Aan de slag met clickertraining

Je hond voorstellen aan de clicker

Het eerste wat je moet doen om je hond aan de clickertraining te laten gewennen, is hem het verband tussen het klikgeluid en goed gedrag duidelijk maken.

Als je hond al enkele vaardigheden kent, moet je de verbale complimenten vervangen door de clicker.

Bijvoorbeeld : de naam van mijn hond is ‘Bo’ en ik gebruik zijn naam hieronder. Je kan ‘Bo’ vervangen door de naam van jouw hond. Hier is de volgorde van commando’s waar je je best aan houdt :

 •  ‘Bo, zit’
 •  Bo gaat zitten
 •  Klik en geef een beloning

Het is erg belangrijk dat je klikt op het ogenblik dat je hond de juiste opdracht/vaardigheid uitvoert. Met andere woorden, in het voorbeeld hierboven, klik je op het moment dat het achterste van je hond de grond raakt.

Als je hond nog nooit gehoorzaamheidstraining gehad heeft, begin je gewoon met de clicker en klik als hij iets doet wat jij wil. Dit moet niet noodzakelijk het opvolgen van een commando zijn. Je klikt voor gedrag dat je wil aanmoedigen. Als je hond zijn poot opheft, klik je. Jaagt hij op zijn staart, klik dan.

Die eerste vaardigheid leren

Trainers vinden de clickertraining het typisch “kneden” van het gedrag van de hond. Waarom? Ik weet het niet zeker om eerlijk te zijn. Misschien omdat het high-tech klinkt en het nieuwste van het nieuwste is – of is het een vriendelijkere, zachtere term in plaats van de traditionele training.

In ieder geval, hoe je de opleiding ook noemt of omschrijft, om je hond zijn eerste vaardigheid te leren, volg je deze stappen.

Vaak is het zo dat als het “zit”-commando gegeven wordt, de hond ook gaat zitten met de beloning in zijn achterhoofd. Na enkele seconden wachten, zal hij een beetje ongeduldig worden en zich nerveus beginnen te gedragen of zich opwinden. Hij zal zijn hoofd buigen, alsof hij wil zeggen “Hé, waar blijft mijn beloning ?” of hij staat op of gaat weg.

Wanneer je hond doet wat jij wil, klik je ! In dit geval wil dit zeggen dat je klikt als hij gaat zitten. Dan beloon je hem. Iedere keer hij een opdracht of vaardigheid goed doet, klik je en beloon je.

Observeer je hond goed en je zal merken dat zijn gedrag verandert van zodra hij doorheeft dat een klik betekent dat hij een beloning krijgt. Het gedrag zal sterker worden als het hele concept duidelijker wordt in zijn hoofd. Van zodra je een duidelijk omlijnde taak of vaardigheid toepast, kan je de clicker gebruiken om de duur ervan te verlengen.

Bij het “zit”-commando bijvoorbeeld, klik je en beloon je van zodra de hond gaat zitten. Gedurende de eerste oefeningen, beloon je vanaf het eerste moment dat je hond zit. Als je deze training verder zet, ga je gewoon door met klikken als hij gaat zitten – en zo verleng je de tijd dat je hond moet blijven zitten.

12 tips voor clickertraining

Probeer deze 12 tips eens uit als je je hond met een clicker opleidt :

 1. Als je hond zich goed gedraagt en taken en vaardigheden naar behoren uitvoert, duw je op de clicker, die dan een dubbel klikgeluid maakt. Geef hem vervolgens een beloning. Gebruik je snacks, breek ze dan in kleine (hapklare) stukjes, zoals een stukje hotdog of een blokje kip of runds. Een hard, krokant snoepje, dat je kan verbrokkelen, zorgt voor meer afleiding, want het duurt langer eer het helemaal op is.

   
 2. Duw op de clicker gedurende de taak die je wil aanmoedigen, niet als het gedaan is. En opnieuw, de timing van de klik is belangrijk –je moet klikken zodra je de handeling ziet die jij gevraagd hebt. In het begin zal je hond de handeling staken als hij de klik hoort, dat moet je dus niet verbazen.

   
 3. Zorg dat je de clicker altijd bij je hebt en klik voor iedere handeling die je wil aanmoedigen. Bijvoorbeeld als je het “kom”-commando geeft en je hond één of twee stappen in jouw richting zet, klik je.

   
 4. Klik maar één keer –niet meerdere keren dus. Als je hond iets doet wat jijecht geweldig vindt, geef dan wat extra snoepjes, maar geen extra klikjes.

   
 5. Hou de oefensessies kort. Je hond zal over het algemeen meer leren in drie of vier sessies van vijf minuten, dan in een uur uitputtende herhalingsoefeningen. Hou je clicker bij je en doe tussendoor enkele oefeningen, gewoon om de routine wat te breken.

   
 6. Verbeter slecht gedrag door voor goed gedrag te klikken, zoals klikken wanneer je puppy buiten zijn behoefte doet en niet in huis. Of klik wanneer hij stopt met blaffen, en niet wanneer hij begint. (Behalve als hij blaft om jou te waarschuwen als een dief probeert in te breken. In dat geval beloon je hem voor het geblaf !)

   
 7. Klik als er vrijwillig of gedeeltelijk vooruitgang geboekt wordt in de richting van aanvaardbaar gedrag. Duw of trek je hond niet in de juiste positie –laat hem zelf maar uitdokteren hoe hij zich (goed) moet gedragen. Als je hem het “down”-commando geeft en hij gaat liggen, geef je een klik om hem aan te moedigen zo verder te doen.

   
 8. Verwacht geen perfecte reactie op een commando. Klik en beloon je hond voor alle kleine stapjes in de goede richting. Als je het zit-commando geeft en je hond laat zijn achterste zakken, maar gaat niet echt zitten, klik dan als hij gaat zitten. Hij zal de hint snel begrijpen.

   
 9. Laat de opdracht wat langer duren –als je een taak of vaardigheid wil laten uitvoeren, rek de duur dan een beetje. Van zodra je hond goed en consistent reageert op je commando’s, wacht dan een paar seconden om hem wat langer in de gevraagde positie te laten –geef dan pas een klik.

   
 10. Als je hond het concept van de clickertraining en het onmiddellijk belonen begrepen heeft, gaat hij dingen doen om jou te laten klikken –de kleine gulzigaard ! Op die momenten moet je je hond gaan negeren want jij gaf hem tenslotte geen commando of opdracht.

   
 11. Zorg ervoor dat je de clicker altijd bij je hebt en klik voor elke handeling die je wil aanmoedigen –zelfs voor die handelingen die jij “schattig” vindt, zoals een pootje geven als hij zijn hoofdje buigt. Als je een beetje uitkijkt, kan je een klik geven voor verschillende handelingen zonder de hond te verwarren –maar dat wil niet zeggen dat je de hele dag moet klikken !

   
 12. Als je kwaad of gefrustreerd bent, stop je clicker dan weg en stop even met de training. Meng schelden, correctietraining en clickertraining niet door elkaar –het zal je hond erg in de war brengen.

Bepaald gedrag kneden

Ok, we zullen nu eens proberen om de hond iets te leren of een bepaald gedrag te kneden/vorm te geven.

Liggen/blijven (Down/stay)

Om je hond de lig/blijf handeling te leren, begin je met je hond in de zit-positie te zetten.

 • Neem een hondensnack en hou deze recht voor zijn snuit. Leg het snoepje vervolgens langzaam op de grond, net voor hem. Je hond zou met zijn snuit het snoepje tot op de grond moeten volgen –als hij zijn rug kromt en het snoepje pakt, klik je. Herhaal deze oefening tot hij consequent je hand tot op de grond volgt. Als hij probeert recht te staan of zich zenuwachtig begint te gedragen, zeg je op een kalme, neutrale toon “Nee” of “Mag niet” en je brengt hem terug in zijn zit-houding en je begint opnieuw.

   
 • Als je hond je hand met het snoepje consistent tot op de grond volgt, verleg je het snoepje meer naar jouw kant. Nu moet je lieverd zijn voorpoten rekken om bij het snoepje te kunnen. Als hij dit doet, klik je en geef je een beloning. (Met andere woorden, je moedigt je hond aan om zich te rekken in een natuurlijke houding, voor jou liggen). Denk eraan dat je kan klikken en belonen voor iedere kleine stap voorwaarts –hij moet niet van de eerste keer plat gaan liggen.

   
 • Eens je hond helemaal plat ligt, klik je en beloon je hem. Als dit gedrag consistent aanhoudt, wacht je enkele seconden voor je klikt en beloont –zorg dat hij wat langer in die “down”-positie blijft.

   
 • Als hij te snel recht springt, wijs je hem daarop en zeg je “Nee” of “Mag niet” en je brengt hem opnieuw in de zit-houding en herhaalt de oefening.

   
 • Eens hij consistent gaat liggen, bekrachtig je dit gedrag door het “down (lig)”-commando te geven, net voor hij gaat liggen. Klik dan en geef een beloning.

