Zwitserse witte herder

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Zwitserland
Fokkers 15 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

In Amerika en Canada hebben de Witte Herders zich langzaamaan ontwikkeld tot een op zich staand ras, de Canadese herder. De eerste honden van dit ras werden in de beginjaren '70 geïmporteerd in Zwitserland. De Amerikaanse reu ‘Lobo’, geboren op 05-03-1966, kan als de stamvader van het ras in Zwitserland beschouwd worden. Met de nakomelingen van deze reu ingeschreven in het Zwitserse Stamboek (LOS- Livre des origines Suisse) evenals de nakomelingen van andere Witte Herders, geïmporteerd uit Amerika en Canada, verbreidde de Witte Herder zich geleidelijk aan over geheel Europa; waar ze vandaag de dag, meerdere generaties raszuiver gefokt, in grote aantallen leven. Sinds juni 1991 worden deze honden als ‘nieuw ras’ ingeschreven in de Bijlage van het Zwitserse Hondenstamboek (LOS). De Zwitserse Witte Herdershond is een familie- en gebruikshond met uitgesproken liefde voor kinderen, een oplettende waker, een opgewekte en gemakkelijk lerende werkhond.

Een Zwitserse witte herder opvoeden

Zoals eerder gezegd gezegd werken ze graag voor hun baas. Ze zijn dan ook gemakkelijk gehoorzaam te krijgen. Hou er wel rekening mee dat je uw stem niet te hard verheft. Het zijn zeer gevoelige honden. Normaal treden er niet gemakkelijk problemen op met dit ras.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Zwitserse witte herder? Kijk dan op onze Zwitserse witte herder opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte en gewicht: Zwitserse Witte Herdershond reu: 60-66 cm, circa 30-40 kg. Zwitserse Witte Herdershond teef: 55-61 cm-circa 25-35 kg.

Aard

De Zwitserse Witte Herdershond (of Canadese Herder) is zachtaardig, intelligent en leert gemakkelijk. Trouw aan zijn huisgezin en vooral kinderen worden door de hond gewaardeerd. De Zwitserse Witte Herdershond kan wat terughoudend zijn met vreemde mensen, maar dit gaat over wanneer hij ze beter leert kennen. Goed socialiseren van pups af aan met allerlei verschillende mensen, dieren, situaties en dingen is belangrijk. Ze zijn namelijk zeer gevoelig. Als je hier rekening mee houd krijg je een evenwichtige leuke hond. De Zwitserse Witte Herder gaat goed overweg met kinderen als je ze hier goed mee in contact brengt. Maar dat is geen redenen om een hond alleen te laten met kinderen, dat doe je met geen enkele hond. (Niet elke hond kan tegen oren of staarten trekken en ogen steken, en na een bepaalde duur reageert zelfs de braafste hond.) Met soortgenoten hebben ze geen problemen, ze gaan eerder een gevecht uit te weg dan toeslaan. Als je hem goed socialiseert met huisdieren kunnen er geen problemen oplopen. Ze zijn zeer gereserveerd naar vreemden, als er bezoek is kijken ze eerst de kat uit de boom.

Beweging

De Zwitserse Witte Herder (of Canadese Herder) heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte. Maar dit wil niet zeggen dat je zijn bewegingsvrijheid moet beperken want dan gaat hij zich rap vervelen. Als je een goed contact hebt met deze hond zal hij in uw gebeuren blijven. Ze zullen niet direct het bos alleen verkennen en er vandoor gaan. Naast de wandelingen kunt u ook met hem gaan zwemmen, balspelletjes, apporteren of lopen naast de fiets.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en elleboogdysplasie kan in dit ras voorkomen. Sommige honden kunnen lijden aan het MDR- 1 defect en incidenteel kan doofheid voorkomen. Doofheid kan makkelijk getest worden door middel van de BAER test. Heupdysplasie; afwijking die veroorzaakt wordt doordat de heupkop niet goed past in de heupkom. Hierdoor zit de heupkop min of meer los en kan overmatig schuren of uit de kom schieten. Elleboogdysplasie; vergroeiingen van het ellebooggewricht. Er zijn 3 soorten: LPA Los Processus Anconeus, LPC Los Processus Coronoideusof OCD Osteochondrosis dissecans. Als gevolg van beide aandoeningen hebben honden die deze ziektes hebben vaak last van osteoarthritis; ontstekingen van de betreffende gewrichten wat kan leiden tot kreupelheid. MDR-1 defect; Multi Drug Resistance gen 1 is een gen dat verantwoordelijk is voor ivermectine overgevoeligheid. Dit is strikt genomen geen aandoening zolang de dieren géén ivermectine (vaak gebruikt in anti- parasitaire middelen) of in de MDR-1 lijst opgenomen medicatie, krijgt toegediend. De aanwezigheid van dit gen kan opgespoord worden via een DNA test.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.