Tornjak

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Bosnië - Herzegovina
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Tornjak is een puur ras wat in documenten die gevonden zijn uit de periode van 1067-1374 al beschreven werd. Het ras werd bedreigt met uitsterven en in 1972 is men zowel in Croatië als in Bosnë Herzegovina begonnen met het terugfokken van het ras. Vanaf 1978 heeft men alleen zuivere kruisingen gemaakt en op dit moment kan men spreken van generaties "puur bloed" De Tornjak is een grote, krachtige hond. Goed in verhoudingen en behendig. Het lichaam is bijna vierkant. Mag niet licht in bone zijn, maar zeker niet zwaar. Sterk, harmonieus en goed in balans, zowel in stilstand als in gang.

Een Tornjak opvoeden

De Tornjak moet consequent, maar toch liefdevol opgevoed worden. Hardhandig aanpakken heeft met dit ras weinig nut (het zal eerder averechts werken). Door zijn intelligente en leergierige aard brengt de opvoeding weinig problemen met zich mee. Hij herkent de intonatie van uw stem perfect.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Tornjak? Kijk dan op onze Tornjak opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte: 70 cm Gewicht: 50 kg

Aard

De Tornjak qua karakter veel overeenkomsten met de Berner Sennenhond. Het ras is uitermate vriendelijk, behalve als de familie of hij zelf wordt bedreigd. Buiten de landen Bosnië-Herzegowina en Kroatië komt de Tornjak weinig voor. Hij kan een hoge leeftijd behalen van twaalf tot vijftien jaar.

Beweging

De Tornjak heeft redelijk wat beweging nodig en belangrijker, dit vindt hij reuzeleuk. Onaangelijnd rennen is zijn leven. Dit geeft geen problemen, want de Berner blijft van nature in uw buurt.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.