5 vragen over de mond van je hond beantwoord

Mond van een hond
Smelt je ook wanneer een hond naar je lacht? Maar lacht hij wel echt? Misschien willen honden met hun mond wel iets uitdrukken? We sommen de meest prangende vragen over de hond en hun mond even voor je op.

Hebben honden lippen?

Ja die hebben ze, maar met een heel andere functie en vorm dan de mens. De enige gelijkenis met onze lippen is dat ze een beschermende cirkel van de mond vormen.

Net zoals bij de mens heeft een hond een onder- en bovenlip. De bovenlip van de hond verschilt echter van ras tot ras. Grote kwijlende rassen zoals Bulldogs en Mastiffs bijvoorbeeld, hebben lange, laaghangende lippen die hangen over hun kaaklijn. Hierdoor wordt de onderlip volledig onzichtbaar. Andere rassen hebben dan weer zo een volumineuze pels waardoor het lijkt dat de hond geen lippen heeft.

Een ander groot verschil tussen de mens en hond zijn de wangen. Bij ons werken onze wangen en lipspieren samen. Dat is niet zo bij een hond. Honden hebben een langere kaaklijn en een kleinere wangcapaciteit. Dit is een van de redenen waarom honden durven morsen wanneer ze eten en drinken.

Waarom hebben honden zwarte lippen?

Honden die een donkerdere neus of lippen hebben, hebben een betere natuurlijke bescherming tegen de zon dan andere honden. Meestal hebben de neus en de lippen van de hond dezelfde kleur.

De kleur van de ogen en de lippen hebben alles te maken met de stof melanine. Hoe donkerder, hoe minder melanine zich in het lichaam bevindt. Dit verklaart ook waarom sommige honden een gespikkelde neus of lippen hebben.

Kunnen honden lachen?

Honden ‘lachen’ op twee manieren. Als eerste is er de onderdanige glimlach. Deze lijkt op grommen. De lippen van de hond staan strak naar achter en de tanden zijn ontbloot. Het omgekeerde geldt voor honden wanneer ze gelukkig zijn of plezier hebben. De ‘glimlach’ die ze hebben, laat uitschijnen dat ze tevreden en ontspannen zijn.

Geven honden kusjes?

Honden geven geen kusjes of lekjes. Dat is een interpretatie van de mens zelf. Vroeger werd er onderzoek naar gedaan en niets wijst op het romantisch aspect van kusjes geven.
Zou je je hond dan wel kusjes geven? Voor een mens is het geven van kusjes een teken van affectie, maar honden denken hier niet hetzelfde over. Ze kunnen hier zelfs nerveus van houden. Kijk daarom steeds naar de lippen van uw hond voor aanwijzingen. Wordt je hond nerveus, dan kan je de kusjes beter achterwege laten.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen