem is niet alleen bij eukaneuba maar ook bij heel veel andere merken brokken.
ik heb zelf bij een bedrijf gewerkt waar Beagles werden gebruikt om alle brok soorten te testen..... het gevolg was elke dag diarree en zieke honden.......
erg triest.

vaak hoor je dingen als van mijn hond is best gezond op brokken of mijn hond is al 10 jaar en doet het goed op brokken...... maar je weet niet hoe je hond het nog beter kan hebben met vers vlees
je hoeft niet zelf een menu samen te stellen, er zijn ook heel envouding KVV te koop(dit is wel commercieel, maar het is gezonder dan brok

eingelijk moet je het zo zien dat
brokken het junk food is onder het dierenvoeding
KVV is het blik/pot voeding onder de dierenvoeding
en vers is het gezondste

Ingrid .

Mijn honden krijgen Bibi, maar ook een boterhammetje rijst, groenten enz. Geen brokken, ik heb daar geen goede ervaring mee met een van mijn honden. Maar er zijn honden die heel oud worden op brokken, dus ja, of het echt zo slecht is, dat durf ik niet te zeggen.

Nancy Dury

Wij geven de honden brokken en ook restjes maar niet te veel want dan krijgen ze diaree .Vroeger hadden we een berner sennen en die is ook zo groot gebracht en die is 13jaar oud geworden wat voor zo een hond toch wel erg oud isEMO 4

Kathleen De Nijs

Nu ik hier verder alles mee lees moet ik wel toegeven dat vooral onze Pepsie pincher 2jaar een keer of 5 per dag zich ontlast.
Ons Nieke Maltezer 8jaar daar in tegen maar twee maal per dag, en ze krijgen hun voeding in drie porties per dag momenteel.
Omdat anders onze Pepsie te haastig al haar eten op eet alsof haar leven er van afhangt.
Pepsie krijgt wel light voeding en Nieke senior dus ze hebben tweemaal per dag droogvoer en een keer per dag natte voeding uit die vierkante doosjes van de aldi met rijst toegevoegd.
ook krijgen ze tweemaal per dag op vaste tijdstip hun honden koekje.
Hun ontlasting is bij beide honden wel mooi vast, wat je eraan mooi kunt vinden danEMO 1.

AnneMarie van Krimpen

Ik vind 5 x per dag ontlasten erg veelEMO 9
nu weet ik niet hoe groot de drollen zijn van je hondjes, maar als ik naar mijn herders kijk(mijn reuen zijn 45 kg) die poepen maar 1x per dag en de hoeveelheid van 1 hond kan ik vergelijken met een stuk kleiner dan een tennisbal en iets groter dan een pingpong bal, dat is dus echt maar heel weinig.EMO 3
doordat ze alles wat in het vlees zit verbruiken blijft er heel weinig poep over.

granen kan een hond niet verwerken en dus poepen ze dat direct weer uit, gewoon groete kan een hond niet verwerken(dit moet eerst voorverteerd zijn) dus het onverteerde groente poepen ze zo weer uit....

in de meeste brokken zit erg veel antioxidanten en andere chemische middelen om het langer houdbaar te houden, van deze stoffen is bekend dat ze kanker verwekkend zijn, in de menselijke cosumptie zijn ze verboden, maar in diervoeders mag het wel.... ik zou mijn honden/kat dat niet willen geven.EMO 13
deze chemische stoffen blijven in het lichaam achter en kunnen dus ergstige gevolgen hebben.
dan nog een ander feit is, dat de dierlijke bijprodukten en plantaardige bijproukten afval produkten zijn,
penissen/testikels/ogen/nagels/ bietenpulp/ stronken....... hier zit geen enkele goede voedingwaarde aan.EMO 14 maar je geeft het je hond/kat wel
doordat ik in een bedrijf heb gewerkt waar ze diervoeders maken heb ik dit alles gezien en toen ben ik na gaan denken over wat voor rommel er in diervoeders zit.

zelf wil ik ook gezond(meestal vers) eten en dat verdienen mijn honden/kat ook
en natuurlijk eet ik echt wel eens een patatje maar daarna probeer ik toch weer gezond te eten.
en gezond te leven.EMO 1
mijn honden(net als elke andere hond/kat) verdiend het om een gezond leven te hebben met gezonde voeding en beweging en een goede verzorging.

