Zwitserse lopende hond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Middenslag lopende honden
Land van oorsprong Zwitserland
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Schweizer Laufhund is een zeer oud type brak. De oudste sporen die wijzen op dit type hond werden gevonden tijdens een opgraving in Avenches, in een villa uit de Keltisch-Romeinse tijd. Op een mozoïek werd een afbeelding gevonden van vier meutehonden die treffende overeenkomsten vertonen met de variëteiten van de Zwitserse Laufhunde zoals we die tegenwoordig kennen. Ook in Italië waren deze honden al in de 15e eeuw bekend, en in Frankrijk waren ze met name in de 18e eeuw geliefd. Nadat de meutehondensport rond 1800 van een adelijke sport veranderede in een boerensport, ging het bergafwaarts met de Laufhundemeutes. De fokkerij werd zeer beperkt, maar toch bleven er nog voldoende dieren over om de rassen te doen overleven. In 1933 werden de vier variëteiten opnieuw geinventariseerd en werd een eensluidende standaard voor alle vier de bestaande kleurslagen ingesteld.

Een Zwitserse lopende hond opvoeden

Dit type hond heeft een goede en rustige training nodig maar minstens zo belangrijk is de opleiding van de geleider. Het is van groot belang een goede band op te bouwen met de hond. Veel bezig zijn met de hond is van groot belang; daarbij dient men te allen tijde rustig en vriendelijk te werk te gaan. Zorg dat de hond een goede band opbouwt en zorg ook dat de basisbegrippen al aangeleerd zijn voor de hond zeven maanden is. Vanaf die leeftijd begint de jachtpassie zich namelijk te uiten.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Zwitserse lopende hond? Kijk dan op onze Zwitserse lopende hond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte reuen 49-59 cm, teven 47-57 cm. Gewicht 16-21 kg. Kleur: Wit met zwarte platen en tanaftekening.

Aard

De Schwyzer Laufhund is een grote, kortharige hond met lange, hangende oren. Hij is stoer, krachtig en levendig en heeft een groot uithoudingsvermogen, een goede neus en een krachtige stem. Opvallend is zijn tweetonige roep, het zgn. 'Laut', dat hij laat horen wanneer hij wild heeft gevonden. Als jachthond levendig, temperamentvol en zeer speurvast. Bij eventuele wandelingen in de natuur moet de hond meestal aangelijnd en in de gaten worden gehouden.

Beweging

De Zwitserse lopende hond heeft vrij veel beweging nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.