Zwitserse witte herder

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Zwitserland
Fokkers 14 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Weetjes over de Zwitserse witte herder

 • Verwarring met de wolf: Vanwege hun witte vacht en gele ogen, worden Zwitserse Witte Herders soms verward met wolven!
   
 • Alpenatleten: Ze zijn bekend om hun atletisch vermogen en genieten van lange wandelingen in de bergen, net als hun menselijke Zwitserse metgezellen.
   
 • Koning van de sneeuw: Hun witte vacht dient als een perfecte camouflage in de sneeuw.
   
 • Tropische vakanties: Ondanks hun liefde voor sneeuw, kunnen deze honden ook goed overweg met warm weer, zolang ze voldoende schaduw en water hebben.
   
 • Academici van de hondenwereld: Ze staan bekend om hun intelligentie en leervermogen.
   
 • Veelzijdige werkers: Ze zijn op vele gebieden inzetbaar, waaronder als reddingshond, waakhond, blindengeleidehond en zelfs in films!
   
 • Disco Dogs: Zwitserse Witte Herders houden van muziek en sommigen kunnen zelfs dansen of meehummen met deuntjes.
   
 • Veelzijdige vacht: Hun vacht kan variëren van kort tot middellang, en allemaal hebben ze een ondervacht die hen beschermt tegen koude weersomstandigheden.
   
 • Beeldschoonheid: Ondanks hun praktische vacht, worden deze honden vaak geprezen om hun schoonheid en gratie.
   
 • Schilder: Sommige Zwitserse Witte Herders zijn getraind om te schilderen door een borstel in hun mond te houden!
   
 • De witte 'outcast': De witte kleur werd ooit gezien als een fout in de genetica van de Duitse Herder en deze honden werden uitgesloten van het fokprogramma.
   
 • Puppy power: Een gemiddeld nest van de Zwitserse Witte Herder kan tussen de 6 en 10 puppies bevatten!
   
 • Conversatie starters: Door hun opvallende uiterlijk zijn ze vaak het onderwerp van gesprek tijdens wandelingen.
   
 • Vegetarische voorkeur: Hoewel ze omnivoren zijn, hebben sommige Zwitserse Witte Herders een verrassende voorkeur voor groenten en fruit.
   
 • Borstel nodig: Door hun dikke vacht moet de Zwitserse Witte Herder regelmatig geborsteld worden om klitten en huidproblemen te voorkomen.
   
 • Katvriendelijk: Ondanks hun formaat en werkhond erfgoed, kunnen ze meestal goed overweg met katten en andere huisdieren.
   
 • Lange levensduur: Deze honden hebben een gemiddelde levensverwachting van 12-14 jaar, wat vrij lang is voor honden van hun grootte.
   
 • Groot hart: Zwitserse Witte Herders staan bekend om hun vriendelijke en loyale karakter.
   
 • Beroemde ster: Een Zwitserse Witte Herder speelde de hoofdrol in de Canadese televisieserie "The Littlest Hobo".
   
 • Populair maar zeldzaam: Ondanks hun populariteit zijn Zwitserse Witte Herders relatief zeldzaam in vergelijking met andere hondenrassen.

Algemeen voorkomen

In Amerika en Canada hebben de Witte Herders zich langzaamaan ontwikkeld tot een op zich staand ras, de Canadese herder. De eerste honden van dit ras werden in de beginjaren '70 geïmporteerd in Zwitserland. De Amerikaanse reu ‘Lobo’, geboren op 05-03-1966, kan als de stamvader van het ras in Zwitserland beschouwd worden.

Met de nakomelingen van deze reu ingeschreven in het Zwitserse Stamboek (LOS- Livre des origines Suisse) evenals de nakomelingen van andere Witte Herders, geïmporteerd uit Amerika en Canada, verbreidde de Witte Herder zich geleidelijk aan over geheel Europa; waar ze vandaag de dag, meerdere generaties raszuiver gefokt, in grote aantallen leven.

Sinds juni 1991 worden deze honden als ‘nieuw ras’ ingeschreven in de Bijlage van het Zwitserse Hondenstamboek (LOS). De Zwitserse Witte Herdershond is een familie- en gebruikshond met uitgesproken liefde voor kinderen, een oplettende waker, een opgewekte en gemakkelijk lerende werkhond.

Een Zwitserse witte herder opvoeden

Zoals eerder gezegd gezegd werken ze graag voor hun baas. Ze zijn dan ook gemakkelijk gehoorzaam te krijgen. Hou er wel rekening mee dat je uw stem niet te hard verheft. Het zijn zeer gevoelige honden. Normaal treden er niet gemakkelijk problemen op met dit ras.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Zwitserse witte herder? Kijk dan op onze Zwitserse witte herder opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte en gewicht:

Zwitserse Witte Herdershond reu: 60-66 cm, circa 30-40 kg.

Zwitserse Witte Herdershond teef: 55-61 cm-circa 25-35 kg.

Aard

De Zwitserse Witte Herdershond (of Canadese Herder) is zachtaardig, intelligent en leert gemakkelijk. Trouw aan zijn huisgezin en vooral kinderen worden door de hond gewaardeerd.