Jullie schrijven en ik citeer "we kiezen geen kant", maar je breekt in het inleidende artikel wel al het fabrieksvoedsel af. Als ik het forum "rauwe voeding " lees is het echt niet zo eenvoudig om zelf voedsel samen te stellen, dit nog afgezien van het gegeven dat je een flinke vrieskast moet aanschaffen en als ik de reacties goed lees komt er zelfs een droger aan te pas. Je moet wel degelijk een halve voedseldeskundige zijn om de juiste verhouding eiwitten, vetten, vitamines, elementen enz samen te stellen. In mijn voer wordt bijvoorbeeld geen kippenvlees verwerkt omdat de arme beestjes vol rotzooi zitten om ze maar zo snel mogelijk te laten groeien. Hoe zit dat met schapenlever, kalkoenennekken enz? Kunnen we dat allemaal, zonder dat we kennis hebben controleren?
Het zelfde geldt ook voor het door multinationals geproduceerde voedsel voor menselijke consumptie, het gaat allemaal om de poen en daar is niets mis mee. Ga maar bij jezelf te raden.
Groet, WOLFVERSUSHOND

Kathleen De Nijs

AnneMarie de ontlasting is in verhouding van ons hondje hoor, een klein worstje per keer.
Wij geven ze deze voeding op aanraden van de dierenarts.
Persoonlijk is hij niet voor verse voeding die we vroeger aan onze andere honden gaven.
Zoals spaghetti , aardappels met vlees en soep onder en eens een keertje rijst met kip en soep.
Want wij maken vroeger altijd net een beetje meer, van wat we zelf op eten voor de honden.

Petra Janson

ik geef mijn herplaatsers het hernieuwde Eukanuba mature 6+ ,zonder dierproeven overigens,zij krijgen om de dag vers biologisch licht gekookt vlees erbij.Tussen de middag een bruine boterham met een stukje camenber,.verder worden ze voorzien van een appeltje,meloentje.bramen in het bos.De melooenpitten droog ik en maal ze en ik geef ze door het eten heen.De woremen blijven weg..Onze honden bereiken veelal een hoge leeftijd. Ze zijn zelden ziek danwel braken of diarree.ieder half jaar laat ik ze een checkup geven door onze da en indien de voeding hieop aangepast moet worden,doen we dit. Rauw vlees geef ik ze niet.,ben veel te bang dat er een bacterie danel een parasiet meekomt naar binnen.Honden en ik zijn tevreden.
@Anemarie,ik ben wel geinterresseerd wat jij je herders per dag geeft.Kan je eens een voorbeeld geven?

Wilschut Marieke

@ADC, nogmaals dit: ik ben zelf erg tegen dierproeven; vind het buitengewoon belachelijk dat het uitgevonden is. Maar ik moet hierbij zeggen dat Iams en Eukanuba dit al heel lang niet meer doen. Sterker nog, het bedrijf dat dit deed (ingehuurd door Iams en Eukanuba), werd direct ontslagen door Iams en Euk, toen zij erachter kwamen dat deze praktijken gebeurden. Want dat wisten ze eerst niet.

Ik zeg dit, omdat Iams en Eukanuba zoveel moeite steken in goede voeding, dat het zonde zou zijn dat dit hun naam verpest, terwijl het allang niet meer speelt. Er staan zelfs officiële rapporten op de site, die laten zien dat ze de dieren wél goed behandelen. Kijk daar anders eerst even. Ik heb gezien hoe de dieren erbij zitten en een normaal pension kan er niet aan tippen. Concurrenten komt het trouwens wel goed uit dat ze nu een slechte naam hebben...

