Cocker Spaniel

Cocker Spaniel
De Cocker Spaniel stamt af van de spanielrassen die al vroeg in grote delen van Engeland als erfhonden voorkwamen. Tijdens de ontwikkeling van het ras hebben veel typeveranderingen plaatsgevonden. In de jaren dertig van deze eeuw werden alle kleuren geaccepteerd die de rasbeschrijving vandaag de dag toestaat. De Cocker Spaniel is een van de meest gewaardeerde en populaire hondenrassen ter wereld.

Uiterlijke kenmerken

Hoofd en schedel

Vierkante voorsnuit, met een duidelijk aangegeven stop die precies in het midden ligt tussen de punt van de neus en de achterhoofdsknobbel. Schedel goed ontwikkeld, mooi besneden, noch te fijn noch te grof.

Oren

Lobvormig, laag aangezet op de hoogte van de ogen. Dunne oorlappen die tot de punt van de neus reiken. Goed bedekt met lang zijdeachtige sluik haar.

Gebit

Sterke kaken met een volmaakt, regelmatig en volledig schaargebit, d.w.z. de boventanden vallen juist over de ondertanden en de tanden staan recht in de kaken.

Lichaam

Sterk en compact. Goed ontwikkelde borstkas en diepe borst, noch te breed noch te smal van voren. Goed ontwikkelde ribben. Korte lendenen, breed met vaste, vlakke ruglijn lichtelijk aflopend van het eind van de lendenen tot de staartaanzet.

Vacht

Glad, zijdeachtig, nooit stug of gegolfd, niet te overvloedig en nooit gekruld. Goed bevederde voorbenen, lichaam en achterbenen boven de hakken.

Kleur

Bij de éénkleurigen is geen wit toegestaan, behalve op de borst. Eenkleurig zwart of rood; zwart met roodbruine aftekening of zwart-wit, oranjewit, zwart-wit met bruin (tricolor) alsmede oranjebruin- en zwartschimmels.

Maten

Hoogte ongeveer: reuen 39-41 cm; teven 38-39 cm.
Gewicht ongeveer 12,7 - 14,5 kg.

Opvoeding

Er wordt wel eens gezegd dat cockers moeilijk opvoedbaar zijn. Niet iedereen is het daar mee eens. Ze leren graag en snel. Het is wel belangrijk om consequent te zijn. Het leergedrag van een cocker is sterk bepaald door conditionering. Belonen en bestraffen op het juiste moment is noodzakelijk.

Verzorging

Vacht

Een goede vachtverzorging bestaat uit het regelmatig borstelen of kammen en de controle op ongedierte, zoals vlooien en teken. Borstelen is belangrijk voor het behoud van een gezonde vacht en huid.

Nagels

Bij de regelmatige verzorging van de hond hoort ook het knippen van de nagels. De nagels slijten normaal gezien af tot op de juiste lengte behalve wanneer de hond weinig op harde of ruwe ondergrond loopt.

Gebit

Net als bij mensen, moet het gebit bij de hond ook goed verzorgd worden. Honden kan je speciale tandenborstelkluifjes geven. Dat houdt het gebit van de honden gezond. Door geregeld te poetsen, voorkom je dat zich tandsteen en aanslag gaat vormen die het honden gebit aantasten.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Ann Sprengers

Ik heb 2 engelse Cockers.
Héél lieve honden! EMO 4 Ze zijn inderdaad een beetje koppig, maar ze leren snel.
En het zijn jachthonden dus bij het wandelen zijn ze steeds op zoek.En daar hoort het trekken aan de lijn dan ook bij.Maar daar wordt hard aan gewerkt.
ik zou ze niet meer kunne missen!

De Engelse Cocker spaniel is vooral een jachthond en geen erf hond. Er is een heel groot verschil in de uiterlijke verschijningsvorm en het karakter van een show Cocker of een werk Cocker. We hebben er tegenwoordig op de shows maar wat van gemaakt wat we zelf wel leuk vonden. Er worden op de tentoonstellingen meer rassen verknald net zoals het neefje de Engelse Springer Spaniel.
Gelukkig hebben ze van beide rassen in Engeland nog goede werkhonden overgehouden en het werk bestand van de ESS is al jaren in Nederland heel goed te noemen. De laatste jaren komen er ook steeds weer meer goede ECS uit Engeland. De Cocker is een hele leuke jachthond en ook een hele leuke kameraad om mee op te trekken.

Tess Engels

Ik heb zelf ook een engelse cockcer een vrouwtje van 4, ze heeft alleen een idcrisis, ze is er namelijk van overtuigt dat ze een klein kind is hihi daarbij heb ik de beste jachthond hier, ze is bang voor een konijn hihiEMO 4
Het is echt een schatje, ze is wel koppig maar helaas voor haar ben ik net iets koppigerEMO 3
Ik kan me geen leven meer voorstellen zonder een cocketje vooral niet zonder mijn lieve abs<3
Overgens misschien handige informatie over de vachtverzoring bij de engelse cocker
De vacht moet geplukt worden en niet geschoren, de hele kleur gaat eruit als de vacht niet geplukt wordt. (dit heb ik met de mijne meegemaakt, ik heb ook 3 maande stage gelopen in een trimsalon en heb hier veel geleerd over de cocker aangezien ik er zelf een heb)

Het steraliseren en castreren van een engelse cocker wordt door de fokkers ook afgeraden omdat het gedrach juist helemaal kan omslaan, een lieve cocker kan erdoor heel agressief gaan doen.
Voor de vacht is het ook een ramp, deze wordt een grote krulboel.


Een reactie plaatsen