   
 • Elimineer de clicker beetje bij beetje als je hond de opdracht helemaal begrepen heeft en consistent reageert. Schakel geleidelijk over op het geven van verbale complimentjes.

Enkele bedenkingen over de clickertraining

Als je hond het concept van de clickertraining niet begrijpt, zou het kunnen dat je gewoon teveel vraagt. Bijvoorbeeld, in plaats van te klikken als je hond zit, klik je als de hond de beweging maakt om te gaan zitten. Zoals men zegt ‘eerst leren stappen en dan pas beginnen lopen’. Die regel geldt ook voor je hond. Hou het simpel in het begin en dan kan je overstappen naar meer ingewikkelde opdrachten. Het niveau van de oefeningen geleidelijk aan moeilijker maken, zal de slaagkansen verhogen en jouw frustraties verminderen.

Beëindig iedere oefensessie met een positieve noot. Als je hond een oefening of vaardigheid correct en consistent uitvoert, stop je de training en overdonder je je hond met complimentjes. Dat zal jullie beide extra vertrouwen geven.

Clickertraining is een geweldige methode om je hond trucs te leren.  

4 dingen die je moet en 3 dingen die je niet moet doen bij clickertraining

+ begin de oefening met een lege maag (die van je hond, niet de jouwe). Hij zal meer aandacht besteden aan de snoepjes
+ gebruik hondensnoepjes waar je hond echt gek van is –geen gewone brokjes
+ praat niet teveel tijdens de training, je hond moet op de clicker reageren
+ beëindig de oefening met een positieve noot

- klik niet meer dan één keer
- richt de clicker niet naar het gezicht van je hond, alsof het een afstandsbediening is. Dit zou sommige honden kunnen intimideren, of agressieve honden kwaad kunnen maken.
- geef niet op. Als je niet meteen succes boekt, draai je dan even om, doe iets anders, en probeer het later (of morgen) gewoon opnieuw.

Besluit - Clickertraining

Dit alles zou voor jou een goede basis moeten zijn bij de start van de clickertraining. Het is een snelle en effectieve manier om met de training te beginnen of een bestaand trainingsprogramma uit te breiden.

Omdat het systeem gebaseerd is op positieve bekrachtiging, reageren veel honden beter op de clickertraining dan op de traditionele training. Maar ongeacht welke training nu het beste resultaat geeft, het is een feit dat een getrainde hond een plezier is om in huis te hebben.

Ik hoop dat dit artikel nuttig is geweest voor jou. Belangrijker nog, ik hoop dat je de oefeningen uit dit artikel toepast en dat je geniet van de liefde en affectie van je getrainde hond.

Vergeet niet dat je moet blijven trainen. Je moet consistent zijn en af en toe moet je je hond de regeltjes nog eens uitleggen. Dit bekrachtigt de training.

Bedankt en ik wens jou en je hond het allerbeste !

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Veerle Robijn

Bij ons is de clicker een redmiddel geweest. We konden onze pup niet op tijd belonen bij goed gedrag aangezien hij onmiddellijk daarna iets verkeerds deed. Als we nu tijdens oefeningen clicken, blijft Jenne geduldig wachten tot hij zijn snoepje krijgt. Als ik de clicker neem, weet Jenne dat hij moet werken en dat doet hij met plezier. Onze onstuimige pup van weleer is tegenwoordig een werkgrage hond geworden dankzij de clicker en de clickertraining die we in de hondenschool volgen.
Clickertraining = een aanrader!!!EMO 4

Christa De Smet

Inderdaad een aanrader! Met de clicker hebben ze heel snel door wat er van hen verwacht wordt. Heel leuk zowel voor het hondje als voor het baasje. Ook ideaal om trucjes aan te leren.

Kelsey Cuppens

Ik heb heel veel hulp aan de clicker gehad,
Ik heb mijn hond geadopteerd toen hij 8 maanden was uit een gezin waar ze waarschijnlijk niet naar hem omkeken, hij had zoveel schrik en met de hondenschool hadden we alles geprobeerd, maar terug komen deed hij niet, onze laatste oplossing? de clicker en hij deed het meteen,
ondanks dat hij een erg slimme hond is en alles bijna meteen altijd doorheeft, doet hij niet gemakkelijk wat ik van hem vraag, vooral als hij zijn snoepjes ziet begint hij te blaffen en rond te springen om toch maar een snoepje te krijgen, daarom probeer ik hem zoveel mogelijk met de clicker aan te leren hier reageert hij altijd het beste op en ik ben er super blij mee ! EMO 4


Een reactie plaatsen