AnneMarie van Krimpen

Ik geef mijn herders verschillend vers vlees
dat kan zijn kvv Lotgering(dit is kompleet vers vlees), maar dat kan ook zijn kippekarkassen/lamsribben/geiteribben/eendenekken/eendekarkassen/haaskarkassen/lappen pens/ runderstrotten.....
ik wissel het veel af
maar ik heb niet meer een vast week menu, het is maar net wat ik uit de vriezer pak dat krijgen ze, en ik weet na 10 jaar vers vlees voeren wel hoe de verhoudingen zitten.
als je er van uit gaat dat een wolf 70% spiervlees eet, 15 % bot en 15% organen nodig heeft kun je zelf heel gemakkelijk bekijken wat je hond nodig heeft
ik vor ook op het oog, daar bedoel ik mee dat ik kijk naar mijn honden hoeveel ze nodig hebben, dus niet standaard zoveel gram, ik heb op dit moment 5 herders en 2 van de teven krijgen nu 500 gram en 1 teef krijgt +/_ 600 gram en mijn ene reu krijgt +/_ 600 gram de andere reu krijgt 1 kg per dag
maar nogmaals dat verschilt nogal, als ik vind dat een hond van mij wat dik wordt voer ik wat minder, wat er een hond te mager voer ik wat meer.

zou je het helemaal zeker willen weten dan ga je ongeveer uit van 2 tot 3 % van het lichaamsgewicht.
stel dat mijn herder 40 kg is (40000 gram) dan geef ik 2% van 40000 is 800 gram, dus dan heeft je hond 800 gram vlees per dag nodig.
om een goed week menu samen te stellen kun je dus dit aanhouden
800 gram per dag is 5600 gram per week
5600 gram x 70% spiervlees = 3920 gram per week aan spiervlees
5600 gram x 15% bot =840 gram per week aan botten
5600 gram x 15% organen = 840 gram per week aan orgaanvlees
(tel je dit weer op 3920 + 840 + 840 = 5600)
je kunt vlees geven van alle diersoorten behalve varkensvlees.
dus kip/rund/geit/lam/schaap/paard/kalkoen/konijn/haas/hert/patrijs/eend enz enz
ik koop dit bij internetwinkels en die bezorgen het ook thuis, of ik haal het bij een poelier.
ook kun je bij slachthuizen vlees kopen.

AnneMarie van Krimpen

ik geef natuurlijk alles rauw, de bacterieen die er in zitten kunnen honden heel goed tegen

Kathleen De Nijs

Mij is altijd gezegd dat je botten moet afkoken, maar dat hoeft dus niet echt te gebeuren dan

AnneMarie van Krimpen

nee juist niet,
botten moet je juist niet koken(verhitten) want dan gaan ze splinteren, rauwe botten(ribben enz ) zijn zacht en kunnen honden/katten zo op kauwen. als je een bot verhit wordt het hard

vroeger aten alle honden met de pot mee , en het ging geweldig.Alles wat op je bord ligt en GOED is voor je zlef is ook goed voor je hond.zelf eten we iedere dag iets anders ( lang niet altijd uitgebalanceerd ) en ons lichaam selecteerd de stoffen die we nodig hebben. Het is levensgevaarlijk om iedere dag hetzelfde te eten. zowel voor mens als hond ! Er is maar 1 partij die zegt dat mee eten met de pot slecht is , en dat is degene die ons de brokken wil verkopen, Dierenartsen hebben niet geleerd voor voeding , zij krijgen in 6 jaar studie 10 uur voorlichting van een fabrikant ! ik ga naar mijn huisarts voor consult en word daarna doorverwezen naar een apotheek diëtist of andere specialist , zo zou het bij de dierenarts ook moeten gaan ! consulteren en verwijzen naar een specialst . Veel honden hebben een voedselintollerantie , maar een hele enkele heeft een bewezen allergie ! Als wolven in de natuur een allergie hadden kunnen opbouwen dan zou het ras uitgestorven zijn , en zouden we geen honden hebben. Maar een dier in de natuur mag zelf kiezen , en wij laten die keuzes door de fabrikant maken die alle troep verstopt in een geexpandeerd brokje met een lekker luchtje er overheen ! Mijn dieren krijgen met regelmaat rauw vlees en vis en eten verder gewoon wat ik eet ...........gaat al 15 jaar goed . De ph waarde in een wolvenmaag ( die dus alles rauw eet ) ligt rond de 1 ( dat is zoutzuur ) ....besmettingen van de darmen via de maag is dus niet mogelijk ...........onder invloed van geexpandeerd voor stijgt de phwaarde en daarmee de kwetsbaarheid van onze dieren. 40% van de honden sterft inmiddels aan kanker ( en ze roken niet ) ...hoe zou dát toch komen ????


Een reactie plaatsen