Tiroler brak

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Middenslag lopende honden
Land van oorsprong Oostenrijk
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Tiroler Brak ( of Tyroler Bracke, Oostenrijkse Brak ) behoort tot de hondenrassengroep van de Lopende of Drijvende Honden en is oorspronkelijk afkomstig uit het westen van Oostenrijk. Hij is waarschijnlijk het resultaat van kruisingen tussen verschillende Duitse, Oostenrijkse, Franse, Zweedse en misschien ook Zwitserse Hounds. Hoewel het type al jaren geleden erkend en beschreven is, lijkt hij nog steeds erg op de rashonden waaruit hij is ontstaan. De Tiroler lijkt erg veel op de Europese speurhonden, maar tegelijkertijd verschilt hij ook erg van de meeste honden van deze groep. Het ras komt voor in twee verschillende vachtsoorten : gladharig en ruwharig en er bestaat ook een 'kortbenige' variant van deze hond : de Niederbracke. De vacht van de Tiroler is echter altijd dik en bestand tegen extreme temperatuurverschillen, ongeacht de structuur van de vacht. Deze hond wordt niet voor niets 'de gebruikshond van de bergjager' genoemd. Deze veelzijdige hond jaagt op haas en vos, en wordt ook als speurhond gebruikt. Hij is geschikt voor de jacht in het bos of in de bergen. Hij heeft een zeer scherpe neus, een goede stem en een evenwichtig temperament. Hij is een aanhankelijk gezelschap.

Een Tiroler brak opvoeden

De Tiroler heeft een consequente opvoeding nodig.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Tiroler brak? Kijk dan op onze Tiroler brak opvoeden pagina.

Uiterlijk

De schofthoogte voor reuen bedraagt 44 tot 50 cm en voor teven 42 tot 48 cm, met een gewicht van ongeveer 20 kg. De schofthoogte van de kleinere variant, de Niederbracke, bedraagt 30 tot 39 cm. Kleur : fawn of black and tan; driekleurig. Geelrood of black and tan ( zwarte mantel ) variëteiten hebben goed gedefinieerde roodachtige-tan aftekeningen op de benen, borst, buik en hoofd. Beide variëteiten mogen witte aftekeningen hebben ( kraag, borst, benen en voeten ).

Aard

De Tiroler brak is een goedaardige hond, die - indien hij voldoende kans krijgt om zich uit te leven - altijd te vertrouwen is. Hij drijft met geblaf en is spoorzeker, heeft een groot uithoudingsvermogen en een uitstekende neus. Het ras is buiten zijn vaderland nauwelijks bekend.

Beweging

De tiroler brak heeft voldoende ruimte en veel lichaamsbeweging nodig, bij voorkeur door gebruik te maken van zijn jachtinstincten.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.