De Zwitserse Witte Herdershond kan wat terughoudend zijn met vreemde mensen, maar dit gaat over wanneer hij ze beter leert kennen. Goed socialiseren van pups af aan met allerlei verschillende mensen, dieren, situaties en dingen is belangrijk. Ze zijn namelijk zeer gevoelig. Als je hier rekening mee houd krijg je een evenwichtige leuke hond.

De Zwitserse Witte Herder gaat goed overweg met kinderen als je ze hier goed mee in contact brengt. Maar dat is geen redenen om een hond alleen te laten met kinderen, dat doe je met geen enkele hond. (Niet elke hond kan tegen oren of staarten trekken en ogen steken, en na een bepaalde duur reageert zelfs de braafste hond.)

Met soortgenoten hebben ze geen problemen, ze gaan eerder een gevecht uit te weg dan toeslaan. Als je hem goed socialiseert met huisdieren kunnen er geen problemen oplopen. Ze zijn zeer gereserveerd naar vreemden, als er bezoek is kijken ze eerst de kat uit de boom.

Beweging

Zwitserse Witte Herders hebben inderdaad veel beweging nodig. Dit is een actief en energiek ras dat dagelijkse lichaamsbeweging vereist om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te blijven. Als ze niet genoeg beweging krijgen, kunnen ze gedragsproblemen ontwikkelen zoals kauwen, graven en overmatig blaffen.

Enkele aanbevolen activiteiten voor een Zwitserse Witte Herder zijn:

 • Wandelen en hardlopen: Deze honden vinden het heerlijk om te wandelen of hard te lopen naast hun baasjes. Dit is een geweldige manier om ze lichamelijk actief te houden en hun energie te verbranden.
 • Ophalen van spelletjes: Zwitserse Witte Herders houden van apporteren. Of het nu gaat om een bal, frisbee, of een stok, deze activiteit houdt hen zowel fysiek als mentaal gestimuleerd.
 • Training en gehoorzaamheidsoefeningen: Door hun intelligentie en bereidheid om te leren, kunnen Zwitserse Witte Herders baat hebben bij regelmatige trainingssessies en gehoorzaamheidsoefeningen. Dit kan variëren van eenvoudige trucjes tot meer geavanceerde hondensporten zoals agility of flyball.
 • Zwemmen: Veel Zwitserse Witte Herders houden van zwemmen. Het is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging, vooral in de warmere maanden, en is zacht voor hun gewrichten.
 • Spelen met andere honden: Spelen met andere honden is een uitstekende manier voor uw hond om te socialiseren en hun energie te verbranden. Overweeg om uw hond regelmatig naar een hondenspeeltuin te brengen of speelafspraken te maken met andere hondeneigenaren.

Zorg er echter voor dat uw hond niet overwerkt raakt. Ze moeten voldoende rust krijgen tussen de oefeningen door en voldoende toegang hebben tot vers water om gehydrateerd te blijven. Als je hond nog een puppy is of ouder wordt, moet je er ook voor zorgen dat de activiteit geschikt is voor zijn leeftijd en fysieke conditie. Raadpleeg bij twijfel altijd uw dierenarts.

Erfelijke ziekten

Net als alle hondenrassen kan de Zwitserse Witte Herder vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen. Het is belangrijk voor potentiële eigenaren om zich bewust te zijn van deze aandoeningen om de beste zorg voor hun hond te kunnen bieden.

 • Heupdysplasie: Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet correct vormen, wat kan leiden tot artritis of kreupelheid. Dit is een veelvoorkomend probleem bij veel grotere hondenrassen, waaronder de Zwitserse Witte Herder. Fokkers moeten hun honden laten testen op heupdysplasie om te voorkomen dat de aandoening wordt doorgegeven aan toekomstige generaties.
 • Elleboogdysplasie: Elleboogdysplasie is vergelijkbaar met heupdysplasie, maar het treft de ellebooggewrichten. Het kan ook pijn en mobiliteitsproblemen veroorzaken, en de behandeling kan rust, fysiotherapie of zelfs chirurgie omvatten.
 • Degeneratieve Myelopathie (DM): Dit is een progressieve neurologische aandoening die het ruggenmerg aantast. Honden met DM kunnen symptomen vertonen zoals zwakte in de achterpoten en moeite met lopen. Er is momenteel geen bekende genezing voor DM, maar fysiotherapie en ondersteunende zorg kunnen helpen om de levenskwaliteit van de hond te verbeteren.
 • Inflammatoire darmziekte (IBD): IBD is een aandoening die ontsteking in het maagdarmkanaal veroorzaakt. Symptomen kunnen zijn gewichtsverlies, braken, diarree en verminderde eetlust. De behandeling van IBD kan dieetaanpassingen en medicatie omvatten om de ontsteking onder controle te houden.

Hoewel dit potentiële gezondheidsproblemen zijn voor Zwitserse Witte Herders, betekent dit niet dat elke hond van dit ras deze problemen zal ervaren. Regelmatige dierenartscontroles en goede zorg kunnen helpen om uw hond gezond en gelukkig te houden. Bovendien moeten verantwoordelijke fokkers screening uitvoeren op deze en andere erfelijke aandoeningen om de gezondheid van het ras te helpen verbeteren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.