Clickertraining voor je puppy

Clickertraining voor je puppy

Wat is clickertraining nu eigenlijk ?

Clickertraining is de nieuwste trend in hondentraining –het is een methode waarbij een clicker gebruikt wordt (zou men het daarom clickertraining noemen ?) om je hond bepaalde handelingen te leren door gebruik van positieve bekrachtiging.

Clickertraining werd aanvankelijk gebruikt door dolfijntrainers, die een manier zochten om dolfijnen op te leiden zonder fysiek geweld te gebruiken.

Het is belangrijk dat je weet dat clickertraining geen vervanging is van de traditionele training. Het is een manier om het bestaande trainingsprogramma verder aan te vullen en te verbeteren- en het is voor jou en je hond een alternatief om nieuwe vaardigheden te leren.

Bij clickertraining gebruik je het geluid van de clicker om je hond of puppy duidelijk te maken dat hij een taak moet uitvoeren of dat hij zich goed gedragen heeft. ‘Positieve bekrachtiging’ is een manier van opleiden omdat het de nadruk legt op het aanmoedigen van goed gedrag en niet op slecht gedrag tegengaan.

Gebaseerd op belonen

Traditionele training impliceert gewoonlijk een opeenvolging van handelingen als volgt :

 • Geef een commando
 • Afhankelijk van de reactie, beloon je goed gedrag of probeer je fouten recht te zetten
 • Herhaal het commando of de vaardigheid tot je hond het duidelijk begrepen heeft.


Clickertraining is gebaseerd op belonen, wat wil zeggen dat je bepaald gedrag wil aanmoedigen, en op het moment dat het lukt klik je en geef je wat lekkers.

De beloning hoeft niet noodzakelijk wat om te eten te zijn. Het kan ook een streling zijn of complimentjes of iets anders dat je puppy blij maakt. Maar in het begin wordt veel met snoepjes als beloning gewerkt.


Bij de clickertraining zal de opeenvolging van commando’s ongeveer als volgt gaan :

 • Als je hond zit, klik je en geef je een beloning
 • Als je hond opspringt in plaats van te zitten, klik je niet en geef je ook geen beloning.
 • Als je hond zit, klik je en geef je een beloning


Je hond of puppy zal de klik snel gaan associëren met de beloning en begrijpen dat “geen klik = geen beloning”.

Hoe werkt het ?

Door een clicker te gebruiken zal je je hond sneller een compliment kunnen geven. Een klik is namelijk sneller gegeven dan telkens opnieuw te moeten zeggen “Goed gedaan”. Het bekrachtigt ook exact voor welk bedrag de hond beloond wordt.

Wetenschappers en gedragsonderzoekers van dieren vinden clickertechnologie een ‘secundaire bekrachtiger’. Daarmee bedoelen ze dat je hond het geluid associeert met een primaire bekrachtiging.

Dat is misschien een beetje verwarrend, dus laat het me even uitleggen.

Jouw puppy, of om het even welke hond, streeft naar die zogenoemde “primaire bekrachtiging”. Dingen zoals eten, water of complimentjes die jij hem geeft, zijn essentiële primaire bekrachtigers die hem motiveren om dingen voor jou te doen.

Dit is waarschijnlijk het gemakkelijkst te begrijpen wanneer je denkt over wat gebeurt wanneer je de leiband van je hond opneemt en zegt “Wie wil er mee gaan wandelen ?” Als jouw hond reageert zoals die van mij, zal hij opgewekt en enthousiast rondspringen en snel willen vertrekken. De leiband opnemen is niet de primaire bekrachtiger, gaan wandelen wel. Het opnemen van de leiband is de secundaire bekrachtiger. Het is een signaal voor je hond dat je één van zijn favoriete dingen gaat doen: met jou gaan wandelen.

Door een clicker te gebruiken om bepaald gedrag te bekrachtigen en aan te moedigen, wordt het een secundaire bekrachtiger voor je hond, want het zegt hem ‘Haha, er is een beloning onderweg!’ Eens je hond dit begrijpt, zal hij snel doorhebben dat hij jou kan laten klikken (met een andere beloning in het vooruitzicht), door eenvoudigweg opnieuw hetzelfde gedrag te vertonen als dat wat hem de eerste keer een snack opleverde.

Je gebruikt de clicker om bepaald gedrag dat je wil aanmoedigen te identificeren. De clicker is sneller dan het verbaal geven van complimentjes. Het is meer precies. Als je hond bijvoorbeeld op commando gaat zitten, kan hij zich in de tijd dat jij zegt ‘Goed gedaan’, al verplaatsen voor het compliment gegeven is. Zo weet de hond dus niet of het compliment betrekking heeft op het ‘zit’-gedeelte of het bewegen enkele seconden later. Het klikken op het exacte moment dat hij zit zal hem helpen dit gedrag, waarvoor hij beloond werd, te identificeren.

De clicker vervangen door een beloning

Omdat clickertraining de nadruk legt op het aanmoedigen van goed gedrag, zal je hond of puppy deze methode positiever ervaren. In het begin kan je hondensnoepjes als beloning gebruiken. Je hond zal snel begrijpen dat als hij de clicker hoort, er een beloning volgt. Eens hij het clickerconcept snapt, dat een traktatie aankondigt, kan je geleidelijk aan de snack vervangen door een knuffel of een compliment. Bewaar de snoepjes voor de volgende vaardigheid die je wil aanleren.

Drie extra voordelen van de clickertraining

Er zijn nog 3 redenen die aantonen dat clickertraining werkt :

 • Onmiddellijk signaal

  Soms is het onmogelijk om de hond te belonen op het exacte moment dat hij iets goed doet. Bijvoorbeeld –er zit wat vertraging tussen het moment dat je hond op commando gaat zitten en jij hem een snoepje in zijn kwijlende mond kan stoppen. (er zit niet veel tijd tussen deze 2 handelingen, maar er zit wat vertraging op). Een klik kan deze vertraging overbruggen, gewoon omdat het signaal, dat aangeeft dat je hond een taak of vaardigheid goed heeft uitgevoerd, onmiddellijk kan gegeven worden.
   
 • Alternatief voor het snoepje

  Je kan de clicker als alternatieve beloning gebruiken, of dit nu een snoepje, een complimentje of een andere beloning is. Net zoals verbale complimenten gebruikt worden om snoepjes te vervangen, kan de clicker gebruikt worden om het verbale te vervangen – op voorwaarde dat je hond reageert op het geluid van de clicker.
   
 • Bepaalt de duur van de opdracht

  Een clicker helpt de duur van een uit te voeren opdracht of vaardigheid bepalen. Als je je hond of puppy leert zitten, kan een clicker aangeven hoelang hij op die plaats moet blijven zitten.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Ben Corstens

Klikkertraining werkt prima.


Een reactie plaatsen