Tsjecho-Slowaakse wolfhond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Voormalig Tsjechoslowakije Patronaat: De Slowaakse Republiek
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Tsjechoslowaakse Wolfhond is ontstaan uit een biologisch experiment, namelijk het kruisen van een Duitse Herder en een Karpaten wolf. Op 26 mei 1958 zag in Liêjovice het eerste nest Hybriden (kruising Duitse Herder x Wolf) het levenslicht. Bij de Hybryden werden de anatomische en fysiologische verschillen met hun ouders goed onderzocht, evenals de aanleg om afgericht te worden, hun activiteit en uithoudingsvermogen. Gekozen kruisingen werden weer gekruist met niet verwante Duitse Herders. In de jaren 1964-1965 werden de eerste resultaten van het onderzoek gepubliceerd en er was toen al het idee om een nieuw ras te stichten. De eerste versie van de rasstandaard werd in 1966 door Ing. K. Hartl geschreven. Op dat moment waren al vier generaties van kruisingen uit de eerste lijn in leven, gesticht door de wolvin Brita en de Duitse Herder Cézar Bøezový Háj. Ook leefden er twee generaties uit de tweede lijn van dezelfde wolvin en de Duitse Herder Kurt Václavka. De volgende kruising vond plaats in het jaar 1968 in de kennel in Býchory. Het betrof de wolf Argo en de teef Asta, een Duitse Herder, een politiehond. In dezelfde kennel werd ook de tweede generatie van deze lijn grootgebracht. De tussenkruisingen kregen het merk CV = Ceskoslovenský Vlèák = Tsjechoslowaakse Wolfhond In de jaren zeventig werd de fokkerij voortgezet voornamelijk door de militaire instanties in de buurt van Malacky. Deze dienst behoorde tot de Bratislava - brigade van de kennel z Pohranicni straze. Daar werd de populatie verrijkt met een derde wolf: Sarik. In het jaar 1974 werd hij gekoppeld aan de gekruiste vrouwtjes van de derde generatie, Xela z Pohranicni straze en de teef CV (Tsjechoslowaakse Wolfhond) Urta z Pohranicni straze. De heer Frantisek Rosík verbleef toen als officier in Slowakije en hij heeft samen met de heer Ing. Karel Hartl lang gewerkt aan de realisatie van het programma, hij behoorde tot de initiatiefnemers en verdedigers van het fokken van een nieuw ras. De heer Rosík is tot de dag van vandaag erevoorzitter van de Club van Fokkers van de Tsjechoslowaakse Wolfhond in Slowakije De rasstandaard van de Tsjechoslowaakse Wolfhond werd op 13-06-1989 door de Generale Vergadering van de FCI te Helsinki goedgekeurd. De rasstandaard werd door het FCI secretariaat uitgegeven onder nummer 332 op 28-04-1994. De Tsjechoslowaakse Wolfhond is voor de grensbewaking gefokt en heeft gediend in het leger. Hij moest de positieve kanten van de wolf (o.a. uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogenen) de positieve kanten van de Duitse Herder (o.a. luisteren en werklust) hebben. Toch zit er vaak meer van de wolf dan van de Duitse Herder in zijn karakter. Het zijn je (als je hun karakter en streken accepteert en er mee om kan gaan) beste vrienden waar je nooit meer zonder mee wil. Kan je deze niet waarderen, dan wordt je vaak gillend gek. Elke dag is een verrassing en qua streken moet je ze elke dag een stap voor zijn. Met dank aan: http://www.graaff-goverwelle.nl/

Een Tsjecho-Slowaakse wolfhond opvoeden

Voor dit ras is het wel noodzakelijk dat je een goede kennis hebt van gedrag en het natuurlijk ook in praktijk kunnen uitbrengen. Als je deze kennis hebt kan je hem redelijk vlot en goed opvoeden. De Tsjech heeft een afwisselende training nodig om zijn gedachten erbij te houden. Zo krijg je de beste resultaten. Als je steeds weer de zelfde oefeningen uitvoert werkt het afstompend bij de Tsjech. Het is heel belangrijk dat je de Tsjech een kans geeft voor een zeer goede socialisatie. Zo geef je hem de kans om op te groeien in een stabiele, evenwichtige hond die niet zal verschieten/reageren op bepaalde situaties.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Tsjecho-Slowaakse wolfhond? Kijk dan op onze Tsjecho-Slowaakse wolfhond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Krachtig constitutietype, langer dan middelgroot. Qua lichaamsbouw, beweging, beharing, kleur van zijn beharing en masker lijkt hij op een wolf. Minimale Hoogte: Teef 60 cm Reu 65 cm. Minimale Gewicht: Teef 20 kg Reu 26 kg.

Aard

Temperamentvol, zeer actief, volhardend, leerzaam, snel reagerend. Moedig en onverschrokken. Wantrouwig maar zonder reden valt hij niet aan. Buitengewoon trouw aan zijn baas. Bestendig tegen weersinvloeden. Kan veelzijdig gebruikt worden.

Beweging

De Tsjechoslowaakse Wolfhond heeft een vrij groot uithoudingsvermogen. Maak zeer grote wandelingen, hij moet hierbij ook wel eens kunnen loslopen zodat hij de kans krijgt om hard te kunnen lopen om zo zijn poten te strekken. Lopen naast de fiets is schitterend voor dit ras. Het is verstandig om uw tuin zeer goed te omheinen zodat hij de benen niet kan nemen wanneer zijn jachtinstinct bovenkomt.

Erfelijke ziekten

HD Dwerggroei Degeneratieve Myleopathie

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.